На Харківщині «липовим» журналістам видали 1,5 тисячі дозволів на зброю

На Харківщині «липовим» журналістам видали 1,5 тисячі дозволів на зброю
На Харківщині позаштатним працівникам ЗМІ, які ніколи не діяли, видавали журналістські посвідчення, що дозволяють отримати травматичну зброю.

Незаконну схему поширення травматичної зброї викрила прокуратура Харківської області, пише ZIK.

В області були зареєстровані засоби масової інформації, які ніколи не функціонували. Проте їхнім позаштатним співробітникам видавалися журналістські посвідчення, що дозволяють отримати травматичну зброю. Так видали понад півтори тисячі дозволів.

Як повідомив начальник відділу обласної прокуратури Володимир Іванов, управління громадської безпеки (УГБ) обласного ГУ МВС видало понад 1,5 тис. дозволів на травматичну зброю «особам, котрі нібито є позаштатними кореспондентами різних ЗМІ, які не вели ніякої журналістської діяльності».

Головні редактори цих «видань» виписували їм редакційні посвідчення і направляли в УГБ клопотання про видачу дозволу на видачу травматичної зброї (журналісти є однією з категорій громадян, яким дозволено її носіння).

Володимир Іванов назвав три таких ЗМІ: «Городское собрание», «Харьковский вестник» и «Политпрецедент». Посадовець пояснив: «Позаштатні «кореспонденти» отримували в УГБ дозволи, надавши довідку про проходження навчання, виписану в Харківській філії держпідприємства МВС «Інформ-Ресурси».

Навчання включає 14 годин теоретичних занять, 13 годин вогневої підготовки і дев’ять годин занять з надання першої медичної допомоги. Проте перевірка показала, що підприємство не може забезпечити курс вогневої підготовки. Співробітники філії вносили в документи завідомо неправдиві відомості про проходження особами повного курсу навчання».

За його словами, виявлено 250 таких непідготовлених власників зброї. Відкриті кримінальні провадження за ст. 366 і 355 КК (перевищення влади або посадових повноважень і службова фальсифікація).

Начальник управління зв’язків з громадськістю МВС Сергій Бурлаков заявив, що в обов’язки міліції не входить перевірка достовірності наданих документів. «Але оскільки випадки отримання травматичної зброї за липовими документами дійсно не рідкість, міліція почала ретельніше вивчати документи», – запевнив він.

Згідно зі зміною в інструкції про порядок виготовлення, придбання та зберігання зброї, прийнятою 7 серпня, власники зброї зобов’язані підтверджувати свій статус при перереєстрації травматичної зброї.

Сергій Бурлаков пояснив: «Багато осіб придбали травматичну зброю, коли мали на це право, однак з часом вони його втратили. Отже, законних підстав для зберігання зброї у них немає».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво, ЗМІ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Харківщині «липовим» журналістам видали 1,5 тисячі дозволів на зброю
13 листопад, 2013, 12:25