Як поводитися з міліцією: поради юриста

Як поводитися з міліцією: поради юриста
Луцький юрист, учасник громадської організації "Сила людей", депутат міськради Андрій Осіпов підготував добірку практичних порад для учасників мирних протестів, демонстарцій чи пікетів.

Ці поради надруковані у вигяді окремого буклету, який поширюється серед людей.

Юрист пише: влада може використовувати правоохоронні органи для тиску на учасників мирних протестів, демонстрацій, пікетів.

А тому інформує про певні правила поводження з правоохоронцями.

Окремі правила поводження при відібранні пояснень:

1. Запам’ятай або запиши посаду і прізвище особи, що запросила для відібрання пояснень (відбирає пояснення). Надішли СМС з цією інформацією своїм родичам та друзям.

2. При відібранні пояснень вилучення мобільного телефону чи обмеження у його користуванні є незаконним. Проте, намагайся використовувати телефон непомітно.

3. Заперечуй свою вину (особа не зобов’язана давати жодних свідчень, що викривають її або її близьких).

4. По можливості викладай свої свідчення власноручно.

5. Уважно читай усі документи, що надаються на підпис, підписуй усі сторінки документу, став прокреслення в порожніх місцях чи пустих графах.

6. Не відмовляйся підписувати документи, бо підписаний тобою документ важче сфальшувати.

7. Обов’язково наголошуй на грубому поводженні із тобою правоохоронців чи завдання тобі ушкоджень (якщо таке мало місце).

8. Вимагай надання Тобі медичної допомоги та медичної довідки про стан твого здоров’я. Вимагай опису в протоколі наявних в Тебе чи інших осіб тілесних ушкоджень.

9. Вказуй конкретних свідків, які б могли підтвердити Твої пояснення. Вимагай долучення їх пояснень до матеріалів справи.

10. Якщо міліція явно фальшує матеріали справи – відмовся від дачі пояснень. Ти матимеш право викласти свою позицію під час розгляду справи в суді.

11. Користуйся послугами адвоката, в порядності і чесності якого в тебе немає сумніву. Не користуйся послугами адвоката, наданого співробітниками міліції.

Вимагай від міліції:

1. Роз’яснення причин затримання, прав і обов’язків затриманого.

2. Негайного сповіщення родичів (ст. 29 Конституції України).

3. Якщо протягом однієї години не складено протокол – вимагай зустрічі з начальником міліції, прокурором, подай скаргу на неправомірні дії. Зателефонуй на «гарячу лінію міліції» і розкажи про порушення закону сам або попроси про це родичів чи друзів.

Тебе можуть доставити в міліцію для складання протоколу про адмінправопорушення лише у разі неможливості скласти його на місці вчинення. Якщо працівник міліції повідомить Тобі про бажання скласти протокол про адмінправопорушення – не перешкоджай йому у цьому і не ухиляйся від участі. Це може бути розцінено як непокора працівнику міліції та використано проти Тебе, в тому числі стати підставою для затримання і адміністративного арешту.

Вимагай складання протоколу на місці.
Попроси усіх присутніх працівників міліції представитись – чітко назвати звання, прізвище, ім’я та по батькові та пред’явити службове посвідчення. Запам’ятай цю інформації, запишіть її, відправте СМС своїм рідним і друзям. Включи відеокамеру або диктофон на своєму мобільному телефоні.

Перебування доставленої особи у приміщенні де складається протокол не може тривати більш як одну годину.

Працівники міліції і прокуратури зобов’язані негайно повідомити родичів про місце перебування особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення. Окрім цього на Твоє прохання також повинні повідомити про затримання відповідне підприємство, установу, організацію (директора підприємства, декана факультету тощо).

Адміністративне затримання може тривати не більш як три години.

Окремі права під час допиту:

1. Повістку про виклик на допит (або запрошення на допит за допомогою телефону) повинно бути надано не менш як за 3 днів до дня допиту. При цьому Тобі зобов’язані пояснити з якого приводу буде допит та в якому статусі Тебе будуть допитувати (свідок, потерпілий, підозрюваний, обвинувачений).

2. Будь-яка особа (в т.ч. і свідок) має право користуватись під час допиту допомогою адвоката.

3. Ти маєш право не відповідати на запитання з приводу тих обставин, щодо надання яких є пряма заборона у законі (таємниця сповіді, лікарська таємниця, професійна таємниця захисника, таємниця нарадчої кімнати тощо).

4. Ти маєш право не відповідати на запитання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні Тобою, близькими родичами чи членами Твоєї сім’ї кримінального правопорушення.

5. Ти не зобов’язаний доводити свою невинуватість.

6. Допит не може продовжуватися без перерви понад дві години, а в цілому - понад вісім годин на день. Допит малолітньої (до 14 років) або неповнолітньої особи (до 18 років) не може продовжуватися без перерви понад одну годину, а загалом - понад дві години на день.

7. Якщо Ти заявляєш про відмову давати показання, особа, яка проводить допит, зобов’язана його зупинити одразу після отримання такої заяви. Подальше утримування в приміщення міліції чи прокуратури є незаконним.

8. Допит неповнолітньої особи проводиться у присутності законного представника, педагога або психолога, а за необхідності - лікаря.

Телефони гарячої лінії "Сили людей": (093)998-05-99, (096)331-0530, (097)893-52-08, (066)359-70-93

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Найкращі поради - подалі триматись від ментів, бо вони з потерпілого зроблять звинуваченого. Якщо ви неподалік від себе вгледіли цих "захисників", краще перейдіть на протилежну сторону вулиці і відійдіть на безпечну відстань. Тим більше - у вечірню чи нічну пору. А то зможете натрапити на камінь-каширського мента, то біди не обберетесь.При нинішньому режимі в Україні в органи можуть піти працювати лише ті, у кого цілком відсутні всякі моральні обмежувачі.
Відповісти
В ментовку ідуть лише люди з бідних сіл глибинки, де заробити нема де і їсти нема за що, або повні дебіли.
Тримайтесь від ментів якомога далі!
Відповісти
Останні новини
Як поводитися з міліцією: поради юриста
07 грудень, 2013, 12:50