Чому траса Київ-Ковель-Ягодин стала «руїною»

Чому траса Київ-Ковель-Ягодин стала «руїною»
Іноземців, які в'їжджають в Україну через Ягодин, зустрічають ями траси Київ — Ковель — Ягодин.

Разом із тим чиновники кілька років поспіль говорили про ремонт траси, - пишуть Відомості.

За словами начальника Служби автомобільних доріг у Волинській області Анатолія Посполітака, на території Волині трасу здавали у декілька етапів.

"Першу частину дороги від «Ягодина» зробили ще у 2002 році. Це 18,7 кілометра. У 2010-му здали відрізок від Любомля до Машівського бору. В бік Ковеля треба ще зробити 1,4 кілометра перекриття асфальтобетоном — і можна відкривати по ній рух. А далі починається дорога, яку ми робили у 2011 році, — 122 кілометри до кордону з Рівненською областю", — зазначив Анатолій Посполітак.

Якщо їхати Ягодинською трасою, то поки «стоїть» та її частина, яку здавали останньою.

Зауважимо, що Ковель — Київ — Ягодин — це дорога першої категорії. На її будівництво "пішли" сотні мільйонів гривень. І вона не мала б за лічені роки перетворитися на суцільні тріщини і ями.

"Дорога першої категорії передбачає покриття трьома шарами асфальтобетону. А на частині траси біля самого "Ягодина" було зроблено тільки один шар. На більше тоді грошей не вистачило. Найближчим часом ми повернемося до ремонту. На сьогодні вже провели тендер. У нас є проектна документація, визначений переможець — Броварське ШБУ-50. Вони мають завершити цю дорогу", - пояснює посадовець такий стан дорожнього покриття.

"Якщо говорити про технологію, то кожних три роки треба проводити поточний ремонт дороги та її поверхневу обробку. Як я уже казав, претензій до частини Ягодинської траси, що здана у 2011 році, немає. Проте у 2014-му буде три роки, як її ввели в експлуатацію. І треба буде робити поточний ремонт. Чи будуть на це гроші у бюджеті? У нас ще за роботи, виконані у 2011 році, борг перед підрядниками — 45 мільйонів гривень", — додав Анатолій Посполітак.

Дороги сьогодні потребують серйозних ремонтів. А серйозні ремонти потребують серйозних грошей.

Основним джерелом надходжень до спеціального фонду дорожнього будівництва є акцизний збір із нафтопродуктів. Водії знають, що з кожного літра купленого пального якась сума має йти на ремонт доріг.

Експерти порахували, що при нинішніх цінах до бюджету з літра бензину йде приблизно 3,6 гривні, а з літра дизельного палива — близько 2,2 гривні. Якщо цю суму помножити на кількість проданого бензину, то у державну скарбницю за рік мало надійти понад 33 мільярди гривень.

Це серйозна сума якщо не для будівництва, то хоча б для нормального утримання доріг. Але кошти до шляховиків не доходять.

За повідомленнями українських ЗМІ, за півроку державний бюджет України недоотримав близько 4,7 млрд грн податків із нафтопродуктів, із яких близько 2,22 млрд становить акцизний збір і 2,47 млрд — податок на додану вартість. Загалом надходження від акцизного збору з нафтопродуктів упали порівняно з минулим роком на 33%.

При тому, що споживання бензину, за даними Міненерго за сім місяців 2013 року, впало на 6,24%, дизпалива — на 3,57%. З урахуванням динаміки перших семи місяців цього року сумарні втрати податків із бензину і ДП у 2013-му можуть перевищити 8 млрд грн. Це ті мільярди, за які мали б будувати дороги.

Куди вони поділися? В аналітиці Міндоходів, яка потрапила у ЗМІ, вказано, що грошей надходить менше через нелегальний видобуток нафти і контрабанду через підземні трубопроводи.

Але чи лише нелегальний продаж пального є причиною недоотримання бюджетом мільярдів гривень на будівництво доріг? Не варто забувати і про фіктивний експорт, і про різноманітні пільги, якими користуються великі компанії-експортери.

При такому підході грошей на будівництво доріг у нас не буде ніколи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Перша нормальна стаття на ВолиньПост за останній час, яку дійсно бул оцікаво читати.
Відповісти
Менше красти потрібно!!!!
Відповісти
Дійсно, цікава стаття : більше стало аналітики і менше як граматичних так і стилістичних помилок.
Відповісти
В когось вкрали напевно статтю)
Відповісти
Прочитай второй абзац и поймешь...
Відповісти