«Покоління лайму». Смачного Луцька!

«Покоління лайму». Смачного Луцька!
Найкраще у холод гріє тепла розмова за чашкою чаю чи кави. А якщо ще й говориш з кимось цікавим, дотепним, розумним, а кава ароматна, а чай «з дитинства» – то всі мокрі сніги, політичні бурі і валютні обвали лишаються десь на іншій планеті.

Важливо вибрати місце для такої розмови. Добре, якщо це – не просто «заклад громадського харчування», а таке собі «місце зустрічі». Де атмосфера і публіка зрозумілі й передбачувані.

Творча кав’ярня «Druzi forever», що у сквері з фонтаном навпроти Луцької гімназії імені Модеста Левицького (пр. Волі, 16г), виділяється з загального переліку «кафешок» нашого міста

а) претензійністю: адміністрація дозволила собі в соціальних мережах назвати заклад «Луцьким Старбаксом»,

б) клубністю: як на мене, тут разом з меню варто просити не менш багатий перелік виставок, вечірок, зустрічей, кінопереглядів тощо, які тут регулярно проводяться.

в) відсутністю алкоголю!

Перший раз я завітав сюди в пообідню пору буднього дня. Замовив обліпиховий чай за 27 гривень. Порція розрахована на 2-3 особи і подається в чайничку 500 мл. Щось подібне я пив у бабусі. Смачно, корисно, вітамінно.

Інтер’єр закладу цікавий: в коридорі зручний диван, клітка з кроликом, стіл і стоси журналів. Одне недобре – сходи не зашиті: коли сидиш під ними, на тебе може сипатися бруд, як хтось ними проходить.

Кав’ярня розташувалася на двох поверхах. На першому – зальчик з барною стійкою, вітрина з десертами, полиця з настільними іграми (лото, «Монополія», карти, шахи, головоломки, пазли, кубик Рубіка тощо). Як в піонерському таборі!

Далі – зал з фальшкаміном і великим круглим столом, столики під стінами, дивани. Така собі гостьова кімната.

За столиком кілька студентів з гаджетами; на столах у них латте чи інший кавовий напій. Занурені у віртуальну реальність. Нове покоління!

Дизайнерське рішення і концепція не унікальні. Схожий заклад (ба навіть ціла мережа закладів) є в Москві: «Friends Forever». Але з того, що я бачив в інтернеті, у Луцьку вийшло демократичніше і більш привітно.

* * *

Наступного разу (для звірки вражень і більшої об’єктивності) запросив у кафе знайому старшокласницю – в якості консультанта. Яна й світу побачила, і музику добру слухає, і на оточуючу дійсність дивиться по-своєму, без шаблону.

Вона замовила какао «New York», я – вже традиційний для себе обліпиховий чай.

- Як тобі тут? – питаю.

- Добре, затишно, хороший WiFi. І тут можна цілий день сидіти з одним какао – не виженуть. І в центрі міста!

Зі стін дивились фантастично-повітряні дівчата. Виставка картин «Євині дочки» Олі Присяжнюк.

При вході афіша фестивалю документального кіно, фотосесія ведучих з Волинського телебачення.

- Але тут дорого! – знайшов я залізний аргумент.

- Якщо кілька людей, то нормально – парирувала Яна. - І десь же ж нам збиратись треба? В «Мафію» пограти, поговорити. Зараз вже холодно. А тут завжди щось нове, і кава добра (це Яна про своє какао).

* * *

Вирішив прогулятись закладом і піднявся на другий поверх. Цікаві написи про каву на стіні вздовж сходів, ще один зал. Тут дійсно сиділа група підлітків, які грали в якусь гру.

Закапелок-балкончик з кріслами-мішками, смішні шпаківні. Дизайн цікавий, нью-йоркський.

Коли я повернувся за столик, Яна вже збиралась додому.

- А що тобі тут найбільше подобається?

- Сидіти на балкончику і дивитись на людей, які прямують в кафе!

- Там, вгорі?

- Так, на мішках. Ну, бувай!

Тільки зараз звернув увагу на меню (як прийшли – робили замовлення без нього). Переглядаю, придираюся.

В меню – три методи приготування кави: класика («італійський» на основі еспрессо), американський (на основі фільтр-кави), альтернативний («японський кемекс» (кавовий декантр).

Це вже інтригує. Бо у нас в кафе традиційно на питання: «яка у вас кава?» кажуть еКспрессо. А як починаєш допитуватися дивляться, як на косміта (інопланетянина).

Кавова класика у «Druzi forever» представлена широко: еспрессо по 9 грн, капучіно – 15 грн, латте-макіато - 19 грн. Кава по-американськи: пан-американо – 15 грн, XXL пан-американо – 19 грн. (далеко підуть), альтернативний спосіб заварки кави – 39 грн (про це пізніше).

Також є фірмові напої: латте-халва – 19 грн, раф-кава – 19 грн, какао «New York» - 18 грн і XXL какао «New York» - 27 грн (амбіційно!), гарячий шоколад – 17 грн, «айс-напої» - фрапе – 17 грн, фрапучіно – 17 грн, айс-латте – 17 грн, айс-ті – 17 грн, чаї – від 11 до 27 грн, смузі – 19-21 грн, мілк-шейки – 19-21 грн, кефір-шейки – 19-20грн, домашні лимонади – 17-19 грн, соки, газовані напої, тістечка – від 13 до 29 грн.

Алкоголю справді немає. З підозрілих тільки Red Bull (18 грн). Але цей напій тільки в деяких країнах заборонений. А мені колись він допоміг написати не один проект (прошу не сприймати це як пораду і тим більше як рекламу!).

Також в кафе пропонують їжу (ще в перші мої візити цього не було). Проект ОТТІМО – страви від Юрія Хазіпова та Романа Шумчука.

Меню не перевантажене, не довго готують. Є салати – 16-19 грн, пасти – 23-25 грн, супи – 12-14 грн, сніданки.

* * *

Мусив іти. Але був заінтригований оригінальним способом заварювання кави. Тож запланував ще один візит.

Завітавши через кілька днів, побачив, що у кафе нарешті поставили вішаки. Правильно – тримати одяг на диванах незручно. Змінилася виставка при вході – культурне життя вирує.

У Фейсбуці читав про заходи, які тут вже відбулись. Подумалося: чи не виглядатиму я «білою вороною» (бо ж далеко не підліток!), коли прийду на чергову дискусію, поетичне читання чи перегляд фільму?

Замовили пасту, салат з куркою та свининою і картоплю фрі (поки ніхто не бачить і не забороняє). Ну і звичайно ж альтернативну каву кемекс, та ще й з журавлиною.

З кавою було ціле дійство. Готував її просто на нашому столику бариста Максим. (італійським терміном barista називаються фахівців з приготування кави).

Максим – приємний, з відкритим поглядом. Довго «шаманив», коментував кожен свій крок. Отримали 2 чашки запашної і не дуже гарячої кави.

Спробували - не вразило. Це для тих, хто любить каву як процес, а не за смак і аромат. Але сама церемонія - особлива. Надумався слоган: «Краще пити кемекс, ніж курить кальян».

Принесли салати. Гарна викладка, цікавий соус до салату зі свинини – васабі майонез. Грамотно, якісно, смачно.

Паста заінтригувала більше. Однозначно паста домашня, свіжа заправка. Навіть не сподівався. Смакує.

Картоплю фрі взяли, щоб відчути себе по-студентському. Непогана, але якась зам’яка («віагрості» не завадило б). І не хрумтить. Але, по-правді, були вже ситі і картопля була зайва.

Хоча, коли поцікавився скільки треба чекати на суп, відповіли інтригуючи: «Трохи треба».

Колега розглядав інтер’єр. Особливо йому сподобався двохмісний велосипед-тандем, як у Льолєка і Болєка.

(Хоча визнаю, асоціація моя не вписується в молодіжну концепцію «Druzi’в» - ці герої колись знаменитого польського мультсеріалу «народилися» ще у 1964 році).

* * *

Попросили рахунок. Принесли конвертик. Сентиментально. І знову ж таки: якось ретро-ностальгічно (ну хто з молодих зараз такими листами переписується?)

Зателефонував знайомий з Києва. Там знову неспокійно…Чекають штурму Євромайдану.

Подумав: це ж саме тут, у «Druz’ях» сидять ті, кого львівський журналіст Остап Дроздов з легкої руки недалекоглядного політика по-доброму назвав «поколінням сопляків».

Сучасні, грамотні, неагресивні, творчі. Ті, які вірять, що «зрушення можуть проходити по-доброму». Які на Майданах танцюють і грають у футбол. Вони можуть сидіти в кафе без пива, слухати вірші Артема Бебика, грати в «Мафію», дискутувати на теми а-ля «Патріотизм чи націоналізм: як бути українцем?».

Вони вільні. Вони – як цитрусові плоди: ще зелені, але з вітаміном волі і індивідуальності. Не буду повторювати когось. Назву їх «поколінням лайму».

І це лікує мій песимізм. І це надихає.

Смачного Луцька!

Петро ВЕРЗУН

P.S.
Ще трохи фото:


Ну і цитрусові ;)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 36
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хм. Цікаве місце, треба якось буде сюди зайти.
Відповісти
Сам ти "кубік Рубік".
Відповісти
Кльово)Дуже точно словесно передано атмосферу даного закладу. Це, напевно, найкраща стаття в рубриці "СМАЧНОГО ЛУЦЬКА". Повага автору!
Відповісти
Що не кажіть, але кава там не смачна! Американо там ніяке. Гіршого навіть в Макдональдсі не вип'єте. А матеріал добре написано.
Відповісти
В Макдональдсі дуже смачна кава, таку не часто і в кафешках подадуть.
Відповісти
плюсую.
Відповісти
Помиї ти називаєш кавою?
Відповісти
Територія колишнього кладовища дуже вдале місце для кавярні!!!
Відповісти
Ідея закладу цікава але вимагає неабиякого подальшого розвитку.

Безалкогольно - РЕСПЕКТИЩЕ!
Обслуговування - антиреспектище!
Відповісти
Дуже хотілось прочитати реакцію про випите Американо. Але сподівання виявились марними. Якщо це кав'ярня, має бути і відповідний смак. Гарні фото, чудовий текст. А опису "Смакування" кави нема. Чи настільки гидка кава, що не написали про це? ))
Відповісти
Фрутті, дякуємо Вам за зауваження щодо Пан-американо і можливо воно викликане різницею заварювання у інших кав"ярнях. Зазвичай приготування італійського американо здійснюється розбавленням еспресо гарячою водою. Наше Пан-американо готується за системою заварювання як в США, на окремому апараті "Фетко" у якому відбувається прокапування через порцію кави гарячої води .
Ми з радістю готові пригостити Вас двома видами заварювання кави, адже вона вариться у нас з кращих зерен торгової марки Hausbrandt:)
Відповісти
Дякую за вичерпну відповідь про спосіб заварювання пан-американо. Тепер буду завжди питати у кав'ярнях про спосіб заварювання! Цей смак запам'ятаю назавжди! =) Ні, дякую! Відмовлюся від двох безкоштовних філіжанок кави. =) Але якщо зміните техніку заварювання, тоді погоджуся!
Відповісти
ну щодо безкоштовності - не перебільшуйте;) спробуйте краще там какао! мені дуже сподобалося! ідея з зефіром крута! але сам какао-порошок може бути і кращої якості!
Відповісти
єдине, що там можна пити і їсти - какао нью-йорк, була там кілька разів. одного разу ми ввечері зайшли туди з друзями, я замовила чізкейк та вишневий торт. Чізкейк неможливо було їсти, та і права він так називатись не має в цьому закладі. Таке враження, що він простояв десь з тиждень на вітрині, хоча може він і в перший день має такий огидний смак.. А ціна яка ВЕЛИЧЕЗНА - 27-9 грн.. я була в шоці.. не доїла. Навіть у "Фелічіті" ціна чізкейку не більше 20 гривень.. там хоч смачно і затишно. І вишневий пиріг був несмачним, причому ціни вельми високі.
Якось хотіли замовити сендвіч, який продається там теж, такий же як на заправках "ОККО", запитали чи можна його підігріти (на заправці за рахунок цього він стає дуже смачним), мені офіціантка відповіла що в них немає де.. Питання: знову ж таки, для чого продавати за пристойну суму холодний сендвіч, коли так він не смакує?
Дуже розчарована цим закладом, не сподобалось. + що вже тут говорити про порівняння зі старбаксом, якщо люди елементарних речей не враховують...?
Інтер*єр закладу теж не сподобався, виконано без смаку гляхом нагромадження великої кількості предметів ітер*єру, які між собою не надто поєднуються.. А глянути навіть на ті "мішки" для сидіння.. ви хоч чистіть їх час від часу...
Шкода, що зроблено без смаку і врахування різних ньюансів у стравах.
Відповісти
Юля, ми дуже раді тому, що Вам довподоби наш фірмовий напій Какао "New York"!
Усі кондитерські вироби постачаються до нас з Києва у спеціалізованих автомобілях-рефрежераторах. Дані тістечка, пироги та торти Ви можете зустріти у мережевих проектах McCafe, Credens cafe. Ми обираємо кращих постачальників з якісним продуктом і ставимо на нього відповідну ціну.

Щодо сендвічів, ми знаємо цю проблему, тому буквально нещодавно у нас відкрили новий кулінарний проект "Ottimo project" від Юрія Хазіпова та Романа Шумчука. В ньому представлені страви, як американської так і європейської кухні. Ми з радістю запрошуємо Вас їх скуштувати;)

Інтер"єр продуманий таким чином аби кожна особистість знайшла собі затишне місце, як для побачення так і для ділової зустрічи або просто поседіти та почитати книгу.

Зауваження щодо чистоти прийняте та найшвидшим часом всі недоліки ми ліквідуємо!

Ми дуже вдячні Вам за рекомендації!
Для нас важливий Ваш відпочинок!
Відповісти
Якраз до інтерʼєру нема нарікань. Він досить витриманий в стилі стундентських/творчих кавярень.
Так, там звалено все на купу (-;
Для прикладу: https://www.google.com/search?q=%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5+%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B0&client=safari
Відповісти
Дуже подобається цей заклад! У ньому приємна і затишна атмосфера, ненав'язлива фонова музика (яка дає змогу для спокійної дружньої чи ділової розмови), ввічливий та доброзичливий персонал! Що ж стосується кави, то вона прекрасна, широкий вибір - на любий смак! Рекомендую еспрессо макіато - заряд енергії на цілий день!) А те, що нема алкоголю і ціни трошки вище середнього, забезпечують відсутність "алко-шантропи";)Виходячи з "Druzi Forever" залишається відчуття комфорту, затишку, тепла та гарного настрою!!!
Відповісти
Дякуємо за гарні відгуки;)
Відповісти
Не знаю які там тістечка, але ще одне питання. Нащо везти тістечка аж з Києва?? Це ж 5 -6 годин в дорозі. А скільки часу тістечко зберігаєте в кафе...? Хіба нема Луцьrкондитер чи якихось інших фірм в Луцьку? Якось не дуже раціонально все це.
Відповісти
Фрутті, ми бажаємо аби наш друг куштував, як якісний та смачний кондитерський виріб, так і унікальний, що немає аналогів у місті Луцьк.

Зберігання тістечок відбувається при "шоковій" за-морозці, у спеціальних холодильних камерах.

А при розміщені на вітрині їх дуже швидко "розмітають":)
Відповісти
але при шоковій заморозці втрачаються корисні властивості в тістечках =))))))))
Відповісти
Фрутті, рецептура кондитерських виробів підібрана таким чином, що якість не втрачається, адже виробник попередньо розраховує момент доставки та зберігання.
Відповісти
так в тому то і справа, що вони НЕ смачні, який сенс везти з Києва, якщо на смак вони огидні?
Відповісти
кубик Рубіка ???
інтер'єр доволі хороший)все дуже мило)
«Луцький Старбакс» аххах,амбіційно) старбаксом і не пахне)
Відповісти
Бляхамуха стіко понаписували файного що хоть іди туди але де такі гроші заробить
Відповісти
Опишу в 4 словах:
Недешевий притон творчого школотрону
Відповісти
ну звичайно, майдан форевер.
Відповісти
Більша частина меню - бяка(особливо холодні напої),а загалом затишно і радує наявність настільного футболу:-) Але офіціантки - хамло рідкісне, таких противних більше ніде немає.
Відповісти
Маруся, раді що Вам подобається затишна атмосфера закладу:)
Кожного дня ми працюємо над удосконаленням якості наших страв та обслуговування і якщо є потреба підвищити ці параметри, ми готові працювати вдвічі більше аби Ваш відпочинок був приємний;)
Відповісти
Не травіть свої лицемірні байки.
Удосконалюєте, підвищуєте, бабло ваше всьо, ось основна задача, і чим легше його настригти - тим краще
Відповісти
Дадада, кожна організація, яка працює на комерційній основі має ціль збільшити фінансове становище і це нормально, адже вони і починають цим займатись заради цього.
Якщо Вам наша відповідь здалась лицемірною, ми перепрошуємо.

Та все ж, зауваження наших друзів ми в обов"язковому порядку приймаємо до уваги і робимо усі зусилля аби виправитись та стати кращими:)
Відповісти
Был там атмосфера никакая и кофе тоже
Відповісти
Насправді кафе милує око(і атмосфера, і страви), а от з обслуговуванням треба потрудитись, адже не зовсім привітні офіціанти не пасують такому чудовому закладу.
Відповісти
Дякуємо за гарні відгуки, щодо атмосфери і страв;)
Відтепер офіціантів будемо кожного ранку "балувати" солодощами,кажуть, що від них настрій стає позитивний та доброзичливий:)
Відповісти
Заклад для тих, "хто святкує хеллоуін".
Вони приходить не за кавою чи тістечками, приходять тому, що там за половиною столиків знайомі люди. Старбаксом далеко не пахне, та і слабувато все, починаючи з меню, закінчуючи чистотою. Але відвідувачі є, а отже друзі форевер знайшло свій контингент: молодь, яка думає, що вони краще всіх)
Відповісти
Лєна, Ви правильно вказали, що до нас приходять друзі аби "тусоватись", адже саме такий і задум закладу:)
Щодо меню та чистоти - над всім працюємо та розвиваємось і знаємо, що є куди рости;)
Дякуємо за відгук:)
Відповісти
Останні новини
«Покоління лайму». Смачного Луцька!
10 грудень, 2013, 14:00