Будівельники Волині розкритикували закон про монополістів

Будівельники Волині розкритикували закон про монополістів
Нові Закони України, що стосуються плати за приєднання до мереж об’єктів природних монополій, направлені проти інвесторів та ускладнюють будівництво доступного житла.

Питання 26 листопада розглядала тристороння соціально-економічна рада.

Зокрема, будівельники обговорювали Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за приєднання до мереж об’єктів природних монополій» від 22 червня 2012 № 5021 -4 та постанови Кабінету Міністрів України від 12.02.2013 року №115 «Про затвердження методики розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж».

Генеральний директор ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» Руслан Вайман нагадав, що конфедерація будівельників була проти цього закону.

«Практично активи створюють будівельники за рахунок фізичних осіб, а потім безоплатно у кращому випадку передають ці активи монополістам», - зазначив Вайман.

Він запропонував інтегрувати плани мереж у генплани міста, аби інформація була доступна.

Цю думку підтримав і голова наглядової ради ВАТ «Луцьксантехмонтаж» Віктор Чорнуха. Будівельник вважає, що на офіційному сайті «Волиньгазу» і «Волиньобленерго» потрібно розмістити для інвесторів інформацію про точки підключення
потужностей.

«Ми не знаємо, що нас чекає у майбутніх технічних умовах природних монополій. Ми не знаємо, скільки де треба електроенергії, скільки тягнути кабель. Це потрібно висвітлити на сайті, аби знати, які витрати очікуються», - зазначив Чорнуха.

Загалом один із найбільших переможців державних тендерів в області додав, що зазначені закони «направлені проти інвесторів».

Також серед пропозицій будівельників було і відтермінування оплати електро- та газопостачання. Руслан Вайман запропонував, аби перший платіж не перевищував 30%.

«У договорах приєднання до мереж об’єктів природних монополій передбачена стовідсоткова оплата електро- і газопостачання. Для 108-квартирного будинку, де більше 160 кіловат – це близько 400 тисяч гривень. Будівельник має вирішити питання земельної ділянки, часто мова йде про півтора, два мільйони гривень, заплатити 700 тисяч за документацію, заплатити 800 тисяч за мережі. Це зробить неможливим будівництво об’єкту чи максимально його утруднить. Оплата повинна бути розбита на етапи», - зазначив Вайман.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Будівельники Волині розкритикували закон про монополістів
26 листопад, 2013, 15:49