Палиця накерував в «Укрнафті» на 145 мільйонів доларів збитків

Палиця накерував в «Укрнафті» на 145 мільйонів доларів збитків
«Дочка» компанії «Кувейт Енерджі» - компанія «Карпатські Петролеум Корпорейшн» - звернулася до українського суду з клопотанням про визнання рішення Стокгольмського арбітражного суду, згідно з яким «Укрнафта», 50% акцій якої належить державі, зобов'язана виплатити $ 145,7 млн з відсотками. Судова претензія до «Укрнафти» стосувалася періоду, коли нею керував Ігор Палиця.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на власні джерела у Шевченківському райсуді.

Зокрема, компанія просить суд визнати і привести у виконання рішення Арбітражного інституту Стокгольмської торгової палати (відомий як Стокгольмський арбітраж) від 24 вересня 2010 року у справі 124/2007, згідно з яким відповідач - напівдержавна компанія «Укрнафта» - зобов'язана виплатити позивачеві - компанії «Карпатські Петролеум Корпорейшн» - компенсацію збитків обсягом 145,7 млн доларів плюс відсотки, а також розірвати укладений у 1995 році договір про спільну діяльність (ДСД) через порушення його відповідачем.

Нагадаємо, що 28 вересня 2007 року компанія «Карпатські Петролеум Корпорейшн» звернулася до Міжнародного стокгольмського арбітражу з проханням встановити факт порушення угоди про спільну діяльність з боку «Укрнафти», а також встановити компенсацію збитків. Стокгольмський суд 24 вересня 2010 року задовольнив дані позовні вимоги.


Історія конфлікту

14 вересня 1995 року «Карпатські Петролеум Корпорейшн» і ВАТ «Укрнафта» уклали договір про спільну діяльність (ДСД) з метою розробки Рудовсько-Червонозаводського газоконденсатного родовища у Полтавській області. Передбачалося, що кожна сторона мала здійснювати 50% інвестицій і натомість мала право на 50% прибутку, отриманого від реалізації продукції. На випадок, якщо одна зі сторін не буде виконувати свої вимоги за договором, передбачалося, що її частка прибутку, одержуваного від реалізації продукції, буде пропорційна фактично здійсненим інвестиціям. Згодом було укладено низку додаткових угод.

У період з 1997 по 2003 рік «Карпатські Петролеум Корпорейшн» була не в змозі виконувати свої зобов'язання в повному обсязі. В результаті - її частка знизилася до 14,9%. Проте, починаючи з 2004 року, компанія почала здійснювати активні спроби, аби відновити свою частку до 50%. Разом із тим, всі пропозиції «Карпатські Петролеум Корпорейшн» внести необхідну частку було відхилено ВАТ «Укрнафта». Окрім того, ВАТ «Укрнафта» почала розробку нових свердловин на Рудовсько-Червонозаводському родовищі без участі «Карпатські Петролеум Корпорейшн».

Після того як переговори між сторонами не увінчалися успіхом, «Карпатські Петролеум Корпорейшн» у вересні 2007 року звернулася до суду.

Компанія «Карпатські Петролеум Корпорейшн» (Carpatsky Petroleum Corporation, США) є дочірнім підприємством материнської компанії «Кувейт Енерджі» (Kuwait Energy), приватної нафтогазовидобувної компанії, що займається розвідуванням і видобуванням нафти і газу у країнах Близького Сходу (www.kec.com.kw).

Офіційно ПАТ «Укрнафта» на 50%+1 акція належить державі в особі НАК «Нафтогаз України», ще 39,5% належать Літтоп Ентерпрайзес Лімітед, Бріджмонт Венчерз Лімітед Бордо Менеджмент Лімітед, які входять до групи «Приват» Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, Олексія Мартинова. Неофіційно група Приват повністю контролює компанію за рахунок блокуючого пакету акцій і особистих домовленостей.

З 2003 по 2007 рік головою правління «Укрнафти» був Ігор Палиця.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
На хвіст солі насипте,,,
Відповісти
Це ще один доказ, що Палиця - "кидало"... Волинь чекає такаж участь...
Відповісти
ФК Волинь?
Відповісти
так точно
Відповісти
Чому чекає ? він вже кинув!
Відповісти
Шановні редактори Волиньпосту, у статті на сайті "Дзеркала тижня" жодного слова немає про Палицю. Звичайно, потрібно, щоб лучани знали детально хто такий депутат Палиця. Але, не потрібно скочуватись до банальної джинси. Таким чином ваше видання втрачає довіру тих, хто здатен аналізувати і робити висновки. Не потрібно у кожну статтю тулити прізвище луцького депутата. Розумній людині відразу видно вашу заанґажованість.
Відповісти
Чому зразу накерував? Можливо так задумано. Із Укрнафти стягнуть на користь офшорної «Карпатські Петролеум Корпорейшн». А звідти - ще далі на "чорні" офшори. А там дивись і згодом новий готельчик в Альпах. Складається враження, це гарно продумана фінансова операція, з-за якої стирчать вуха окремих наших "олігарчиків" (і лисуватих, і бородатих)...
Відповісти
ВолиньПост, та пишіть вже про когось іншого, а то пошнить від вашої продажності, тільки про одного Палицю й пишите, займіться вже дійсно роботою
Відповісти
Ще про Єрємєєва і Івахіва пишуть :)

А чого то Мартиняк тут не піариться ?
Відповісти
Страна должна знать своих героев, а не только читать проплаченные, хвалебные оды!!!
Відповісти
нормальная еврейская схема - а чего не украсть, если "дурні хАхлі" разрешают))))) пока у власти НЕ УКРАИНЦЫ, а те, для кого УКРАИНА - место для зарабатывания денег, а УКРАИНЦЫ - лОхи, готовые продаваться оптом и в розницу - до тех пор и будут палицы-коломойские-боголюбовы и прочие кернесы унижить нашу страну.
Відповісти
Юра, Волиньпост було нормальним інтернет-виданням. Зараз перетворюється, під впливом, саме кого ми всі розуміємо, в заказушний сайт. Може Ігор Палиця і не ангел, але надрукована реальна джинса
Відповісти
да не труси ты эту пархатую сечку........ про джинсу на волынско-маланских-новынах иди рассказывай...
Відповісти
Лучанин, ми знайомі?
Відповісти
Останні новини
Палиця накерував в «Укрнафті» на 145 мільйонів доларів збитків
07 листопад, 2013, 14:06