У Луцьку домовилися, як шукатимуть «нечисту силу» серед кандидатів у нардепи

У Луцьку домовилися, як  шукатимуть «нечисту силу» серед кандидатів у нардепи
У Луцьку сформували регіональну платформу руху ЧЕСНО – 29 лютого ініціатори руху зібрали представників 7 громадських організацій, аби спільно розпочати «відфільтровувати» майбутніх парламентарів.

Регіональними співкоординаторами ЧЕСНО стали Михайло Наход («Центр політичного аналізу та виборчого консалтингу»), Петро Верзун («Фонд місцевого розвитку») та Богдан Шиба (депутат міської ради, громадське об’єднання «Лучани»).

За словами однієї із активісток руху Світлани Заріщук, мета ЧЕСНО – активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних кандидатів. Символ кампанії – часник – засіб дезінфекції та боротьби з нечистою силою.

«Це не політична ініціатива. Цей рух не перетвориться у політичну партію. Ми не збираємось за когось агітувати. Ми будемо боротися із нечистою силою у Верховній Раді», – зауважила вона.

Учасники руху розробили для кандидатів у народні депутати громадські критерії доброчесності, серед яких, зокрема, такі: незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців, непричетність до корупційних дій, відповідність задекларованих доходів та майна стилю життя, відсутність фактів порушень прав і свобод людини, особисте голосування в парламенті, відвідання не менше 75% засідань Верховної Ради України.

Спільно з журналістами та громадськими активістами учасники руху перевірять нинішніх і майбутніх депутатів на відповідність цим критеріям.

Також учасники руху публічно вимагатимуть у політичних сил визнати громадські критерії та не допустити до участі у виборах тих кандидатів, які їм не відповідатимуть.

Ініціатива відкрита для приєднання громадських організацій та індивідуальних учасників. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не будуть брати участі у виборах, запевнила Світлана Заріщук.

«Ми плануємо залучити гроші міжнародних фондів, попросимо у малого і середнього бізнесу, відкриємо благодійний рахунок і звітуватимемо за кожну копійку», – запевнила активістка.

До початку виборчої кампанії учасники руху планують провести регіональні презентації та дослідити на відповідність критеріям 450 нинішніх народних депутатів.

З офіційним початком кампанії в липні 2012 року експерти та аналітики руху проведуть дослідження кандидатів-мажоритарників. Загалом очікується 3500-4000 кандидатів. Результатом дослідження стане «барометр доброчесності» кандидатів, з яким зможе ознайомитися кожен виборець.

Барометр доброчесності сприятиме усвідомленому та виваженому голосуванню громадян на майбутніх парламентських виборах, вважають активісти руху.

До слова, Луцьк став вісімнадцятим містом всеукраїнського туру ініціаторів ЧЕСНО, в якому активісти продовжили розбудову національної мережі. Всього учасники руху планують утворити 25 регіональних осередків у всіх областях України, включно з АР Крим.

Регіональні платформи руху вже створено у Полтаві, Сумах, Чернігові, Житомирі, Вінниці, Хмельницьку, Тернополі, Одесі, Луганську, Миколаєві, Херсоні, Харкові, Сімферополі та Севастополі, Донецьку, Кіровограді, Черкасах, Дніпропетровську та Запоріжжі.

Довідка

Громадський рух ЧЕСНО започатковано групою зацікавлених активістів спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин». Рух утворився 29 жовтня 2011 року під час акції «Фільтруємо парламент за 24 години» – рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні.

Сьогодні координаційна рада руху складається з наступних організацій: Інтерньюз-Україна, Центр UA, Інститут масової інформації, Комітет виборців України, Центр політичних студій та аналітики, Інститут медіа права, Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Фундація «Суспільність», Антирейдерський союз України, Всеукраїнська профспілка «Народна солідарність», ГО «Українська справа», Холодноярська ініціатива.

Аналогічні кампанії з очищення парламенту відбулися в Румунії, Південній Кореї, Чехії, Албанії та Косово і мали позитивний вплив на результати виборів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нічого не нагадує? А "Пора", Каськів?
Відповісти
ПОЧНІТЬ З ШИБИ!!!!Чесні ви наші :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-) ржунімагу :-):-):-):-):-):-)
Відповісти
Останні новини
У Луцьку домовилися, як шукатимуть «нечисту силу» серед кандидатів у нардепи
01 березень, 2012, 09:59