У «Луцьктеплі» нагадують про повірку лічильників

У «Луцьктеплі» нагадують про повірку лічильників
У ДКП "Луцьктепло" нагадують, що мешканці міста мають самостійно контролювати, чи проведена повірка лічильника.

"Відповідно до пункту 15 "Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення" засоби обліку води і теплової енергії підлягають періодичній метрологічній повірці", - кажуть в прес-службі підприємства.

Міжповірочний інтервал, який встановлений Держспоживстандартом для лічильників гарячої води: КВ-1,5, Новатор ЛК-15 (СК-15), ТАКТ-15 (VALTEC), SENSUS, METRON, GROSS (MTW-UA, ETR-UA), не більше 4 років.

Також в "Луцьктеплі" нагадують, що покази лічильників гарячої води, у яких закінчився міжповірочний інтервал, і які не пройшли чергову повірку, не можуть братися до уваги при нарахуванні плати за послугу з централізованого гарячого водопостачання.

"З метою уникнення непорозумінь з приводу нарахувань за гарячу воду згідно з нормативом, власникам квартирних лічильників необхідно самостійно слідкувати за закінченням строку міжповірочного інтервалу та вчасно проводити їхню чергову метрологічну повірку", - кажуть в прес-службі.

Водночас повідомляють, що ДКП "Луцьктепло" не надає послуг з метрологічної повірки та ремонту квартирних лічильників гарячої води.

Телефони для довідок: +38(0332)773220, +38(0332)773208

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Повірка".....я розумію що в слові можна пропусти букву - це не страшно.....але шановний Волиньпост: що за ПОЛІШУК набирає текст? В Українській мові немає слова "ПрОвірка". Правильно писати: "Перевірка".

Заскрінив, поповнив колекцію ляпів. ВК потім викладу привселюдно
Відповісти
Все правильно, так і в документах на лічильниках пишуть - ПОВІРКА, а не ПРОВІРКА. Мозги провір собі, якщо читати не вмієш.
Відповісти
Вибачаюся, є таке слово) Загуглив - поновив свій словниковий запас)
Відповісти
Вибачаємо
Відповісти
Порада: наступного разу робіть зауваження трохи більш коректно. Тоді не будете таким бовдурем виглядати.

До слова: "вибачаюся" - неправильно. Правильно - "вибачте мені".
Відповісти
Прошу видалити цей комент, так як ви мене обізвали бовдурем. В правилах коментування пише що образи - заборонені.
Будьте послідовними.

П.С.,
За бовдура - зроблю так, що увесь Луцьк буде бачити Ваші помилки. ОБІЦЯЮ.
Відповісти
Згідно зі статтею 11 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» засоби вимірювальної техніки, на які поширюється державний метрологічний нагляд, дозволяється застосовувати лише за умови, якщо вони пройшли повірку або державну метрологічну атестацію.
Згідно зі статтею 28 Закону засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці через міжповірочні інтервали, порядок встановлення яких визначається нормативно-правовим актом ЦОВМ (спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері метрології).
Частиною другою статті 28 Закону встановлено, що підприємства, організації та фізичні особи зобов’язані своєчасно (з урахуванням установлених міжповірочних інтервалів) подавати засоби вимірювальної техніки на повірку.
Як правило, лічильники води мають проходити періодичну повірку кожні чотири роки. У низці випадків повірка може відбуватись і позачергово, скажімо, коли споживач сумнівається в достовірності показів приладу. В цьому разі споживач звертається до водоканалу і повинен оплатити повірку за власні кошти
Планова повірка лічильників проводиться за рахунок організацій, які надають послуги, про що зазначено у п.5 ст.28 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 11.02.1998 року:
Стаття 28. Повірка засобів вимірювальної техніки
пункт 3. Порядок подання фізичними особами, що не є суб'єктами підприємницької діяльності, - власниками засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань якими використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду) на періодичну повірку цих засобів та оплати за роботи, пов'язані з повіркою, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Періодична повірка, обслуговування та
ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок
підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.
Згідно ч.1 ст.117 Конституції Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов'язковими до виконання.
Така ж вимога міститься у пункті 5 Постанови Кабінету Міністрів України № 332 від 8.04.2009 року «Про затвердження Технічного регламенту щодо суттєвих вимог до засобів вимірювальної техніки», яка є чинною нині:
Пункт 5. Періодична повірка, встановлення, обслуговування та ремонт, зокрема демонтаж, транспортування, монтаж, засобів вимірювальної
техніки, вимоги до яких визначені у додатках 1-4 до цього Технічного регламенту, проводяться за рахунок коштів підприємств, організацій та установ, які надають послуги з електро-, тепло-,
газо- і водопостачання.
Однак, Постановою Кабінету міністрів України від 01.06.2011 р. №869 затверджено «Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій».
Пункт 24. Витрати з проведення періодичної повірки, обслуговування і ремонту квартирних засобів обліку води і теплової енергії, в тому числі їх демонтажу, транспортування та монтажу після повірки, визначаються відповідно до укладених договорів між виконавцем та субпідрядником, який виконує зазначені послуги, з розрахунку на один квартирний засіб обліку води й теплової енергії і нараховуються щомісяця споживачеві у складі послуги залежно від кількості таких засобів обліку шляхом додавання плати за проведення періодичної повірки, обслуговування і ремонту квартирних засобів обліку води та теплової енергії, у тому числі їх демонтажу, транспортування та монтажу після повірки, до загальної вартості послуг.
Відповідно до вище вказаної Постанови Кабінету міністрів України, обов’язок щодо сплати за повірку лічильника перекладено на споживача послуг. Проте, згідно з принципами права Закон має вищу юридичну силу, ніж постанови Кабміну. Таким чином, потрібно керуватися положеннями Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 11.02.1998 року. Це ж підтверджує і Постанова Вищого адміністративного суду України від 07.02.2013 р. у якій сказано наступне:
Згідно абз. 1 п. 24 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затверджених Постановою КМ України від 01.06.2011 р. № 869 "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги", витрати з проведення періодичної повірки, обслуговування і ремонту квартирних засобів обліку води та теплової енергії, у тому числі їх демонтажу, транспортування та монтажу після повірки, визначаються відповідно до укладених договорів між виконавцем та субпідрядником, який виконує зазначені послуги, з розрахунку на один квартирний засіб обліку води та теплової енергії і нараховуються щомісяця споживачеві у складі послуги залежно від кількості таких засобів обліку шляхом додавання плати за проведення періодичної повірки, обслуговування і ремонту квартирних засобів обліку води та теплової енергії, у тому числі їх демонтажу, транспортування та монтажу після повірки, до загальної вартості послуг.
За приписами ч. 3 ст. 28 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" порядок подання фізичними особами, що не є суб'єктами підприємницької діяльності, - власниками засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань якими використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду) на періодичну повірку цих засобів та оплати за роботи, пов'язані з повіркою, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.
Однак, комунальні підприємства вперто не визнають вимог ч.3 ст.28 Закону України «про Метрологію та метрологічну діяльність», більше того посилаються на:
1.вимоги ст.46 вище вказаного Закону, якою встановлено, що фізичні особи оплачують метрологічні роботи, пов’язані із здійсненням на госпрозрахункових засадах повірки засобів вимірювальної техніки, в порядку встановленому Кабінетом Міністрів України (Постанова КМУ №805 від 29.08.2012 року;
2.вимоги ст. 317 Цивільного кодексу України, якою передбачено, що власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном;
3.вимоги ч.4 ст.319 Цивільного кодексу України, де йдеться про те, що власність зобов’язує;
4.вимоги ст.322 Цивільного кодексу України, згідно положень якої власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або Законом.
Посилання до даних джерел є вірним лише у випадку, якщо повірка лічильника проводиться за ініціативою самого власника. Що ж до вимог ст.322 Цивільного кодексу України, то саме Законом передбачено за чий рахунок здійснюється періодична повірка лічильника.
Однак, і це ще не все. У листах-повідомленнях про проведення періодичної повірки, які до речі, приходять зі значним запізненням, зазначено і те, що «у разі не проходження періодичної повірки, плата за користування водою буде нарахована згідно нормативів». Таке повідомлення є порушенням положень Постанови КМУ №630 від 21.07.2006 р..
Так, згідно з пунктом 15 Правил надання послуг із централізованого опалення, постачання та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою КМУ №630 від 21.07.2006 р.:
Пункт 15.Засоби обліку води і теплової енергії, встановлені у квартирі (будинку садибного типу) та на вводі у багатоквартирний будинок, підлягають періодичній повірці.
Періодична повірка засобів обліку води і теплової енергії проводиться у строк, що не перевищує одного місяця. За цей час
споживач оплачує відповідні послуги у такому порядку:
- з централізованого постачання холодної та гарячої води - згідно із середньомісячними показаннями засобів обліку за попередні три місяці;
- з централізованого опалення - згідно із середньомісячними показаннями засобів обліку за попередній опалювальний період.
У разі несправності засобів обліку води і теплової енергії, що не підлягає усуненню, плата за послуги з моменту її виявлення вноситься згідно з нормативами (нормами) споживання.
Тому, у випадку проведення метрологічної повірки споживач сплачує за послуги з централізованого постачання холодної та гарячої води – згідно із середньомісячними показаннями засобів обліку за попередні три місяці, адже прилад вимірювання є справним, а вимога щодо проведення повірки підставою вважати прилад несправним.
Отже, виходячи із вищевказаного періодична повірка лічильників води є безкоштовною.
Відповісти
За умови, якщо сума, яка затрачаэться на повірку лічильника закладена в тариф гарячої води. А ці кошти відсутні в тарифі, тому і виходить що вам потрібно за власний кошт робити повірку лічильників. І договір у Вас старий, зверніться в Луцьктепло і його замінять на новий.
Відповісти
А де ж тоді "верховенство права"? Невже тепер договір встановлює правила?
Відповісти
"сума, яка затрачаэться на повірку лічильника закладена в тариф гарячої води". Няня, а Ви думаєте, що не закладена???? Там певно щорічна закладена, а не раз в 4 роки.
Відповісти
Я знаю про що пишу. Якби Луцьктепло щось порушило в даному випадку, то контролюючі органи давно б вже штрафами "обклали"))). Якщо сумніваєтесь, то можете звернутись із заявою в будь-яку контролюючу структуру і побачите яку Вам нададуть відповідь.
Відповісти
"сума, яка затрачаэться на повірку лічильника закладена в тариф гарячої води". Няня, а Ви думаєте, що не закладена???? Там певно щорічна закладена, а не раз в 4 роки.
Відповісти
А яке має відношення споживач до формування тарифів на надання послуг з водопостачання? Повний брєд! Закон є закон. Читайте тут чим такі "НАГАДУВАННЯ" повинні закінчуватись http://zik.ua/ua/news/2010/06/29/234780 Афери з лічильниками та фінансові зловживання «Львівводоканалу» перевірить СБУ та ДСБЕЗ
Відповісти
Справа в тому, що люди не мають досвіду по зняттю лічильника, тому це обов'язок ЖЕКів, нехай йдуть знімають,перевіряють і ставлять. Або як у Європі, там взагалі не знімають нічого, перевіряють на місці. У мене лічильник коли знімали, везли на повірку, а після повірки його встановили і він почав крутитись в іншу сторону. А я за все ще і гроші платив. Як це назвати, за що платив?
Відповісти
у КП "Луцьктепло" справді говорять, що в тариф не закладено витрат на повірку, але то їхня проблема, а не проблема споживача. Повірка лічильника робиться з їхньої ініціативи, визначеної нормативно-правовими актами України - тому такі речі необхідно було б передбачити у тарифі, чи хоча б визначити іншою статтею. Вони посилаються на те, що людина є власником лічильника, а тому такі витрати повинен нести власник майна. З цим можна погодитись лише тоді, коли людина з власної ініціативи робить повірку.
Зрештою, якщо у тарифі не закладено витрати на повірку, тоді є вихід і вважаю цим варто скористатись - зробіть повірку, збережіть чек на повірку і чеки на всі супутні витрати по такій справі, принесіть у "Луцьктепло" і нехай тоді понесені вами витрати зарахують у витрати по оплаті за надані послуги. Іншими словами, від вартості нарахованих вам послуг віднімуть витрати, понесені вами на повірку лічильника.
Відповісти
Це міська влада не затвердила кошти на повірку лічильника. Тому, чеки напевно краще в МР відправляти))).
Відповісти
Частиною третьою статті 28 Закону встановлено, що порядок подання фізичними особами, що не є
суб’єктами підприємницької діяльності, - власниками засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань
якими використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову
енергію, газ і воду) на періодичну повірку цих засобів та оплати за роботи, пов’язані з повіркою,
встановлюється Кабінетом Міністрів України. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі
демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок
підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання - Так ,що всі проблеми з лічильниками в руках Кабінету Міністрів України , і реформа цього не залежить від "кааліції"! Чому цього не робить Яценюк і Гройсман-ось питання??? А в нас "Правила..." відміняють Закон України???
Відповісти
"Луцьктепло" на повірці лічильників можна впевнено сказати , що беззаконно обкрадає населення і не в малих розмірах. Нараховуючи рахунки за воду яку не надавали мотивуючи всі платять і ви заплатите!
Відповісти
У серівсному центрі взагалі - жах. Перед тим як особисто принести лічильник прийшов на пр. Молоді 10б проконсольтуватись сидить там "мудрець" консультує, запитую чи можливо повірку здійснити протягом дня? Адже є мала дитина і потрібно щоб вода була. Він відповідає так, але мусово принести до 9.00 ранку у віторок.! Добре дочекавшись вівторка, а був у четверг, з рання демонтовую, біжу, приходжу в тому ж кабінеті сидить вже "принцеса" і відповідає, що сьогодні повірити ніяк, потрібно було принести в понеділок!. Питаю чому, адже я попередньо спілкувався з її колегою і він мене запевнив що потрібно у вівторок зрання і у вівторок піся обіду можу забрати!. І тут вона повідомила про ліміт обладнання і можливість превантаження майстра. Мої вмовляння не дали жодного результату. Правда запропонувала мені перехідник який я мав необережність взяти. Прийшовши у вечері додому попробував його змонтувати, але похабне виконання технологічних операцій при виготовленні даного "замінника" не дозволила його встановити. Прийшовши через день за лічильником мене мало не силою виштовхали дані персонажі бо у них "початок обіду" я пригрозив про звернення до керівництва, після чого мені видали лічильник, але без документів по причині не повернення мною "замінника". Ось такий сервісний ценрт "Луцьктепло"! Раджу людям не звертатись в даний заклад щоб не бути приниженими вище зазначеними "персонажами". Не розумію куди дивиться керівництво тримаючи таких працівників, одним словом рука руку миє.
Відповісти
О! то я бачу, що ти не один такий, це стерво аналогічно поступило і зімною, тільки я забравши лічильник підписався у журналі що отримав лічильник та паспрот на нього, але паспорт вона так і не віддала відповідно я не можу опломбувати встановений лічильник. Нехай стоїть не опломбовоний суд розцінить порушення з моєї сторони чи з ДК "Луцьктепло". Ще хочу наголосити безкарність - із-за відсутності інформаційних табличок та бейджів (їх не можливо ідентифікувати), телефон зазначчений насайті ніколи не відповідає (200-102), але я її ідентифікувавз це - Осипюк Ірина І. вона возомнила себе власницею даного центру (Молоді 10 б) та диктує там свої правила, як в режимі роботи так і рахує, що може знущатись з людей. Хто тримає таку паскуду? Видно родинні звязки з гол. інженером?? Адже зверненняя у приймальну ігноруються, як гол. інженером так і директором.
Відповісти
Останні новини
У «Луцьктеплі» нагадують про повірку лічильників
28 листопад, 2013, 12:54