Чиновники обласної «молодіжки» виправдовуються

Чиновники обласної «молодіжки» виправдовуються
В управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА публікацію голови ГО «Туристичний клуб «Ми» Руслани Мельник «Заковані в кайдани бюрократії» назвали юридично необґрунтованою і такою, що базується на індивідуальних висновках та суб’єктивному ставленні автора до вимог нормативно-правових актів.

Про це йдеться у листі-реагуванні на критичне зауваження роботи управління, що надійшов на адресу редакції ВолиньPost.

Нагадаємо, 21 лютого у Колонці автор видання ВолиньPost Руслана Мельник розмістила матеріал «Заковані в кайдани бюрократії».

У ньому авторка критикує вимоги "молодіжного" управління до громадських молодіжних організацій відкривати додаткові рахунки у держказначействі, називаючи їх «безглуздими і безпідставними».

При цьому, як стверджує Руслана Мельник, лідери громадських організацій стикаються з додатковими витратами і бюрократичною тяганиною.

У відповідь на це в управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту запевняють, що вони діють відповідно до чинного законодавства України та посилаються на відповідні нормативні документи, якими вони керуються у своїй роботі.

Наводимо текст листа-відповіді, що надійшов у редакцію ВолиньPost за підписом начальника управління Галини Карнаухової, без змін.

«Реагування на критичне зауваження
роботи управління

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 31.08.2011 року №357 «Про посилення реагування посадових осіб органів виконавчої влади області на критичні матеріали місцевих засобів масової інформації» Управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА реагує на публічне критичне зауваження від 21.02.2012 р. в статті «Заковані в кайдани бюрократії» (автор Руслана Мельник, Інтернет-видання «ВолиньPOST») та повідомляє наступне.

Управління при здійсненні фінансової діяльності керується чинними бюджетними нормативно-правовими актами. Зокрема, право управління залучати громадські організації до реалізації обласних програм у рамках реалізації державної політики у справах сім’ї та молоді визначає п.6 ст. 21 Бюджетного кодексу України: «Розпорядник бюджетних коштів може уповноважити одержувача бюджетних коштів (громадські організації) на виконання заходів, передбачених бюджетною програмою, та надати йому кошти бюджету (на безповоротній чи поворотній основі) в межах відповідних бюджетних асигнувань».

Також Бюджетний кодекс України (п.38 ст.2) визначає статус громадських організацій як одержувачів бюджетних коштів: «Одержувач бюджетних коштів - суб'єкт господарювання, громадська чи інша організація, яка не має статусу бюджетної установи, уповноважена розпорядником бюджетних коштів на здійснення заходів, передбачених бюджетною програмою, та отримує на їх виконання кошти бюджету».

Порядок використання бюджетних коштів чітко визначає п.9 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2002р. №228 «Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ» зі змінами від 24.01.2011р: «У разі отримання бюджетних коштів одержувачем платежі здійснюються з рахунка, відкритого в установленому порядку в органах Державної казначейської служби».

Отже, відповідно до Бюджетного кодексу України, громадські організації мають статус одержувачів бюджетних коштів, і тим самим підпадають під дію п.9 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2002р №228, де чітко визначений механізм використання бюджетних коштів, а саме - через відкриті рахунки в органах Державної казначейської служби України. Такий механізм забезпечує контроль за цільовим використанням бюджетних коштів.

Виходячи із вищевикладеного, управління діє відповідно до чинного законодавства України. Тому вважаємо, що стаття «Заковані в кайдани бюрократії» є юридично необґрунтованою, базується на індивідуальних висновках та суб’єктивному відношенні голови ГО «Туристичний клуб «Ми» Р.Мельник до вимог нормативно-правових актів України.

Разом з тим, повідомляємо, що 07 грудня 2011 року працівниками відділу фінансово-господарського забезпечення управління було подано доповідну записку на ім’я начальника управління щодо конфліктної ситуації, яка виникла із головою ГО «Туристичний клуб «Ми» Р. Мельник. Про даний інцидент проінформовано профільного заступника голови облдержадміністрації доповідною запискою від 08 грудня 2011 року № 2014/1-8».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ха-ха, сіли й переписали "паку" законів замість того, щоб розтлумачити людям нормальними людськими словами, навіщо ж таки навалювати зайвий формалістичний вантаж на третій сектор.
Як можна називати матеріал Русалани Мельник необ'єктивним, коли вона зібрала в ньому точки зору кількох людей, і вони сказали все так, як є у інших областях... То які ж "суб'єктивні вимоги" у авторки, коли у наших ближніх сусідів немає таких вимог до ГО, які тут же вилиті бюрократичним потоком новою начальницею на голови пересічних волинян??
Відповісти
Останні новини
Чиновники обласної «молодіжки» виправдовуються
29 лютий, 2012, 17:50