У селах Волині за гроші орендарів земель відновлюють садочки, церкви і клуби

У селах Волині за гроші орендарів земель відновлюють садочки, церкви і клуби
Орендарі сільських земель повинні сплачувати цільову грошову допомогу сільським громадам, адже вони користуються ресурсами територіальних громад, вважає народний депутат України Сергій Мартиняк.

Ця цільова грошова допомога має складати не менше ніж 0,5 відсотка від вартості орендованих земель, цитує нардепа його прес-служба.

«Контролювати надходження коштів від користувачів землі мають сільські голови – це у їх компетенції. Якби цих вимог дотримувались всі орендарі, сільським громадам жилося б краще», - зазначає Сергій Мартиняк.

На Волині існує така практика: до прикладу, кошти громадам сплачують підприємства агропромислової групи «Пан Курчак».

До прикладу, громади Локачинського району використовують ці гроші для покращення благоустрою територій та ремонтні роботи в закладах соціально-культурної сфери. Таке рішення прийняли представники громад на зборах села за участі благодійників.

Так, за підсумками цього року, Шельвівська громада отримали 105 тисяч гривень. За результатами загальних зборів мешканців сіл Шельвів, Гранатів та Садівські Дубини, вирішили виділити 50 тисяч гривень на будівництво дзвіниці Хрестово-Воздвиженської церкви, 25 тисяч гривень використати на облаштування у Шельвівській загальноосвітній школі музею, відремонтувати шкільну їдальню та звести паркан поблизу школи.

Міцевий дитячий садочок «Сонечко» відтепер матиме новий холодильник, телевізор та дитячі іграшки – сільська громада виділила на ці потреби 10 тисяч гривень.

Замінити вікна та вхідні двері запланували у сільському будинку культури. Для цього виділили з «бюджету громади» 10 тисяч гривень. Ще 10 тисяч гривень витратять на ремонт адміністративного приміщення сільської ради та встановлення огорожі навколо місцевого монументу.

Голова Холопичівської сільської ради Микола Грицюк запропонував всі кошти громади скерувати на оплату проектно-кошторисної документації, потрібної для газифікації села Холопичі. Пропозицію підтримали одноголосно всі учасники зборів.

Мешканці села Конюхи отримали від підприємств-орендарів 82 тисячі 442 гривні, які розділили між дитячим садком, ФАПом та школою, бібліотекою, клубом, поштою, церквами та сільською радою.

Зокрема, для садочка витратять 10 тисяч гривень, для придбання комп’ютера та встановлення піднавісу над вхідними сходами, ФАП отримає 5 тисяч гривень. На ремонт даху над спортзалом та у їдальні місцевої школи використають 25 тисяч гривень. Компютеризація сільської ради обійдеться громаді в 10 тисяч гривень.

Нові вікна у поштовому відділенні встановлять на суму - 5 тисяч гривень, на меблі сільської бібліотеки витратять 1,5 тисячі, ще по 6 тисяч отримають дві релігійні громади місцевих церков. Ворота навколо кладовища планують встановити на визначені 3 тисячі гривень. На потреби молитовного будинку селяни вирішили дати 2,5 тисячі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: село, гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У селах Волині за гроші орендарів земель відновлюють садочки, церкви і клуби
12 листопад, 2013, 17:43