Журналісти Волині пікетували міліцію. ФОТО

Журналісти Волині пікетували міліцію. ФОТО
Волинські журналісти вийшли з акцією протесту під стіни обласного управління МВС: вони заявили, що засуджують дії міліції, яка 1 грудня під час вуличних боїв у Києві побила представнкиів мас-медіа.

Пікет волинських медійників відбувся 6 грудня біля Управління МВС у Волинській області.

Підтримати журналістів прийшли близько сотні учасників акції Євромайдан. Втім акція була неполітична: від початку організатори попередили усіх, що під час акції недопустимі політичні гасла чи політична символіка.

Представники ЗМІ тримали у руках фотографії побитих журналістів, зачитали і підписали звернення (див. нижче) до начальника управління Олександра Терещука, під яким підписалося 50 представників ЗМІ.

У зверненні від Терещука вимагали публічно засудити дії працівників міліції, які нещадно б’ють журналістів, не допустити жодних утисків та переслідувань журналістів у Волинській області, а також припинити безпідставні кримінальні провадження щодо волинян, порушені через їх громадянську позицію.

Окрім того, журналісти поставили до Терещука вимогу "письмово звернутися до Міністра внутрішніх справ та Президента з вимогою провести термінове розслідування фактів побиття журналістів та покарати всіх виконавців та командирів, які чинили злочини проти журналістів".

До журналістів вийшов начальник управління МВС у Волинській області Олександр Терещук. Він зазначив, що засуджує не лише побиття журналістів, а й людей під час подій.

Терещук повідомив, що за фактами побиття журналістів у Києві триває службове розслідування, про результати якого він пообіцяв повідомити. Щодо можливості зробити письмове звернення до міністра і президента, Терещук зауважив, що зясує, чи має право він надсилати такі звернення..

Окрім цього прес-служба волинських міліціонерів роздала медійникам жилети з надписом «ПРЕСА». Терещук зауважив, що такі жилети потрібні для того, щоб міліція могла відрізнити працівника преси від учасника акції протесту і в разі чого надати журналісту допомогу.

























Текст звернення журналістів до начальника управління МВС України у Волинській області:

«Ми, журналісти волинських засобів масової інформації, глибоко обурені надзвичайно жорстокими нападами українських спецпідрозділів на репортерів, які висвітлювали масові протести в Києві. За численними повідомленнями у ЗМІ, під час останніх вихідних понад 50 журналістів були поранені під час зіткнень між міліцією та протестуючими у ході вуличних боїв в Києві та інших містах

Десятки місцевих та закордонних журналістів були атаковані, а їх професійне обладнання було пошкоджене під час висвітлення протестів. Повідомляється, що декілька репортерів отримали поранення, включаючи переломи кісток і рани на голові від ударів каміння, а також застосування світлошумових гранат. Повідомлялося, що працівники правоохоронних органів били журналістів, незважаючи на наявність прес-карт та того, що вони ідентифікували себе саме як журналісти.

Серед постраждалих журналістів – Олександр Перевозник, фотограф ЛігаБізнесІнформу, якого побив працівник спецпідрозділу не зважаючи на те, що журналіст показав прес-карту; Роман Купріянов, оператор Euronews, якого побили, коли він намагався зробити фотографію пораненого чоловіка; Сергій Чузавков, фотограф Associated Press отримав поранення голови; Дмитро Ларін, журналіст «Української правди», на якого напали бійці спецпідрозділу не зважаючи на те, що він був одягнений у помаранчевий жилет з написом «преса», та багато інших. Працівників ЗМІ бійці «Беркуту» лупцювали із особливими цинізмом та жорстокістю.

Ми вважаємо, що вибачення Міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка за застосування сили з боку підпорядкованих йому міліцейських підрозділів «Беркут» і «Барс» виглядатиме лицемірством, якщо винні не будуть покарані найближчим часом.

Ми вимагаємо від начальника управління МВС України у
Волинській області Терещука О.Д.:

1. Публічно засудити дії працівників міліції, які нещадно б’ють та калічать журналістів, перешкоджають виконувати професійні обов’язки.
2. Письмово звернутися до Міністра внутрішніх справ та Президента з вимогою провести термінове розслідування фактів побиття журналістів та покарати всіх виконавців та командирів, які чинили злочини проти журналістів.
3. Не допустити жодних утисків та переслідувань журналістів у Волинській області.
4. Припинити всі безпідставні кримінальні провадження щодо волинян, які порушені через висловлену ними громадянську позицію.
5. Письмово звернутися до Міністра внутрішніх справ та Генерального прокурора із пропозицією припинити кримінальне переслідування активістів, яким безпідставно закидають організацію провокацій під час сутичок на вулиці Банковій у Києві 1 грудня 2013 року.

У разі невиконання наших вимог, залишаємо за собою право вдаватися до всіх законних форм протесту, в тому числі інформаційного бойкоту».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЗМІ, протест
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А у нас є журналісти??? Я бачив підставки для мікрофонів? Бачив копірайтерів та перекажчиків а журналістів НІ :(
Відповісти
точно є група тролів. та ще є багато спеців в погонах які валять сайти
Відповісти
Бо не любити журналістів просто не можливо. Якщо вам не подобається рівень журналістики - ви або представник влади, або куплений троль? Мене взагалі дратує їх позиція: не кривдьте журналістів! Людей не кривдьте, не лише журналістів!
Відповісти
"трепортьорам" без кордонів!
Відповісти
Журналісти, не задали жодного "незручного" питання!
Відповісти
Був там, то треба було задати.
Відповісти
дурналістам? так нас ще ніхто не називав)))))
Відповісти
Ну пришли журналісти - молодці!!!
Ну а що там Вітів, Пирожик і Ко. роблять???!!! Дорогу всім вказують, чи без них люди нічого не розуміють?! Депутати хр...ві!!!
Відповісти
Пирожик журналіст прийшов підтримати колег, що тут не ясно кому.Вітів народний депутат, де народ там і він має бути.
Відповісти
Ха-ха-ха...!:) Це рзчеши на майдані дітям, а може ти ще сама дитина і віриш у те, що написала?:)
Відповісти
Депутати іменно такі, як Ви сказали!
Відповісти
Грішина - няшка!!!
Відповісти
Останні новини
Журналісти Волині пікетували міліцію. ФОТО
06 грудень, 2013, 17:25