П'ять вражень від Євромайдану журналістів з Волині

П'ять вражень від Євромайдану журналістів з Волині
Двоє журналістів з Волині провели ніч на київському Євромайдані та поділилися враженнями від побаченого та почутого.

На Майдані Незалежності ночували Сергій Наумук, Кость Гарбарчук з газети "Волинь-нова".

1. БАРИКАДИ. Навіть у темряві їх годі не помітити. Основу становлять мішки зі снігом. На перший погляд — це хаотично нагромаджені підручні матеріали: дерев’яні піддони, щити, автомобільні шини, уламки металевих огорож. Але, придивившись, розумію, що барикади споруджено зі знанням справи. В одному місці хлопці ретельно переплітають дошки колючим дротом. Передбачено, що кожен прохід можна швидко заблокувати. Для цього поряд стоять металеві щити або переносні конструкції з того ж таки колючого дроту. Барикада від вулиці Інститутської – справжня фортифікаційна споруда (вона нагадала мені вали слов’янських городищ: крутий схил із боку нападників і дворівневий майданчик з боку захисників). Кожну опікає окрема «сотня». Хлопці охороняють проходи та вдосконалюють барикади.

2. ТАБІР. Уночі він виглядає приголомшливо. Це тисячі людей, які снують у різні боки. Після штурму «беркутівцями» 11 грудня усім зрозуміло: влада наважиться розігнати Євромайдан лише під покровом ночі, адже вдень тут працюють сотні кореспондентів зі всього світу. Приємно, що цей броунівський рух є чітко впорядкованим: кожен знає своє місце і що має робити. Щойно потрапляємо всередину, нам проводять інструктаж про правила поведінки в таборі. Попри чимале скупчення людей, усю територію оголошено вільною від сміття. Над Майданом стоїть запах диму: у металевих бочках мітингарі палять вогнища, щоб зігрітися. Біля волинського намету люди обступили імпровізовану буржуйку із трьох зварених бочок. У таборі переважно чоловіки. Суворі й мовчазні, вони не віщують нічого доброго для тих, хто спробує зазіхнути на територію свободи.

3. ФЕЄРИЧНІ ЄВРОТАНЦІ. Головне дійство ночі розгортається біля сцени. Там дає жару Руслана Лижичко. Виступають і маловідомі співаки, і популярні групи. Особливий шквал емоцій здіймають пісні гуртів «Немо» та «Антитіла». Найдовше не відпускають зі сцени луцький «Фіолет» та Сашка Положинського. Щоб зігрітися, учасники Євромайдану пританцьовують. Із кожною піснею — дедалі активніше. Десь близько четвертої ранку починаємо водити спільний танок. Стає зрозуміло: ми вистояли! Точніше не просто вистояли, а витанцювали! І ці феєричні євротанці дадуть фору будь-якій дискотеці, адже тривали майже 12 годин, а участь у них взяло кілька тисяч українців (усього тієї ночі в серці столиці зібралося близько 20 тисяч протестувальників). Колега зізнався, що це була найкрутіша в його житті дискотека.

4. СПІЛЬНА МОЛИТВА ТА ЩОГОДИННЕ ВИКОНАННЯ ГІМНУ УКРАЇНИ. Це направду годі передати словами. Це треба почути. Коли на головній площі столиці тисячі виводять «Ще не вмерла України ні слава, ні воля». І побачити, як на сцену піднімається кільканадцять священиків різних християнських церков, а відтак хтось із них уголос співає молитви «Отче наш» та «Богородице Діво, радуйся» й усі повторюють. Таке суголосся не могло не додати сили. Як і слова отців, що закликали бути сильними, але добрими, непохитними у переконаннях, але співчутливими до близьких.

5. НЕСТРИМНА ЕНЕРГІЯ РУСЛАНИ. Популярна співачка на Майдані вже не один тиждень. Але навіть якби вона була там усього одну–єдину ніч з 11 на 12 грудня, то вже заслуговувала б на величезну повагу. Ця тендітна жінка своєю нестримною енергією запалювала інших, підтримувала тисячі людей навколо сцени та ще сотні тисяч тих, хто дивився трансляцію подій. Руслана відпрацювала на сцені 12 годин: вела концерт, розповідала новини, близько години співала пісні. Щоправда, витягнути «Ой, летіли дикі гуси», виконати яку просили протестувальники, не подужала. Сил у Руслани було мало, зате Майдан не раз зривався на: «Мо-ло-дець!»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де головне: чому там стоять люди, які їхні настрої, з ким вдалось поговорити, що вони чекають від майдану і тисячі інших питань? А то журналісти побачили майдан лише як красиву коробейницю? Цікавий, однак, підхід до проблем...
Відповісти
Так все в нашій державі: поїхали,посиліди, випили, потринділи, приїхали, написали. Посидіть там тиждень, відбийте напад беркутівців...
Відповісти
Так себе. Все равно Дацюк делает репортажи лучше, добавляя свою оценку и Таня хорошо описала свои впечатиления. Редактор и владелец ВП, цените своих сотрудников.)))
Відповісти
має свою месію - оранжевий мав бабу Параску. Мадаун запалює Руслана. Спільне - галіцаєн...
Відповісти
Я зовсім не підтримую тих трьох нижче від мого коментаря, які сидять на антидепресантах і дивляться, де б кого вкусити. Я мав на увазі, що не зачеплені головні проблеми майдану. Можливо, вони висвітляться на сорінках "Вісника" і "Волині нової"? Прапор в руки, тим паче, що обидва хлопці добре пишуть. Вибачте, якщо щось не так. Я не належу до антиєвромайдану.
Відповісти
Останні новини
П'ять вражень від Євромайдану журналістів з Волині
15 грудень, 2013, 12:08