На Волині студенти мерзнуть в гуртожитку через нестачу грошей

На Волині студенти мерзнуть в гуртожитку через нестачу грошей
У Володимирі-Волинському студенти агротехнічного коледжу мерзнуть в гуртожитку через нестачу грошей, - кажуть в закладі.

За інформацією депутата Володимир-Волинської міської ради Сергія Коби, прохання втрутитись у ситуацію надійшло від студентів цього коледжу та їхніх батьків, - пишуть Відомості.

Депутат зауважив, що прізвищ заявники просили не озвучувати: їм там ще навчатися.

Причину такого стану опалення в гуртожитку пояснив директор закладу Олександр Коновалюк.

"Ми установа, яка фінансується з державного бюджету. Цього року фінансування було обмежене. Якщо в бюджетній пропозиції ми просили на енергоносії 350 тис. грн, то нам надійшло лише 148. Тобто на 201 тисячу недофінансували (директор демонструє щомісячний план використання коштів. — Авт.)", — повідомив він.

Така фінансова ситуація призвела до заборгованості, бо на опалення гуртожитку витрачали газу більше, ніж виділяли на це грошей.

"Бо розпорядником коштів є державне казначейство, і незалежно від того, є у нас гроші на рахунку чи нема, більшої від запланованої суми не пропустить. Тобто у лютому лише 30 тисяч 700 — і все, далі йдуть борги. І так щороку. На сьогодні ми ще маємо 36 тисяч боргу за газ, який заплатимо, тільки-но з бюджету прийдуть гроші. На листопад передбачено 70 тисяч. І лише тоді запустимо нашу котельню, яка готова до експлуатації, як і тепломережа", - додав посадовець.

Тому й були змушені в коледжі економити. Наприклад, у березні, коли температура вночі коливалася від нуля до 10 градусів, пропалювали лише вранці та ввечері. Також задля економії продовжують зимові канікули.

Коновалюк каже, що з гуртожитків, як було зазначено на сайті ВО "Свобода", ніхто не виселявся, навпаки, у четвертий прийшлидва студенти з приватних квартир.

"Люди писали, щоб накапостити, наробити шуму. Я вже два тижні тільки те й роблю, що відписуюсь у різні інстанції. Плюс 20 градусів у гуртожитках немає, у межах від 12 до 18 залежно від того, як утеплені вікна. Діти користуються електрообігрівачами, єдине — ми забороняємо одночасно вмикати їх. Я майже щодня буваю у гуртожитку, спілкуюся зі студентами, кажуть: нам нормально. Я вже вісім років директором відпрацював, і щороку початок зими — це страшний головний біль", — зауважує директор.

Головний бухгалтер коледжу Наталія Ковальчук каже, що цього року за майже всіма статтями витрат - дефіцит.

"Бюджет цього року настільки малий, що майже за всіма статтями є дефіцит. Ви зрозумійте, що ми маємо спецкошти, але не можемо використовувати або сплачувати суми, що більші від кошторисних призначень. Можемо тільки робити перекидання між статтями витрат — це по спецкоштах, і то з дозволу міністерства. По державному фонду таке не дозволяється. Найбільша стаття витрат — 70% — на зарплату і на податки", — розповіла фахівець.

"В середньому рік навчання вартує п’ять тисяч. На платній формі вчиться 42% студентів. 93,8% із суми, яку вони платять, іде на податки і заробітну плату викладачів", — продовжує бухгалтер.

Оскільки державного фінансування не вистачає, заклад намагається якось виживати. Як повідомила головний бухгалтер, прибутковою у них є власна їдальня. За рахунок того, що коледж має 260 га землі, вирощує свині, худобу, харчування для студентів здешевилося. Придбано копіювальний апарат, який себе окупив за перші два роки, працює магазинчик із канцелярським приладдям, що також дає невеличкий прибуток, на курсах водіїв заробили більше ста тисяч гривень. Дохід мають і від майстерні.

Саме за спецкошти у коледжі проводяться ремонти. Скажімо, минулого року 80 тисяч "пішло" на оновлення фасаду головного корпусу.

Про проблеми, що існують, директор розповідав на батьківських зборах, які того дня проводили в коледжі, зокрема, порушили питання опалення та жорсткої економії коштів на енергоносії.

У гуртожитках студенти, з якими журналістам вдалося поспілкуватися, запевняли, що умови їх задовольняють, узимку не холодно.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скільки платити за рік за гуртожиток?
Відповісти
Останні новини
На Волині студенти мерзнуть в гуртожитку через нестачу грошей
08 листопад, 2013, 11:17