У новому законі про заборону реклами тютюну є можливість для корупції, - підприємці

У новому законі про заборону реклами тютюну є можливість для корупції, - підприємці
Український союз промисловців і підприємців (УСПП) просить президента України Віктора Януковича накласти вето на прийнятий парламентом закон про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів.

"Український союз промисловців і підприємців наполягає на доопрацюванні закону і просить президента країни накласти вето на вже ухвалений документ", - цитує повідомлення Корреспондент.

На думку УСПП, прийнятий в лютому цього року Верховною Радою України закон містить нечіткі, двозначні і неузгоджені між собою положення, які можуть трактуватися по-різному, внаслідок чого деякі з них неможливо буде виконати, а інші - в процесі реалізації погіршать роботу бізнесу, будуть сприяти "тінізації" тютюнового ринку, зменшенню надходжень до бюджету.

Союз із посиланням на експертів галузі, зокрема, зазначає, що документ закладає суттєві корупційні ризики, оскільки "через надмірну абстрактність і змістову незавершеність його положень" органи державної влади будуть змушені на власний розсуд вирішувати питання приналежності тих чи інших дій до заборонених законодавством.

Крім цього, передбачена документом абсолютна заборона стимулювання вживання тютюну фактично означає заборону його виробництва і реалізації. УСПП також вказує, що деякі норми закону не узгоджуються з нормами Податкового кодексу України, законів України Про рекламу, Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, Про захист прав споживачів та ін.

Lнями ряд представників Міністерства охорони здоров'я України, Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), громадських організацій закликали президента України Віктора Януковича підписати закон про заборону реклами сигарет.

Нагадаємо, голова Верховної Ради Володимир Литвин підписав і направив на підпис Президентові Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів (№ 5164).

Цей закон був прийнятий в цілому ще 22 вересня 2011 року, але спікер парламенту його не підписував п'ять місяців, оскільки текст, відісланий на той момент головою профільного Комітету з питань свободи слова та інформації Андрієм Шевченко не відповідав прийнятим документам і не був погоджений із профільним Комітетом - про що неодноразово заявляла перший заступник голови Комітету Олена Бондаренко (фракція Партії регіонів).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: куріння
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Перші дані exit-poll з Росії
04 березень, 2012, 20:19
У новому законі про заборону реклами тютюну є можливість для корупції, - підприємці
04 березень, 2012, 17:07