На Київ! НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ

На Київ! НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ
Пролог

Після дводенної "відпустки" їхала на Майдан, як на свято Останнього дзвінка в школі - в передчутті чогось нового і пригод. На маршрутку, як зажди, не встигала. Викликала таксі. Дорогою розповідала тим, хто проводив, про події на Михайлівській, Банковій, Майдані і навколо Майдану - поговорити про те, що було, так і не знайшлося часу. Таксист мовчки слухав. Під'їхали, даю гроші, кажу: "Скільки там?" - "Давайте 20. Ви на Майдан?" - "Так".
На лічильнику було 40.

Їхала в хорошому настрої - то там, то там на будинках над трасою траплялися синьо-жовті прапори. У вухах - Kozak System у перемішку з Rock-H. На екрані телевізора в маршрутці - "Діамантова рука" (дякувати Богу не "Клініка" чи "Менти").

Зачин

Приїхала - і одразу ж на Майдан, в атмосферу, з якої була видьоргнута насильно. В атмосферу, в якій не пам'ятаєш, що є золоті унітази, золоті візитки чи золоті Bentley на вулицях міст.

Основна частина

"Революціонуючи" в Києві, аби тримати руку на пульсі і бути в епіцентрі, треба мати: маску (чи шалик), лимон (в кишені), ноги (міцні), інтернет (щоб розуміти, що взагалі відбувається). Тож, аби не пропустити нічого, час від часу треба "чекатися" в основних точках: Майдан Незалежності, Адміністрація Президента (Банкова), Верховна Рада, Маріїнський парк (сховище для тітушок та беркутів почергово), Кабінет Міністрів, Європейська площа, Михайлівська площа, Майдан Незалежності. Таке собі коло, зате ніхто не замерзне.

Так от, перше, куди пішла, - АП. Там - все стабільно: звична загорожа з вулиці Інститутської, звичний кордон із правоохоронців під самою будівлею. Незвична тиша (барабанщики, мабуть, втомилися) і невелика кількість людей. Але загалом все на місці: люди, щити, будівля.

Спустилися до Майдану Незалежності. На сцену саме вийшов Володимир Кличко зі своєю американською нареченою Хейден Пентьєрі. Говорили про Україну, пам'ятки, народ і його сильний дух, який не зламати. Мила дівчинина час від часу погрожувала кулачком Чемпіону, мовляв, лише спробуй щось не так переклади.

Доки частина люду захоплено бігла за зірковою парою (Володимире, йди повечеряй!) ще одна частина направилася в бік Шевченківського суду. Там, як відомо, саме засудили активіста, який влаштовував автопробіги на майдані Андрія Дзіндзю. Ніби за те, що він влаштував провокацію на Банковій 1 грудня.

Суд з усіх боків оточений. З одного боку паркану - мітингувальниками, з іншого - беркутом. Підійшла, зазирнула, сфотографувала (вийшло - не вийшло, хай думають, що вийшло, що в нас на них всіх досьє є) Скучила :) Люди кричать вже звичне: "Банду геть!", "Зека геть!". Є й бандурист - для підняття бойового, промерзлого до останньої клітинки (тут чай не роздають), духу.

Кричать: "Андрію - волю". Біля мене стоїть чоловік у синьо-жовтій шапці з гербом, кричить: "Сергію - волю". Мовчу. Він вперто й переконливо повторюється. Значить не почулося. Кажу: "Його ім'я Андрій". - "Да??" - "Так". - "А то той, що там щось із машинами?" - "Так. Автопробіг влаштовував". - "І того його самого там зара судять?" - "Так".

Відійшла. Пішла в найближчий заклад, попила чаю - зігрілася. Вийшла - та ж картина. Люди кричать, "Беркут" стоїть, хлопця судять.

Оскільки інші "чек поінти" було обходити пізно - на метро не встигну, пішла на Майдан Незалежності, щоб знати, з чим спати лягати. На площі - напівпорожньо. На сцені - фанера. На пропускному пункті - нетверезий молодик доводить, що він з народом, просить, щоб пропустили.

Кінцівка
Іду в метро і думаю, що сьогодні Майдан, як "Адреналін сіті" в Луцьку: хочете стабільність - маєте стабільність (Банкова), хочете шоу - маєте шоу (Майдан Незалежності), хочете екстриму (кийків спецпідрозділу) - маєте кийки (Шевченківський суд). І все живе своїм окремим життям, незалежним одне від іншого. Біля сцени немає ніякого Андрія, біля Андрія і думати ніхто не хоче про веселощі - байдуже, що навіть ім'я хлопця не знають, а на Банковій, як не дивно, але як завжди, взагалі нічого іншого, окрім Банкової немає.

Епілог
А потім з'явилася інформація про підписання Януковичем зобов'язання вступу в Митний Союз. І мені відлягло. Тепер я впевнена, що на завтра "з духом" у нас все буде гаразд :)





Ольга ДАЦЮК (ВолиньPost)

(Записано о 3:50 7 грудня)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 23
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
і до хати! Життя, із своїми клопотами, цим не зупинити.
Відповісти
Борітеся - ПОБОРЕТЕ!!!

Діти! Бережіть себе!!!
Відповісти
Душевто так) дякую
Відповісти
А ти бачила той договір про Митний союз, дурепо і провокаторко???
Відповісти
Проблема, як на мене, в тому, що його ніхїто не бачив. Показали б!..хай би визначеність якась була!
Відповісти
чого ж ви така наївна...проблема не в угоді, а в світогляді тих, хто зараз у митному союзі(Росія, Казахстан, Білорусія) і тих, хто хоче туди з України(Янукович, Азаров і ко)і світогляді українців... В митному союзі люди(громадяни) це ніхто і звуть їх ніяк...от і вся головна причина...а українці це люди(громадяни),які хочуть жити у вільній країні з європейськими стандартами ( верховенство права, права громадянина, відсутність корупції і т.д.)
Відповісти
ну! тітушко!! :))
Відповісти
і що це означає? поясніть?
Відповісти
что хочеш дорогая
Відповісти
О чём молчат "евроинтеграторы" ))))

С текстом этого Договора, подписанного Россией, Белоруссией и Казахстаном можно ознакомиться на сайте ВРУ - ключевой момент этого договора - "зона СВОБОДНОЙ торговли" - "Свободно" - это значит - БЕЗ взаимных ограничений.

А "УГОДА ПРО АСОЦІАЦІЮ МІЖ УКРАЇНОЮ, З ОДНІЄЇ СТОРОНИ, ТА ЄВРОПЕЙСЬКИМ СОЮЗОМ І ЙОГО ДЕРЖАВАМИ-ЧЛЕНАМИ, З ІНШОЇ СТОРОНИ" есть на сайте КМУ (http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/printable_article?art_id=246581344).

Если пропустить стандартные ничего нестоящие практически слова о "намерениях" и т.п., за которыми не стоят конкретные обязательства со стороны Евросоюза по отношению к Украине - безвизовый режим и т.п., то в дальнейших 43 (!) "додатках" и 3 протоколах популярно и чётко описаны односторонние обязательства Украины по ограничению её импорта в ЕС, условия получения субсидий (ТОЛЬКО по тем программам которые ОПЛАЧИВАЕТ Украины) и обязательства по одностороннему открытию внутреннего рынка Украины для товаропроизводителей ЕС.

Ни о каких "повышениях", "улучшениях" и т.п. - речи не идёт в принципе! )))

Другими словами, налицо стандартная политика европейских феодалов по отношению к территориям своих колоний.

Вспоминается речь Гитлера на партийном съезде НСДАП в 1936 году - "Дайте мне нефть Кавказа, лес Урала и земли Украины и я буду считать судьбу Германии обеспеченной!".

Всё повторяется - только в других вариациях.
Відповісти
Носить себе вище всіх: розумом, світоглядом, толерантністю...Піря в сраці багато, але не проблема його висмикати..
Відповісти
дякую за такий комплымет, выд таких оте, це вартуэ...
Відповісти
йожикі, ви ще не були в тайзі, і не знаєте, що це таке...
Відповісти
А не нужно в тайгу, 200 км от Москвы, в любой Мухосранск расейский и вы поймете - это не Европа, это даже не 21 столетие. Так,что желающие - выходи строится по одному.
Відповісти
европа это трасса85 тернополь-черновцы да?
Відповісти
Ты сколько книг в своей жизни, кроме букваря, прочитало?
Відповісти
моих прочитанных книг было бы достаточно чтобы закрыть ямы на несколько км ,а на 200км позорища наверное не хватит всех книг терн. облст
Відповісти
какую книгу хочеш обсудить -якщо щось незрозумiло питай тiльки ,будь-ласка без новых галичан. дiалект,
Відповісти
Для чого вам 200 км від Москви? Поїдьте за 100 від благословенного Луцька! Мухосранськ гарантований!
Відповісти
воно і видно, що не були в тайзі...Поїдьте, поцікавтесь, як там люди живуть, і не в турпоїздку, а років на 2-3 чи 5
Відповісти
Правда ваша, но только мы сегодня на майданах а они в кабаках, чего к стати наверное, так хотят наши правители.
Відповісти
В кабаках мужики не сидят.
В кабаках - люди,
мужики пьют в кустах и подворотнях.
Відповісти
Большое спасибо за "взгляд изнутри". Ждем продолжения. Девушка, берегите себя:)
Відповісти
Останні новини
Сніг у Луцьку. ФОТО
07 грудень, 2013, 10:35
На Київ! НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ
07 грудень, 2013, 10:33