Навчання в Польщі: досвід лучанки

Навчання в Польщі: досвід лучанки
Лучанка Тетяна Зубрик-Хомич каже, що в Познані створені європейські умови для навчання в усьому: від побуту студента до навчального процесу.

Вищу освіту вона вже отримала, проте лишилася потреба у самовдосконаленні та науковому розвитку, - пише Волинський монітор.

Для цього Тетяна обрала Познань та програму Лейна Кіркланда.

«Хоча за професією я журналіст, вирішила спробувати і дізнатися чогось нового та подалася у соціальні науки. Нині навчаюся в Інституті соціології Університету Адама Міцкевича в Познані», - розповідає «знову студентка».

«Про цю стипендійну програму, яка є престижною і відомою у країнах колишнього СНД, я дізналася із розповідей своїх колишніх викладачів Наталії Денисюк і Віктора Яручика. Тоді, у 2011 році, я навіть не могла подумати, що захочу ще раз учитися. Однак їхні розповіді про позитивний досвід від стипендії не давали мені спокою. Я почала детальніше цікавитися умовами конкурсу, зайшла на сайт, читала відгуки екс-кіркландистів, і зрозуміла, що ця стипендія – це великий шанс, якого я не можу пропустити», – згадує вона.

Тетяна почала вивчати польську мову за рік до очікуваного навчання. У лютому 2012 року подала проект, а в квітні поїхала на співбесіду.

«Так, як перед співбесідою, що відбувалася в Посольстві Республіки Польща, я не хвилювалася ні перед державними екзаменами, ні перед власним весіллям». Того разу я потрапила у резерв. Наступного року я знову подала проект, конкретизувавши тему дослідження. Знову поїхала на співбесіду, і знову – резерв», - каже дівчина.

«На щастя, цим разом із резерву я потрапила в основний склад. Про це мені повідомили 19 вересня по телефону, коли вже почався інтеграційно-адаптаційний курс, – до початку навчання щасливій кіркландистці лишалося 10 днів. Цього виявилося достатньо щоб відкрити візу, спакувати валізи і прибути на місце призначення. Швидко відкрити візу допомогли координатори програми Кіркланда, які направили лист у Консульство РП у Луцьку. Хочу подякувати і Генеральному консулу РП у Луцьку Беаті Бживчи, яка швидко відреагувала на наше прохання, завдяки чому я отримала візу вчасно і без проблем», - розповідає вона.

Гуртожиток Університету Адама Міцкевича припав Тетяні до смаку.

«У кожного стипендиста – окрема кімната, в якій є все необхідне: ліжко, стіл, стільці, шафи, полички, посуд, чайник і холодильник. Ванну кімнату ділю з сусідкою, кухня – спільна на крило. Кіркландисти помітили, що познанські стипендисти – найбільш згуртовані, немалу роль відіграє тут спільна кухня. Ми передаємо один одному кулінарні рецепти, позичаємо каструлі і сковорідки, вчимося готувати інтернаціональні страви. По сусідству мешкає італієць Андреа, який ходить у кофті із написом «Львів» і чудово розуміє українську мову, а також у нас є друг Альваро з Іспанії, який говорить лише англійською і на свій День народження пригощав нас іспанським омлетом. Ми навіть святкували мусульманське свято, куштували страви їхньої традиційної кухні та частували іноземців українськими варениками із сиром!» - описує вона.

У Познані справді європейські умови для навчання. Тетяна із захопленням розповідає про величезне студмістечко, оточене лісом, пізнавальне навчання, великі бібліотеки з доступом до фахової літератури. Відзначає також, що з кіркландистами професори спілкуються, як з колегами.

Втім, принади Познані не стерли любові до Луцька.

«Я насолоджуюся життям у Польщі, мені надзвичайно цікаво і насправді я безмежно щаслива, що мені випав такий шанс. Однак я сумую за Луцьком – за містом і за людьми. Мене чекає чоловік, собака і батьки. Я вмію жити там, де народилася», - мовила дівчина.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
До чого ж люблю багатих діток, які діляться секретами успіху. І магазин відкрили, і цілу школу створили, і громадськими ініціативами займаються, і на всі п'янки-гулянки ходять, на всі фести їздять і вдвох з чоловіком фактично безробітні.
Відповісти
Так вчися! Тому ж і діляться секретами успіху, щоб такі як ти могли ними скористатися. Можна прагнути чогось і досягти мети, а можна язвою нудити і жовчю захлинутися
Відповісти
Хух, а ти що заздриш?? то не добре!!!!
знаю Таню і її чоловіка не один рік і скажу, шо вони не багаті дітки!!!! не знаєте, як все вони починали і яких сил їм це вартувало, то краще мовчіть собі і не ля ля тут!!!!
Відповісти
Дякую, що слідкуєте за моїм життям!)

Але дещо уточню: магазин закрили, школу розпочинали з кредитів, громадськими ініціативами і далі буду займатися, на гулянки ходжу, але алкоголь не вживаю, на фести дуже люблю їздити і вам раджу.
А щоб потрапити на Кіркланд треба мати розум, а не гроші!))
Чоловік не безробітний,а приватний підприємець, а я після звільнення працювала фрілансером, а наразі навчаюся!
Відповісти
tan4ik, Вам удачі! А пояснювати комусь щось чи виправдовуватися - не варто, бо вони того не варті!
Відповісти
Щиро дякую! :)
Я відкрита людина, мені немає чого приховувати!)))
Відповісти
А що за ним слідкувати? Ваша журналістська тусовка пише про себе постійно.
Відповісти
усе це добре: і освіта, і прагнення Тетяни. Але хизуватися тим, що розмінявши третій десяток, - знов стала студенткою, ну це якось дивно...
Відповісти
Ой, не смішіть- третій десяток розміняла- це скільки- 21, 22?!!! Люди і в 40 вчаться)))))) головне, що є в людини бажання вчитися, а не телевізор дивитися і в батьків гроші просити на пиво!
Відповісти
Я степендистка, а не студентка.
Відповісти
Правильно писати СТЕПЕНДІАТКА. Ви точно журналістка?
Відповісти
Вже нема про писати Волиньпосту, то про весілля якоїсь журналістки, то ще одну зірку знайшли... Нічого цікавого
Відповісти
не звертайте увагу на всяких заздрістників! продовжуйте вдосконалюватись і насолоджуйтесь життям! успіху Вам в усіх починаннях!
Відповісти
Дякую.
Відповісти
Минулого року я закінчив Полонійну академію у Польщі, факультет фізіотерапії. На мою думку, це дуже перспективний напрям, а щодо Польщі - вона мене завжди вабила. Я поєднав приємне з корисним і тепер дуже задоволений своїм вибором навчального закладу. Протягом року я навіть отримував наукову стипендію
Відповісти
Коли я роздумував про вибір університету, я вирішив, що фізіотерапія буде хорошим вибором. Оскільки я хотів вивчити польську мову та виїхати до Польщі, я вибрав польський університет. Полонійна Академія, де я навчаюся, запропонувала мені також курс польської мови під час навчання. Мені все добре вдається, я все більше вмію і можу порозумітися з іншими людьми.
Відповісти
Коли я роздумував про вибір університету, я вирішив, що фізіотерапія буде хорошим вибором. Оскільки я хотів вивчити польську мову та виїхати до Польщі, я вибрав польський університет. Полонійна Академія, де я навчаюся, запропонувала мені також курс польської мови під час навчання. Мені все добре вдається, я все більше вмію і можу порозумітися з іншими людьми.
Відповісти
Останні новини
Навчання в Польщі: досвід лучанки
27 листопад, 2013, 08:03