Каналізація Луцька – наполовину «гнила»

Каналізація Луцька – наполовину «гнила»
Понад 50% каналізаційної мережі у Луцьку потребує ремонту або реконструкції.

Про це розповів директор департаменту ЖКГ та будівництва Волинської ОДА Михайла Харка під час засідання обласної комісії з питань екологічно-техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій 26 листопада.

За його словами, загальна протяжність каналізаційних мереж на Волині – 714 кілометрів, 30 % з яких ветхі або аварійні. Так, потрібно капітально відремонтувати 117 кілометрів каналізаційних мереж, а ще 101 кілометр потребує реконструкції.

Найбільше ветхих та аварійних ділянок – у каналізаційних мережах міст Луцька (52 %), Нововолинську (39 %), Рожищі (66 %), Любомлі (52 %), селищах Цумані, Турійську (100 %), Мар’янівка (53 %).

Найбільша протяжність ветхих та аварійних каналізаційних мереж у Луцьку – 106, Нововолинську – 46 і Ковелі – 20 кілометрів.

Окрім того, Харко розповів, що централізовано мережі водовідведення є у 75 населених пунктах в області, що становить 14,5 % від усіх. Не мають цих систем міста Берестечко, Устилуг, селища Головне, Заболоття, Синкевичівка і Колки.

Перекачку стічних вод забезпечують 103 каналізаційних насосних станції, на яких встановлено 218 насосів, 31 % з яких відпрацювали амортизаційний термін.

На Волині діє 29 каналізаційних очисних споруд, 86 % яких потребують реконструкції.

Михайло Харко підсумував, що каналізаційні насосні станції та очисні споруди потребують суттєвого оновлення, заміни обладнання, використання нових технологій. Без цього відбуваються надмірні затрати електороенергії. А це позначається на собівартості одного кубічного метра стоків і рівня середнього тарифу відповідно.

Наразі ж розробляється проект регіональної програми розвитку та реконструкції централізованих систем водовідведення в населених пунктах області на 2013-2020 роки. Після прийняття відповідної загальнонаціональної програми цей проект подадуть на розгляд Волиньраді.

Через те, що у підприємств не вистачає грошей на всі заплановані заходи, а дотацій з державного та місцевих бюджетів недостатньо, Михайло Харко пропонує залучати до цього інвесторів і їх кошти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: проблема
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Каналізація Луцька – наполовину «гнила»
26 листопад, 2013, 13:55