«Русский марш» в Донецьку. ФОТО. ВІДЕО

«Русский марш» в Донецьку. ФОТО. ВІДЕО
Приблизно 200 мешканців Донецька прийшли на "Русский марш" або Марш єдності Русі.

Захід відбувся ввечері 4 листопада, - пише Gazeta.ua.

Напередодні на сайті ВКонтакте було розміщено запрошення прилучитися до акції наступного змісту: "Відстоїмо наше право на російську мову, самоврядування, історію. Оплата 20 рублів". Організатори маршу назвали цю сторінку фальшивкою, але на Російський марш цього року явилося досі небачене число російських націоналістів.

"Українізація російського населення у нас почалася при Кравчуку і не припиняється навіть при Януковичі. Завдяки пропаганді, все більше росіян називають себе українцями. Все робиться заради того, щоб громадяни України, які вважають себе росіянами, почувалися не у своїй тарілці. Плюс - усі ці марші "Свободи" - "москалів на ножі", "валіза, вокзал, Росія", і таке інше. Є таке психологічне поняття, як самоненависть народу - це у нас і відбувається. У Донецькій області російських шкіл вже майже не існує, тільки в місті Донецьку у нас навпіл, а облрада ще в 2007 році на догоду Ющенкові проголосувала за українізацію шкіл", - розповів Gazeta.ua перед початком маршу один з ідейних натхненників акції Андрій Пургін з "Донецької республіки".

За словами Пургіна, особисто він не є супротивником Європи, але упевнений, що на догоду європейській моді Янукович експлуатує антиросійську риторику.

Марш стартував від копії московської Цар-гармати, що знаходиться біля будівлі міськради - в центрі Донецька. Учасники вишикувалися в колону з новенькими банерами "Донбас з Росією", "Більше ворогів - більше честі", "Поки Русь єдина, Русь непереможна", "За правду, за віру, за землю російську" та іншими.

Вони тримали прапори Російської федерації і царської Росії, прапори української партії "Російський блок", організації "Донбасівська Русь", молодіжній організації "Слов'янська єдність", і інших українофобських об'єднань, включаючи заборонену "Євразійську Спілку Молоді."

Деякі молоді люди не знали, що відповісти на запитання - що ж їх привело на цю ходу - посилали за коментарями до "лідерів".

Ледве тільки учасники рушили з місця - в їх сторону кинулися двоє спортивних чоловіків у віці за 30 років.

"Ну что, начали? Слава Україні!" - сказав перед тим як кинутися один з нападаючих.

Невідомі підбігли до тих, що стояли на чолі колони і стали бити по банерах ногами. Російські націоналісти тут же повалили нападаючих і почали бити держаками своїх прапорів. Міліція вмить втрутилася - розняла сторони та поволочила агресорів до машин. При цьому захопили одного з учасників маршу.

Товариш цього затриманого - представник "Слов'янської Єдності", який ніс транспарант, назвався співробітником лінійного відділу міліції та сержантом МВС, - він намагався умовити колег відпустити свого приятеля. Пізніше виявилось, що цей учасник маршу був допитаний як свідок та відпущений.

Один з агресорів заявив, що є українським націоналістом.



"Наші люди до цих дій ніякого відношення не мають - "Свобода" прийняла рішення проігнорувати цю акцію", - заявив лідер Донецької "Свободи" Артур Шевцов.

З велетенським імперським прапором російські націоналісти пройшлися по головній вулиці Донецька. Вони кричали: "Донбас російський край!", "Росія все, решта - ніщо"!, "Слава Русі!", "Поки ми єдині, ми непереможні!", "Прийшла пора повернути цю землю собі!", "Один за усіх та всі за одного", "Слава Русі! Об'єднаємо у великий союз Велику, Білу і Донбасівську Русь!", "Митному союзу – так!", "Донецьк - російське місто". Деякі кричали так само: "Київ - не місто, "Динамо" не команда!".

Були молоді учасники, які засмучувалися, що не встигли побитися з "бендерівцями". На учасниках була помічена свастика - тамплієрські та кельтські хрести, які обожнюють російські скінхеди.

Багато перехожих називали учасників маршу фашистами. Але були і такі, хто вітав ходу криками: "Молодці! Вище голову!".

У колоні поряд з націоналістами йшли літні віряни та козаки з іконами. Вони читали молитви, славили російського царя та стверджували, що союз України з Європою не угодний Ісусові Христу.

Кінцевим пунктом ходи став пам'ятник Олександру Пушкіну, де відбувся мітинг. Там промовці закликали створити єдину потужну слов'янську державу .

"В Європі - садомія, одностатеві шлюби, деградація суспільства. Європа здає позиції перед ісламом. У них там серед новонароджених хлопчиків найпопулярніше ім'я зараз - Мухамед. Вони занадто зарилися у боротьбі за права людини, бояться будь-кого скривдити. Це привело до того, що носії ісламу нахабніють. І у нас теж саме буде! Європа нас розмиє - це загроза нашестя ісламу, який в Україні вже і так розвивається в Криму. Я говорю про російський націоналізм, як про любов до свого народу", - заявив один з організаторів Олександр Матюшін, який не приховував, що є расистом.

Безліч цивільних активістів і громадських рухів, що мають різні погляди, за його словами, об'єдналися в цей понеділок в Донецьку, щоб зберегти існування російського народу.

Під кінець юні учасники покидали петарди.

Захід приурочений до звільнення Москви від польської армії, яке сталося 4 листопада 1613 року. У Росії цю дату вважають днем закінчення багаторічної смути і обрання на російський царський трон династії Романових.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Донецьк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Больше врагов-больше чести".Дебіли,чесне слово!А нас завжди вчили,що вороги це погано.Треба дружити зі всіма.
Відповісти
Вокзал -білет -Москва. Ганьба!!!!
Відповісти
и это все комменты? слабенько что-то
Відповісти
Останні новини
«Русский марш» в Донецьку. ФОТО. ВІДЕО
05 листопад, 2013, 08:13