Лучанин воює з даішниками, які його відлупцювали

Лучанин воює з даішниками, які його відлупцювали
Лучанин Ігор Шабала вже другий рік шукає справедливості: хоче, аби покарали міліціонерів, яких відкрито називає «хабарниками і забіяками».

За словами 32-річного чоловіка, 29 квітня 2012 року близько першої ночі на неосвітленій вулиці Конякіна його зупинили інспектори ДАІ. В ту пору, каже чоловік, він їхав на авторинок на роботу. Посвідчення водія забув вдома.

Міліціонери запросили його в машину, попросили документи, запитали хто він і куди їде. Оскільки з собою не було водійських прав, чоловік запропонував повернутися додому і привезти, мовляв, хотів домовитися по-людськи і довести, що посвідчення дійсно випадково лишив вдома.

Даішники замість того, аби скласти протокол про порушення, дали зрозуміти, що ситуацію можна залагодити за допомогою хабара. Але Ігор Шабала не погодився. Тоді інспектори забрали техпаспорт і поїхали геть.

«Працівники ДАІ мали б скласти протокол. Мені довелося б заплатити штраф – 500 гривень. Але вони хотіли хабар. Я принципово не став домовлятися з ними таким чином. А от техпаспорт забирати не мали права. Це, по суті, крадіжка. І мене така їхня поведінка дуже обурила», – розповів чоловік.

Наступного дня техпаспорт знайшов аж у тодішнього заступника начальника міського ДАІ Віктора Бандури. Той, стверджує Ігор Шабала, погодився повернути техпаспорт за винагороду – пляшку коньяку з апельсинами. Обурений чоловік, звісно, на таку угоду не пішов.

Через кілька днів дня Ігоря Шабалу працівники ДАІ турбують знову, коли чоловік перебував на авторинку.

«Знайомий продавав автомобіль, я саме сидів у цьому авто. І тут до мене підходить інспектор, спершу не представляється, вимагає пред’явити документи. Побачивши, що термін транзитів закінчився, інспектор почав поводити себе зухвало: без дозволу проник в машину, забрав ключ, який лежав на панелі приладів. Про це я повідомив на телефони довіри у ДАІ», – розповів Ігор Шабала.

Зрештою інспектори стали складати протокол, нібито машина незареєстрована. На місце події приїздить той же заступник начальника міського ДАІ Віктор Бандура, якому Ігор Шабала відмовився принести хабар.

«Постановили, що машину треба забирати на штрафмайданчик. Зрештою авто забирають, але роблять це незаконно, бо акт затримання складений без свідків. Та й авто не моє. Виходить, що я попав у немилість», – пояснив чоловік.

Після того Ігор Шабала написав заяву в прокуратуру, мовляв, автомобіль викрадено. Крім того, поскаржився і в обласну ДАІ. І саме через те, що звернувся у ДАІ, переконаний він, невдовзі отримав тілесні ушкодження.

«Через деякий час, 9 травня, ми були в Ківерцях, завезли цей автомобіль на продаж. Авто на той час вже забрали. Очевидно, коли авто везли в Ківерці на лафеті, то даішники це помітили. Хоча вони вже й так на мене полювали, відслідковували цілеспрямовано. Близько півночі машина ДАІ під’їхала до мене. Я на той момент був у автомобілі сам. Витягнули з машини, повалили на землю, почали бити», – пригадує чоловік.

«Це були невідомі мені інспектори. По телефону вони запитувалися у луцьких, що їм робити. Потім фальсифікували протокол про цю ситуацію. Стверджували, що керував у нетверезому стані. Тому нібито зупинили. Вигадали свідків. В результат судмедекспертиза визначила легкі тілесні ушкодження», – стверджує Ігор Шабала.

Після цього шукати справедливості пішов у прокуратуру. Однак, переконує, і там йому не допомогли. Спершу у відкритті криміналу відмовили в ківерцівській прокуратурі, а згодом таку ж відповідь отримав від обласної прокуратури.

«Слідчий з прокуратури спершу нормально зі мною розмовляв, казав, що їм світить від 3 до 5 років. А потім у нього побували даішники, і все змінилося. Потім мене почали звинувачувати у неправдивих свідченнях. Врешті-решт запевнили, що нема складу злочину», – переконує чоловік.

Тепер Ігор Шабала планує звернутися у Генеральну прокуратуру.

«Якщо чесно, я сумніваюся, що при цій владі щось зміниться. Але просто вже набридли ці хабарі, побори, це нахабство міліції. Вони все поставили на потік, це вже цілий бізнес. І не буде кінця-краю, якщо не протидіяти», – міркує чоловік.

***

ВолиньPost звернувся з цього приводу до обласного управління ДАІ.

Там повідомили, що скаргу заявника уважно розглянули, однак незаконних дій з боку інспекторів у першому епізоді не виявлено. А от щодо побиття працівниками ДАІ чоловіка пишуть лише, що Ківерцівська прокуратура відмовила у порушенні кримінальної справи за фактом перевищення службових повноважень. І жодного слова про те, чи покарані інспектори ДАІ за побиття чоловіка.

Ірина КАЧАН (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 36
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мало йому вламали, що він пише))))
Відповісти
Тобі б вламати щоб не раадів з чужого горя.
Відповісти
А я і не радію... там в "мусарці" хрен що докажеш...
Відповісти
Бред. Что б Бандура просил бутылку коньяка с апельсинами. Потерпевший видимо малость не в адеквате......
Відповісти
це за повернення техпаспорта
Відповісти
Не хочу с Вами спорить , но все это выглядит как то неправдоподобно. В таких случаях звонят на горячую линию СБ, прокуратуры, внутренней безопасности. Или в тот же день пишут соотвествующее заявление. А тут как то уж очень лихо закручен сюжет. Мне кажется Вы чего то недоговариваете..... Уж извините..
Відповісти
що саме?
Відповісти
ось прізвища "героїв нашого часу":
-працювали вночі на неосвітленій вулиці і вкрали техпаспорт-інспектори Хітрич та Видра
-викрали ключ і авто,яке заховали на своєму штрафмайданчику з "астрономічним прайсом"(тема окремої статті-розслідування)+склали протокол без зазначення свідків правопорушення та з моїм поясненням про злочинні дії працівників міліції-інспектори Оксенюк та Харотонюк(особисто погрожував мені)
-інспектори-забіяки та фальсифікатори свідків та обставин Кардаш та ДІМ Папанін
-старший слідчий-"правопохоронець" ківерцівської прокуратури Галян
Відповісти
одні прізвища інспекторів все за себе говорять.
Відповісти
та хватает произвола и управы на них нет... жаль, что до такого доходит
Відповісти
Шамбала, я тобі ще би щелепу зламав і кілька ребер, щоб вів себе адекватно
Відповісти
щось знайоме прізвище..
Відповісти
часом не цей гайовий-http://www.volynpost.com/news/4517-zaharchenku-poskarzhylysia-na-golovnogo-daishnyka-volyni#comments
Відповісти
Толерую і співчуваю Ігору Шамбалі. Прикро що Ви потрапили в таку не приємну ситуацію.
Відповісти
дякую, але хотілось би покарання для винних
Відповісти
Треба було домовлятись.ти ще мабуть зелений.життя навчить, але буде вже пізно.
Відповісти
ви пропонуєте кормити упирів, а потім жалітися що у бюджеті та кишенях пусто?
Відповісти
По перше хочу сказати коментаторам, ви хоча б прізвище правильно прочитайте....
По друге, чому Шабала не розказує, як він програвав справи в судах, хай покаже рішення судів, де чітко стає зрозуміло, що він брехун і шахрай!!!
Витяг тільки з одного рішення суду: "Шабала І.В. 10 травня 2012 року о 00.15год., керуючи автомобілем «Пежо», н.з. Т2ІН4980, в с.Жабка Ківерцівського району Волинської області, не виконав вимогу працівника міліції про зупинку транспортного засобу, яка виражалась за допомогою подання звукового сигналу свистком, світловим жезлом, проблисковими маячками. Окрім того, Шабала І.В. за тих же обставин місця та часу повторно керував автомобілем, який не зареєстрований у встановленому законом порядку. Своїми діями Шабала І.В. порушив вимоги п.п. 2.4, 30.1 Правил дорожнього руху.
Опитаний Шабала І.В. вину у вчиненні правопорушень не визнав та пояснив, що суть протоколів він не розуміє, оскільки він не здійснював керування даним транспортним засобом. Показав що даний т/з дійсно перебував на авторинку в м.Луцьку, в Ківерцях автомобіль опинився, оскільки він перевіз його туди на лафеті. В с.Жабка Ківерцівського району його не зупиняли працівники ДАІ. Постанову про накладення стягнення за ст.121 ч.6 КУпАП він оскаржував до суду. Згодом пояснив, що його затримали працівники ДАІ біля його автомобіля в м.Ківерці, даний автомобіль був викрадений і він підійшов до нього оскільки побачив, як невідома особа керувала даним автомобілем та покинула його.
Незважаючи на невизнання вини Шабалою І.В., його винуватість у вчиненні правопорушень повністю підтверджується дослідженими доказами.
Так свідок Кардаш В.М. в судовому засіданні повідомив, що він являється працівником ДАІ та складав протоколи щодо Шабали І.В. Того вечора йому повідомили про підозрілий автомобіль, в с.Жабка поблизу автозаправки він побачив автомобіль «Пежо», який намагався обігнати фуру в забороненому місці. Він подав сигнал зупинки, однак даний автомобіль розвернувся і почав втікати назад в сторону м.Ківерці, водій «Пежо» не виконував вимоги про зупинку, він розпочав переслідування, при цьому їхав слідом за «Пежо» на відстані десь 20 метрів. Даний автомобіль було зупинено в м.Ківерці в тупику, за кермом перебував Шабала І.В. в якого не було документів на авто, останній намагався втекти з місця пригоди. В категоричній формі свідок ствердив, що за кермом перебував саме Шабала І.В.
Показання свідка Кардаша В.М. чіткі, послідовні, підтверджуються документами, які наявні в матеріалах справи, та повністю відтворюють картину вчинених правопорушень.
Свідок Ільчишина Л.С. в суді показала, що дійсно була присутня при складанні інспектором ДАІ протоколу щодо Шабали І.В., при цьому був присутній і сам Шабала І.В. протокол складався приблизно в обідню пору 10 травня 2012 року.
Суддя не бере до уваги пояснення Шабали І.В. оскільки вони суперечать по змісту навіть самі собі, є нечіткими та непослідовними. Шабала І.В. не зміг в судовому засіданні відтворити картину того вечора, незрозуміло, як він взагалі опинився (з його слів) біля автомобіля о 00.15год. в іншому місті. Окрім того, враховує суддя і те, що Шабала І.В. заперечуючи те, що він керував автомобілем біля автозаправки в с.Жабка ставив запитання свідку Кардашу В.М. про те, який же саме той зупиняв автомобіль («Пежо», чи фуру) та як він зупиняв авто, якщо в тому місці суцільна лінія розмітки.
Не бере до уваги суддя і показання свідка Дембицького В.І. про те, що він бачив як в Ківерцях з якогось автомобіля вибігла людина, потім підбігла інша людина, а вже тоді під’їхали працівники ДАІ, які навіть застосовували силу до тої особи, оскільки повідомив, що він навіть не підходив до даного автомобіля, незрозумілим залишається те, яким чином він став знайомим Шабали І.В. Окрім того, Шабала І.В. самостійно доставив в судове засідання свідка Дембицького В.І., хоча жодного разу ні в своїх поясненнях, ні в попередньому судовому засіданні по справі, не зазначав про даного свідка.
Окрім того, винуватість Шабали І.В. в тому, що він не виконав вимогу працівника міліції про зупинку транспортного засобу та повторно керував автомобілем, який не зареєстрований у встановленому законом порядку, підтверджується документами, які наявні в матеріалах справи, та піддавати сумніву яких в судді немає.
За таких обставин, суддя приходить до висновку, що своїми умисними діями спрямованими на невиконання водієм вимог працівника міліції про зупинку транспортного засобу Шабала І.В. вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ст.122-2 КУпАП.
Знаходить суддя доведеною і винуватість Шабали І.В. у керуванні транспортним засобом, не зареєстрованому в установленому порядку, вчиненому повторно, тому кваліфікує його дії за ч.7 ст.121 КУпАП"
Відповісти
777-ви хто?
Відповісти
наші суди-це окрема історія((
Відповісти
та поважна частина "правопохоронного" механізму
Відповісти
Ну звичайно, це ж суд привів свідка на сторону Шабали і заставив брехати!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
брехала якраз Ільчишина
Відповісти
а Дембицького ніхто не слухав
Відповісти
не виконав вимогу працівника міліції про зупинку транспортного засобу, яка виражалась за допомогою подання звукового сигналу свистком, світловим жезлом, проблисковими маячками-знаєм ми вас брехунів "маячкових"
Відповісти
на суді не було жодних доказів мого керування авто, але ж Клок-слушний суддя!
Відповісти
А яка різниця???
Головне що хоч частину правди доношу, а не тільки дивитись на все зі сторони цього дурня, ніхто ж не задає питання, чому він не надав копії жодної відповіді з правоохоронних органів.
Нехай надасть ці документи і люди самі зроблять висновок.
А то виходить які всі погані, а Шабала добрий!!!
Відповісти
різниця велика-ви звинувачуєте Шабалу, а хто ви й що ви є невідомо.. а може ви не 777 а 666?!
Відповісти
Може я і 666, але від цього сущність брехливого щура-шабали не змінюється. Він просто гнида, і я, хоча і сам ненавиджу працівників ДАІ, повністю підтримую їх в цьому випадку!!!!!!!!! Вони його ще і в ліс вивезуть, питання часу...
Відповісти
хай вернеться вам вдвойні що бажаєте мені
Відповісти
Пиши грамотно, бо я починаю сумніватись, чи закінчив ти школу!!!!!!!!
Відповісти
Чекайте гаїшнічкі , рік-два і буде вам Врадіївка
Відповісти
думаю чекати неможна ще два роки гвалту
Відповісти
В нас теж забрали машину ні за що ...зказали що техпаспорт підроблений хочо машину і документи кобра перевіряла і нічого не виявила , а ДАІ незрузомілі просто дивлячись це виявили все позаберали нічого не склали без свідків кудась завезлимашину і все і ще слідча Сацюк Ольга їх прикреває погрожуючи або все підписуй що я написала або я тебе тут закрию... а сама законів не знає їй говориш дай хоч копію куда машину завезли а вана я права не маю це казати ...........набитуть всіх підряд а вони і закони не вивчили.....
Відповісти
ці ДАІ спочаку в карман беруть що двойніки розводять незаконо а потім як лохі і самі їх ловлять .........
Відповісти
хлопці допомагайте-я в біді!!!
Відповісти
Останні новини
Лучанин воює з даішниками, які його відлупцювали
07 листопад, 2013, 11:30