Із закинутого санаторію на Волині вивозять цілющі грязі

Із закинутого санаторію на Волині вивозять цілющі грязі
З території санаторію у селі Журавичі Ківерцівського району люди вивозять цілющу торфову грязь – стверджує голова обласного осередку «Союзу організацій інвалідів України» Григорій Ощепков.

Про це Ощепков пише у газеті Волинь-нова.

«Перше, що ми побачили, приїхавши у Журавичі, це автомобіль з причепом, у який люди вантажили торфову грязь у спеціальних пакетах. На наше запитання пояснили, що приїхали до колишнього санаторію, бо знають наскільки помічні місцеві грязі. Особливо для тих, хто страждає від захворювань суглобів, хребта», - повідомив ветеран.

На Волині проживає до 70 тисяч інвалідів, з них значна кількість потерпає від подібних недуг. А санаторій у Журавичах уже давно не працює.

Люди віддавна оздоровлювалися журавичівською лікувальною водою і грязями. Ще у тридцятих роках минулого століття місцевий польський пан заснував тут санаторій, який діяв до 1939 року. Сюди приїжджало лікуватися панство з Варшави, інших великих міст.

Під час війни оздоровниця була зруйнована. Її відновив у вісімдесятих роках тодішній начальник лісового господарства Волині, заслужений лісівник України Дмитро Телішевський. Хто лікувався у Журавичах, досі добрим словом згадує ті часи.

Нині приміщення колишнього санаторію, який припинив свою діяльність понад 15 років тому, руйнуються. Обласне управління лісового господарства не має коштів на утримання оздоровниці.

Приміщення, які не використовуються, важко вберегти від знищення. Із п’яти будівель дві уже навряд чи вдасться відновити, але лікувальний, спальний корпуси та їдальня ще могли б послужити, якби їх відремонтувати. Зокрема, перекрити дах, оновити стелі.

Санаторій у Журавичах давно чекає господаря. Розмови про необхідність відновлення оздоровниці тривають роками, але справа чомусь не вирішується. Йшла мова, що санаторій треба передати у комунальну власність, була пропозиція відкрити у Журавичах філію «Проліска», були сподівання, що знайдуться грошовиті інвестори. Але усе залишається по-старому.

Обласна організація інвалідів висловила бажання взяти у довгострокову оренду приміщення, які збереглися, щоб заснувати на базі колишнього санаторію центр реабілітації.

Нагадаємо, зі слів голови Волинської обласної ради Володимира Войтовича, санаторієм у Журавичах зацікавився російський бізнес.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
пока не повыздыхує бывшая совпартноменклатура, которая до сих пор "пакращує" Украину и находится у власти - всё так и будет происходить дальше.
Відповісти
так санаторій при "совітах" розквітав!
Відповісти
Останні новини
Із закинутого санаторію на Волині вивозять цілющі грязі
02 листопад, 2013, 09:44