Розпочався Різдвяний піст

Розпочався Різдвяний піст
Для православних та греко-католиків України розпочався Різдвяний піст.

Православні його ще називають Чотиридесятницею, бо піст триває 40 днів - до самого передодня світлого свята, - пише Дзеркало тижня.

Посту можуть не дотримуватися: хворі, літні люди, вагітні, діти і люди, зайняті на важкій фізичній роботі.

Правила дотримання постів кожен повинен порівняти зі своїми силами, зі ступенем своєї підготовки. Піст - це аскетичний подвиг, що вимагає підготовки. Люди, які зважилися на цей подвиг спонтанно, починають постити надто суворо, швидко стають дратівливими, а це вже точно не є благодаттю. Найчастіше людина припиняє постити вже на другий-третій день.

Кожен сам повинен визначити, скільки йому потрібно їжі і пиття, потім потроху треба зменшувати кількість. Однак доводити себе до виснаження не варто. Охочі дотримуватися посту повинні порадитися з досвідченим духівником, розповісти йому про свій духовний та фізичний стан і попросити благословення на здійснення посту.

Спочатку Різдвяний піст тривав усього сім днів, однак, у 1166 році за рішенням патріарха Луки Хрисоверга він став у православ'ї сорокаденним. Основне призначення посту - щоб у свято Різдва люди могли "з чистими серцем, душею і тілом зустріти Сина Божого".

Варто пам'ятати, що у період з 2 по 6 січня піст посилюється. У ніч з 6 на 7 січня зі сходженням першої зірки піст закінчується.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: церква
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.