Лідери опозиції – проти порушень журналістських стандартів

Лідери опозиції – проти порушень  журналістських стандартів
Голова парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, очільник партії "УДАР" Віталій Кличко та голова Всеукраїнського об’єднання "Свобода" Олег Тягнибок підписали заяву щодо неприпустимості порушення журналістських стандартів, Етичного кодексу українського журналіста, Резолюції 1003 (1993) "Про етичні принципи журналістики" Парламентської асамблеї Ради Європи з боку власників та редакцій деяких ЗМІ.

Про це повідомили у партійній прес-службі.

Зокрема, в заяві згадується серія статей, які публікувалися в газеті "Експрес", щодо діяльності ВО "Свобода". У цих матеріалах працівники газети писали про минуле лідера партії Олега Тягнибока та його колег. Також йшлося про джерела фінансування політичної сили.

А в одній зі статей говорилося ніби Тягнибок винен у смерті сотень хворих на рак людей.

Публікуємо текст заяви:

"Останні події у Верховній Раді ілюструють, що режим Януковича став на шлях спотворення результатів майбутнього народного волевиявлення, бо розуміє, що виграти вибори 2015 року по-чесному не зможе. Саме тому він намагається всіма силами, зокрема шляхом маніпуляцій із законодавством, уникнути чесної конкуренції. Він шукає способів унеможливити участь у виборах своїх головних опонентів. Проти Юлії Тимошенко, Віталія Кличка, Арсенія Яценюка та Олега Тягнибока ведуть потужні інформаційні війни з метою їхньої дискредитації та підриву довіри до них з боку громадян.

За таких умов особливої ваги набувають позиція засобів масової інформації, дотримання ними високих принципів і стандартів неупередженої журналістики.

Аналіз інформаційного поля спонукає нас звернутися до ЗМІ із наполегливим закликом дотримуватися засад професійної етики, незаангажованості, об’єктивності та неупередженості. Декларуючи прагнення інтегруватися до європейської спільноти, варто дотримуватися стандартів, викладених у резолюції ПАРЕ "Про етичні принципи журналістики".

Ми як опозиція заслуговуємо й потребуємо критики, шануємо відповідне право журналістів на гостру оцінку нашої діяльності, але закликаємо не переходити межу, за якою висока місія журналістського служіння людям перетворюється в очевидне зловживання тими колосальними повноваженнями, якими глядачі, слухачі та читачі наділяють телебачення, радіо та газети. Бити нижче пояса не прийнято ані в боксі, ані в політиці, ані тим паче в журналістиці.

Не справа політиків судити четверту владу. Однак мусимо констатувати, що бездоказові звинувачення у причетності політика до смерті сотень людей, зокрема й дуже йому близьких, до яких днями вдалася газета "Експрес", є неприйнятними як з точки зору журналістських стандартів, так і з огляду на загальнопоширені морально-етичні норми.

Заявляємо, що "Свобода", "УДАР" та "Батьківщина" розглядають інформаційну війну проти однієї з опозиційних сил як війну проти всієї опозиції. Така війна лише зміцнює режим Януковича, укріплює його диктатуру".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лідери опозиції – проти порушень журналістських стандартів
15 листопад, 2013, 16:18