У таборі «ворога». НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ. ФОТО

У таборі «ворога». НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ. ФОТО
З "Беркутом" я вже говорила, внутрішнім військам устілки носила, з нашими чоловіками чай пила, гімн співала, тому, як казала героїня в моєму улюбленому фільмі, "я не екстрасенс, але точно знаю, куди він піде далі".

Тож, правильно, я пішла в лігво Партії регіонів. Довго вагалася, позаглядала з-за автобусів міліції з усіх можливих боків і таки рушила. Проте на довго моєї рішучості не вистачило - пригальмувала мене міліція: "Пропуск є?" - "Який?" - "Ну, може, посвідчення якесь. Журналіста чи що". Копирсаюся в кишені - "Є!" - "Проходьте". А ноги вже не йдуть (пропаганда в ЗМІ - велика сила!) Дивлюсь на правоохоронців, як баран на нові ворота (чому пускають?), вони на мене - знічено (чому просилася?)

За кордоном - кадри з аматорського відео про Північну Корею: абсолютно порожня вулиця, лише інколи йдуть перехожі. Ну і авто припарковані. Не як в Північній Кореї, як в Україні. Ззаду - міліція, зліва - міліція, справа - карета швидкої (за моєї присутності туди двічі на каталках відвозили "пасажирів". "Бедный, обморожение получил", - прокоментував хтось біля мене).



На перехресті стою, вагаюся, схиляюся до того, щоб втікати. Іде назустріч такий собі "рускій барін" (от майже такий, як на картинці). Мене минути важко: стою загублена в часі і просторі, з бейджем мало не на лобі (щоб усі боялись!) і закутана в прапор. Спиняється. Розвіталися. "А вы чего здесь стоите? Там уже были?" Ні, кажу, з духом збираюся."А вы, я вижу, пресса. Так хочу сказать, что все под одним углом подают. А надо шире смотреть", - каже мені "барін". Слухаю стою вже той другий "угол". А там, виявляється, в подіях 30 листопада винен "не беркут или министр оборони", а "директора и ректора, которые детей на майдан отправили и деньги им платили". І ніякого перевищення обов'язків не було: "Вы же представляете, как человека надо было довести, чтобы он дубинкой бил? Как розворочать (показує в районі грудей) надо было". Питаю, звідки він і його ім'я. "Александр. Луганск. Я немного понимаю в устройстве работы беркута", - мабуть, щоб я не подумала, що він пустословить, каже "барін". І продовжує про ЄС. Довго і нудно. Переминаюся з ноги на ногу, угукаю, дивлюся на годинник, кажу, що піду, вже туди (показую пальцем на містечко). Каже: "Ну хорошо. Надеюсь помог вам во всем разобраться".

У парку все змінилося від моїх останніх відвідин: виросли намети, імпровізовані каплички, польові кухні, люди сидять не лише у вольєрі, а й розгулюють територією Маріїнки.

Стала збоку, намагаюся зорієнтуватися. На фото не налаштовані ні моделі (ховають обличчя), ні фотограф (переживає, що ті, що не ховають, краще би сховали). Вибираю ціль, з кого почати.

Сидить хлопчина - обличчя надійне, очі добрі, одяг пристойний. Фууух, підходжу: "Можна з вами поговорити?" - "Можна" (усміхається). Сергій із Запоріжжя. Приїхав сьогодні, і коли я це пишу, вже, мабуть, поїхав. Говорить гарною українською, без суржика і натягнутості. Із Запоріжжя їх - 10. З-під напіврозстебнутої куртки виглядає прапор регіонів. Питаю: "Чому під курткою?" - "А що ж це за регіонал без прапора? (сміється) Спитають, а я скажу: "От він, є". Кажу: "Скажи чесно, за гроші приїхав?" - "Та звичайно. Як і всі тут. А ти на тому майдані була?" - "Звичайно, я ж звідти." - "А він далеко?" Розказую, показую на пальцях, кажу, щоб пішов подивився. "А мене туди пустять?", - питає. - "Звичайно, туди не пускають лише п'яних".

Ярослав, Київ. "За що стоїте?" - "За вільну Україну". - "А вона зараз що, підневільна?" - "Так". - ЧОму?" - "Владі й грошам". - "Не хочу нагнітати ситуацію, але щойно говорила з хлопцем, він казав, що приїхав сюди за гроші. То Вам не здається, що ця територія не є вільна від грошової залежності?" - "А мені все одно до них всіх. Я тут сам по собі стою". - "Тобто, у вас такий собі одиничний протест". - "Так". - "А чому саме тут? В повному оточенні міліції?" - "Бо це моя приватна власність". - "Маріїнський парк Ваша приватна власність?" - "Так, бо я плачу податки". Завіса.

Дійшла до чергового перехрестя, стою, думаю, куди полізти, але не влізти. Підходять до мене двоє хлопаків сумнівної зовнішності. Я би сказала, що вони тут не перший тиждень, або й не перший рік. "Дєвушка, чо тут стоїте? Сфотографіруйте нас" - фотографую. "А коли дєньгі за Януковіча будуть давать?" - "Не знаю". - "Тут стоїте і не знаєте?" - "Ні, а ви звідки?" - "Тернопіль. А ви?" - "Луцьк, Волинська область". - "А ето десь на сході?" - "Що ж ви, хлопці, кажете, що з Тернополя, а де Волинь не знаєте". Це були Володимир і Сєрий.

Стою, думаю. Підходить середнього зросту чоловік, як з'ясувалося Йося (Йосип). Сам із Черкас, зараз живе в Києві. Каже, що на мітингу - майже тиждень. Не мерзне, гріється біля бочок, як тільки має можливість - втікає на Майдан Незалежності: "Там атмосфера інша. Там ніхто не штовхається, ну ви ж бачите, що там все по-іншому". Тут можна заробити по 450-500 грн на добу. "Ну вы понимаете, студенты ж все заработать хотят, а в нас в стране ето ж невозможно", - пояснює.

До мене підходять якісь хлопці з символікою (наші), питають, чи не ходила в "клітку", бо цікаво, "бо раптом по телевізору обманюють". Йося втікає.

Стою. Навпроти біля дерева - хлопець в берцах і з фантою. Іду. Ігор із Чернігова. Спочатку каже, що прийшов на мітинг за переконаннями. Питаю, чи давно переконаний. Каже, що щойно приїхав - по роботі. "І зразу сюди?" - усміхаюся. Каже: "Казали тут заробити можна. 250 грн за ніч. Загалом 450 грн за добу. Не знаєте, до кого підходити?"

Стояти змерзла, вирішила потинятися. Куди - не знаю. Пішла ближче до "серця ПеРеконаних" - "клітки". По периметру - міліція поряд з "добровольцями". Хлопець - в масці, лише очі світяться. Питаю, чи можна сфотографувати. Відповідає, що можна. В'ячеслав із Черкас. Не змерз, лише втомився - вже годину стоїть на варті. Кажу, що слабак, міліція стоїть довше. Він працює дві години через дві. Питаю: "За ідею?" - "За ідею!" - "Серйозно?" - "Звичайно, що за ідею". Підходить його товариш, каже: "Ми з Черкас". - "Знаю, твій друг вже все розповів: як працюєте і що стоїте за ідею". - "За Януковича?? Та я його ненавіжу того Януковича! Ми тут дві години стоїмо і йдемо на той майдан".

Хлопці порадили, куди піти ще щось пофотографувати, бо картинка виходила дуже одноманітна (така вона й лишилася). Направилася туди, куди послали, а там Security саме чай п'є. Похвалила їхні маніжки (підлещуюся). Святослав із Одеси. Вдома роботи не має, тут, сказали, їсти дають, чай і є де поспати (про заробіток мовчить). Кажу: "Що дають?" - "Кашу." - "І все? У нас на майдані - наїдки різноманітні". - "А що там є?" - "Супи, борщики, каші, бутерброди. Дівчата цілими днями на кухні трудяться". - "То їм там платять?" - "Ні, волонтери". - "Якби там платили, я би туди пішов". Загалом вважає, що всі ці майдани - недієві, бо "вони" нас "за скотів мають", і треба "їх всіх розігнати".

За рогом - ще один пропускний пункт. Питаю, чи можна сфотографувати, один хлопець відвертається. Підходжу, жартують, що плівка закінчилася, кажу, що змерзла вже. Один із них кричить: "Україні - Європу! Януковича - в ж.пу!" Підбігає, мабуть, якийсь його начальник, а з виду - просто балбєс, замахується на нього: "Ти, б..ть, думай, шо арьош. Сєйчас пайдьош атсюда!" - "Так це на всіх плакатах написано! Я бачив! Це всі знають"

Сутеніє, роблю прощальне коло в надії знайти цікавий кадр. Розумію, що серед цієї чорноти нічого кольорового не знайду, йду. Перед очима - бочка, чоловік сидить (один), чоловік лежить (один). Фотографую - позують. Підходжу. Стандартна схема: "Девушка зачем фотографируете? Пресса? А откуда? А Волынь - ну тогда можете фотографировать. К нам не дойдет". Звідки, питаю, ви. Петро і товариш, Крим. У Києві на мітингу - другий тиждень. Частину грошей вже отримали, на частину ще чекають. Товариш (з-під куртки виглядає пляшка) каже, що чує українську мову раз у рік, коли туристи на курорти приїжджають. Грію руки, Петро підкидає ще дрова. Їм телефонують, вони різко піднімаються: "Все. Сейчас нас перещитают и дадут деньги. А потом, наверное, в поезд запакуют. Но мы попробуем договориться, чтобы остаться. Счастливо, девушка, грейтесь на здоровье".

Там темно, безпросвітно і безнадійно. І ніяка фанера не зігріває: ні на сцені, ні у бочках. І не рятує напускна щирість і гостинність. Мабуть, вони теж входить у "посадову інструкцію". Примара "вже заплачених чи так довго очікуваних" на півслові обриває всі розмови. А їхні польові кухні здалеку схожі на військову техніку.
написано: сосиска в тісті 6 грн
написано: сосиска в тісті 6 грн

Сподіваюсь, хлопець із Запоріжжя знайшов Майдан Незалежності. По-моєму, йому туди.


(записано 3:41, 17 грудня)

Оля Дацюк (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 50
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Драствуйте, ви не журналіст :-) журналіст неможе бути наскільки ангажованим :-).... у мене є кадри 2006р.... де я прихильник Пр пробрався в табір помаранчевих біля маріїнки і в палатці волині брав інтервю в наших високопосадовців волинського розливу які навіт 2х слів немогли скрутити чи то від хвилювання чи то ще від чогось.... є кадри де пиво пили в карти грали.... до чого я веду при бажані з чорного можна зробити біле і навпаки.... тут надто розуму нетреба... важливо журналісту мати холодний розум та вміти підійти неупереджено...
Відповісти
При чому тут заангажованысть? Ну просто не можливо зробити з говна пулю!
Відповісти
про людей так не можна. але це стадо овець... нажаль
Відповісти
Поїдь на свій євромайдан і подивись що там робиться.Такої помийки я ще з роду не бачив.А скільки там бомжів(напевно зі всієї України зїхалися).А мусор навколо майдану,а засрані і засцані підїзди навколо майдану.Це не євромайдан, а як самі кияни вже кажуть євросвинарник.До речі на майдані практично немає киян,в основному це мешканці інших міст України.
Відповісти
Брешеш паскудо провладна ,я там цілу неділю був ,ніякого сміття там нема ,все підбирають ,п*яних женуть у шию ,люди приізджають за своі переконання і недоброзичливих не бачив ні разу,так ,шо не вішай людям лапшу янека на вуха .
Відповісти
ти з того самого стада, але це не нажаль, це факт!
Відповісти
Олю, може, ви й хороша дівчина, але не можна ТАК писати - "у лігві", "Вороги", "темне і сіре"..... Я не прихзильник ПР, але якщо Волиньпост позиціонує себе як незалежне та об"єктивнеінтернет видання, потрібно професійно підходити до таких публікацій. Краще просто уривки з синхронів хлопців. Це було б фаховіше, ніж ваші оціночні судження.
Відповісти
Для коментатора "пані що писала...". Видно, яке "інтервю" ти можеш взяти: в тексті щонайменше - 50 елементарних помилок, зовсім відсутні розділові знаки. Гопота ти, босота пяна, а не журналіст. Ти зовсім не вмієш висловити думку, тобі це важко з причини незнання мови. Тобі б писати на стінах в міських вбиральнях. Останній рік я тут не зустрічав "коментатора" з таким катастрофічним рівнем розвитку. А Олі - велике подяка. Залізла в саме логово пяних донецьких даунів.
Відповісти
1) А я і не журналіст.... 2)рідна для мене російська на якій ти в слові з 3х букв 5 помилок зробиш...;)
Відповісти
А хіба в російській мові, навідміну від української, інші правила пунктуації? Чи по-іншому пишеться не-? Що пишеться з великої літери - інші правила?
Відповісти
Хто має сумніви у тому, що там так, пораджу послухати "пламенную речь депутата Мусорова на митинге ПР от 14 декабря 2013 года".
Відповісти
"Вороги" свої ж - Українці!!! Що ви пишите недожурналісти!!!
Відповісти
Кажеш, у таборі ворога? То ворогів ти собі вже нажила... Базар треба фільтрувати і відповідати за свої вчинки. Так що чекай розв"язки.
Відповісти
ггггггг
Відповісти
Правильно-ворги! Бо за гроші продавати майбутнє наших,та й власних дітей можуть таки справжні вороги нашого народу.Й нема.чого ображатись,й пояснювати свою піддтримку бандитської влади,тим що непогано можна заробити.Саме руками таких"також українців" в 33-му відбиралась остання жменя крупи в вмираючих від голоду українських селян.Ганьба ВОРОГАМ й прокляття! Старенький дідусь,що живе з хворою ,лежачою дружиною віддав на потребу МАйдану відложені на похорон 10 тися гривень(показували по ТВ)Ось хто заслуговує на найвищу подяку!
Відповісти
Підеш за Майкою Москвич
Відповісти
Ти ще не знаєш поки що, куди підуть судді Майки, як ти пишеш. Помовч, бо підеш слідом.
Відповісти
такої абсурдної статті ще ніколи не читала. Та саме такі люди як авторка даної статті зневажають і не поважають думки інших людей. Це повний абсурд. В нашій країні все буде добре, бо є ще свідомі люди, які здраво мислять а не так заангажовано.
Відповісти
"Свідомі люди"?
"За шмат гнилої ковбаси
У вас хоч матір попроси,
То оддасте."
Відповісти
На днях була у відрядженні в Києві. Мала вільний час і потратила його на екскурію на Майдані. Такого вибачте за слово свинарника ніколи не бачила. Скрізь сміття, люди як зомбовані, втомлені, була навіть свідком розмови про те, як один учасник майдану говорив по телефону і говорив про те си вже нарахували йому соціальну допомогу. Ось так, владу ганблять, а гроші то чекають від неї.
Відповісти
Брешеш
Відповісти
ВП повністю себе спаплюжили такими статейками, а ще підписується автор, що з ВП?! Ну тоді зрозуміло хто там працює і яка редакційна "політика"! Ганьба!!!
Відповісти
Я краще здохну з голоду ніж буду їсти харч куплений за чорні гроші!
Більше ніж ти!
А на майдані важко так сказати? Порвав би і не спитав би як звати!
Відповісти
регіонал, нормальний, 124, за мир - користувачі з однаковою ай-пі-адресою.
Відповісти
Ось це ви тільки і вмієте, що ip-адреси "вираховувати", а на більше розуму у вас не вистачає! Я вже мовчу, скільки ваших журналістів? під різними ніками? під статтями коментарі залишають!:)
Відповісти
Ну і що?:)
Відповісти
А кто-то сомневался? :))))
Відповісти
правильно казав доктор Котлюк: аноніми - психічно хворі люди
Відповісти
По-моєму, в читачів ВП абсолютно відсутнє почуття гумору. А те, що слово вороги взяте в лапки, то тільки я бачу?
Відповісти
Не тільки ти, не тільки)))
Відповісти
Стаття гарна і автор сміливий, молодий, з образним і правдивим словом. Як бачила і що відчувала - те зуміла передати. Тому й стільки неоднозначних коментарів, що матеріал зачепив за живе. Було б нудно чи перекручено - читачі просто зігнорували би статтю.
Відповісти
"Круглосуточноє молітвєнноє стояніє протів ІНН і елєктронних докумєнтов." Ржу німагу. Це те саме, що "Всєсоюзноє об'єдінєніє молодьож протів вєтра"
Відповісти
ПМСМ это самый лучший материал про жизнь двух "майданов" от Дацюк. Живо, образно и весело. Редакция, не забудьте поощрить своих работников (кому шо, а я за гроші:)))))
Відповісти
Ою Ви журналіст? Беруть великі сумніви........
Журналіст має бути "здравомислячою" людиною, і викладати інформацію суб*єктивно.... А по Ваших словах хтось цяця, а хтось бєка
Поважайте думки мільйонів, для яким те що робиться на майданіне є нормальним....
Відповісти
журналіст має викладати інформацію ОБ*ЄКТИВНО, а не СУБ*ЄКТИВНО, грамотію
Відповісти
Правду каже українська приказка про таких горе журналістів як Дацюк:"Свиня завжди в усьому бруд знайде":)В мене є фото з євромайдану де обдерті бомжі з флажками ЄС бухають з євромайданівцями і в тих такий самий практично вигляд як і в бомжів.Та ще батато таких кадрів від яких євромайданівцям буде бридко і соромно.Але я ніколи їх не буду подавати в пресу навіть як би мені цього не хотілося.Бо прекрасно розумію,що з ціми фотографіями не чисті на руку та продажні журналісти можуть зробити.Зараз нажаль дуже мало залишилось в Україні чесних журналістів і чесних видань що можуть обєктивно подати інформацію.Зараз отакі Дацюки ще більш розєднують наше суспільство ніж різні партійні структури та їх лідери.
Відповісти
А що вона могла ще написати, якщо працює на ВП?
Відповісти
учасники антимайдану з Волині.Скиньте в інтернет фотографіі і ми переконаемоя,що Дацюк непрофесіоналіст
Відповісти
Олю, дякую за репортаж. Готова підписатися під кожним Вашим словом! Я тільки вчора приїхала із Києва
Відповісти
Олю,дякую за гарний, професійний, чесний репортаж! Готова підписатися під кожним Вашим словом! Я тільки вчора приїхала із Києва. Була на обидвох майданах. Все правда! Не звертайте увагу на отих гнилих дописувачів, які усі ці дні просиділи у норах і судять про все з того, що їм одна баба казала, яка знає іншу, знайома якої казала, що їй сусідка казала і т.д.
Відповісти
))))) Чи ви якісь ненормальні чи що? Ну, невже з перших рядків на стає очевидно, що цей матеріал - суб'єктивне спостереження автора. Це не розслідування, не журналістський репортаж, це навіть не новинка. Тому ставити до нього якісь вимоги - абсурдно. Це просто суб'єктивний текст, який також має право на існування поряд із журналістськими матеріалми в одній новинній стрічці.

Власне, назва гвоорить сама за себе - НОТАТКИ. Не розслідування, не документ, не аналітика. Люди, будьте адекватніші!
Відповісти
Глас вопиющего в пустыне. И к кому он относится? К той паре штатных писак из ПР и коммуняк или к вашим "коллегам", которые любят обгадить "за глаза"??? Остальные, вроде бы, вполне нормальные читатели и комментаторы.
Відповісти
:)))Пане kotyk!Ви хоч знаєте що таке НОТАТКИ?НОТАТКИ-коротенькі записи,невеличка стаття, замітка в газеті, журналі.Це чудо з розгорнутим фоторепортажем і інтервью з багатьма людьми це НОТАТКИ?:)Це коротенька стаття?Да на Волиньпості більшість статей журналістів менші за оці нотатки:)))Єдине з чим з вами погоджуюсь і ви самі це написали(але навіть не вдумалися що пишете):"що цей матеріал - суб'єктивне(а не об'єктивне) спостереження автора.Тому ставити до нього якісь вимоги - абсурдно.":)
І ще,пане kotyk,завдячуючі отаким Дацюкам з суб'єктивними спостереженнями ми ніколи не зможемо обеднати схід і захід України.Думаю здогадаєтесь чому?
Відповісти
Вы претендуете на объективность? Милости просим, послушаем и оценим. Пока что, ваши размышления плохо увязываются с этим понятием.
Відповісти
я хочу вас КУМе спитати, ми всі розуміємо, що ви нікому не кум, нікого нікому ви не хрестили, то ви можливо той КУМ, який є співробітником оперативної частини? Тоді нам ваша позиція цілком зрозуміла.
Відповісти
правда як вона є)
Відповісти
А ота правда взагалі у цьому "излиянии желчи" є?Думаю що навряд)Через рік на запитання чи були ви на євромайдані ви як і в 2004 році будете ховати очі і зі злобою в очах відмовчуватися.От побачите...
Відповісти
Подивись уважніше у середину себе. Теж побачиш "ворога".
Чи ти часом не комуністка: "Філософи по різному інтерпритували інформацію
про Світ, але діло в тім щоб його змінити" (К.Маркс - теоретик комунізму).
Відповісти
Дякую авторці, дуже цікава та змістовна стаття, а все коментатори, які не мають уяву про правопис та не відрізняють правду від брехні, йдуть геть.
Відповісти
Банду геть, даєш революцію, анархію - вона мати порядку!
Відповісти