Прокуратура знайшла порушення у «тендерних іграх» луцької мерії

Прокуратура знайшла порушення у  «тендерних іграх» луцької мерії
Прокуратура міста Луцька виявила, що комітету з конкурсних торгів включно з начальником управління освіти Луцькради Олегом Гребенюком порушили законодавство про проведення тендерів.

Про це йдеться у відповіді прокуратури на запит депутата Андрія Калахана, датованій 22 лютого.

Нагадаємо, що 10 січня 2012 року інтернет-видання ВолиньPost розмістило матеріал «Тендерні ігри»: як «доять» бюджет освіти Луцька».

У статті йдеться про те, що управління освіти Луцької міськради закупило послуги опалення у ДКП «Луцьктепло» за завищеним тарифом, у результаті чого міський бюджет, імовірно, витратив зайвих 119 тисяч гривень.

Втім, заступник директора ДКП «Луцьктепло» Дмитро Дубняк тоді зазначав, що договору про закупівлю тепла за завищеною ціною підписано не було.

У відповідь на звернення Калахана у міській прокуратурі повідомили, що на момент звернення перевірку дотримання законодавства під час проведення тендеру на закупівлю теплової енергії в управління освіти Луцькради провели і виявили ряд порушень.

У відповіді йдеться, що комітет з конкурсних торгів розглянув на початку грудня 2011 року питання щодо необхідності зміни річного плану закупівлі послуг з надання тепла у вигляді пари і гарячої води на суму 3,1 мільйона гривень «у зв’язку з очікуваною потребою». Кількість необхідної енергії, яку потребував замовник, становила 3292,3 Гкал.

Отож, на офіційному сайті «Державні закупівлі» 30 грудня 2011-го була розміщена інформація про договір з ДКП «Луцьктепло» від 26 грудня 2011 року про купівлю тепла.

Втім, постановою Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг від 30 вересня 2011 року для бюджетних установ ДКП «Луцьктепло» повинне продавати 1 Гкал за 905,27 гривні з урахуванням ПДВ.

«Враховуючи викладене, укладання договору в порушення максимально встановлених тарифів (на 36,32 грн. за 1 Гкал), призвело б до закупівлі теплової енергії в завищеному розмірі та, як наслідок, незаконного використання бюджетних коштів на суму понад 119,5 тис. грн», – йдеться у відповіді прокурора міста Сергія Даніліна.

За правильність оформлення документації з конкурсних торгів відповідальність несуть усі члени комітету з конкурсних торгів. У відповіді також йдеться, що це питання неодноразово розглядали на засіданнях комітету з конкурсних торгів, проте зауважень щодо перевищень суми оплати не надходило.

Разом з тим, як з’ясувала перевірка прокуратури, договір між ДКП «Луцьктепло» та управлінням освіти від 26 грудня таки не був укладений. Крім того, 13 січня 2012 року на цьому ж офіційному порталі «Державі закупівлі» розмістили повідомлення про те, що тендерні процедури відмінені «у зв’язку з відсутністю подальшої потреби у закупівлі вказаних послуг».

«Розміщена управлінням освіти інформація не відповідає дійсності, оскільки була реальна потреба у закупівлі теплоенергії. Так, станом на 1 січня 2012 року заборгованість за користуванням теплоенергією закладів та установ освіти Луцька становила 988, 253 тисяч гривень», – йдеться у відповіді прокуратури.

«Перевіркою також встановлено, що з місцевого бюджету для управління освіти Луцькради 27 грудня 2011 додатково надійшли кошти на суму 580, 775 тисяч гривень на оплату послуг з виробництва, збирання і розподілу теплової енергії у вигляді пари і гарячої води. Проте тендер комітетом з конкурсних торгів не проведено, а проведений тендер від 16 грудня 2011 року на закупівлю зазначених послуг, у зв’язку з допущенням порушень щодо вартості 1 Гкал теплової енергії, відмінено», - зазначається у відповіді.

Відтак прокуратура внесла подання міському голові 19 січня 2012 року з вимогою усунути порушення та не допускати порушень в подальшому.





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Безсовісний цей Калахан. Тепер начальник управління знову буде два місяці без підвищення.
Відповісти
Останні новини
Прокуратура знайшла порушення у «тендерних іграх» луцької мерії
29 лютий, 2012, 19:23