Слідчим, які готували кримінал на євромайданівців, «світить» звинувачення в перевищенні повноважень, - юрист

Слідчим, які готували кримінал на євромайданівців, «світить» звинувачення в перевищенні  повноважень, - юрист
Оновлено о 21:02
Прийнятий Верховною Радою України Закон про звільнення від кримінального переслідування учасників масових акцій допоможе активістам луцького Євромайдану, а от перед правоохоронцями, які ініціювали кримінальне переслідування активістів, може постати перспектива звинувачення у превищенні службових повноважень, вважає адвокат, депутат Луцької міськради Андрій Осіпов.

Про це Андрій Осіпов розповів у коментарі ВолиньPost’у.

Нагадаємо, декілька годин тому Верховна Рада проголосувала за звільнення від відповідальності осіб, які були учасниками акції протесту з 21 листопада до дня набрання чинності закону.

За словами Андрія Осіпова, якщо президент Віктор Янукович підпише новоухвалений закон, то для усіх луцьких політиків, захист яких зараз здійснює група адвокатів, кримінальні провадження будуть закриті.

"Проте, надалі не виключені зустрічні позови та ініціювання переслідування правоохоронців за перевищення службових повноважень і службові підроблення. Наразі подальша стратегія відпрацьовується адвокатами та переслідуваними політиками", – додав адвокат.

"Це форма не юридичного але політично-правового вирішення. Слід розуміти, що поняття "право" значно ширше за поняття "закон". Тобто кримінальний закон, що не відповідає загальносуспільному уявленню про справедливість, не може бути застосваний і підлягає перегляду або застосуванню з урахуванням суспільної думки. Таке правозастосування відповідає Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", - каже Осіпов.

Як відомо, шість активістів Євромайдану – Майя Москвич, Ігор Гузь, Сергій Григоренко, Богдан Шиба, Микола Собуцький та Володимир Бондар фігурують у справі про вчинення кримінального злочину за трьома статтями ККУ – статтею 295 (Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку), статтею 296 (Хуліганство), і статтею 341 (Захоплення державних або громадських будівель чи споруд).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 13
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"активістам луцького Євромайдану" допоможе тільки Освенцім
Відповісти
Стрічки коментарів загальноукраїнських та регіональних сайтів, створюють враження, нібито середній відвідувач інтернету – це людина, фанатично віддана Радянському Союзу, офіційній московській версії історії та політики, кровно ненавидить УПА, вірить в те, що Голодомор – це міф, нав’язаний «америкосами», а Бандера та Шухевич – його персональні вороги.

Особливості спілкування в світовій мережі дозволяють здійснювати значний вплив на настрої громадян іншої країни цілковито безпечно, таємно, не викриваючи себе, чи сам факт такого впливу.

Стосовно інтересів інших держав, то Тарас Березовець відзначає, що, на його думку, в українському інтернет-просторі найбільш активно працюють російські спецслужби та російська православна церква. «Ці дві структури найбільш активно працюють в Україні. Те, що це відбувається – абсолютно доведений факт. Існує достатньо багато підтверджень, що російські спецслужби причетні до таких провокацій
Відповісти
А тобі поможе мутузка)
Відповісти
Слава Украіні та вільнодумаючим украінцям.Всім іншим дійсно допоможе твоє знаряддя "праці".
Відповісти
А що у хвайній Юкрайні Закони вже мають зворотню силу?
Відповісти
Закон про амністію, пом'якшення чи скасування відповідальності має і зворотню дію і припинювальний наслідок. Вчить теорію світової юридичної науки
Відповісти
Огласите весь список и адреса ментов. И бог им в помощь.
Відповісти
Міліція все правильно зробила - майданутих під строгий контроль.
Відповісти
1) Зі святом колего….
2) Шкода, що Ви в своєму коментарі не подаєте і іншу сторону медалі а саме, що закон як по «духу» так і по суті суперечить як положенням ККУ так і Конституції …
3) Закон не забороняє звертатись потерпілим а вони є і серед міліціонерів за компенсацією….

Відповісти
Цинізм українських чиновників все частіше переходить межі елементарного розуміння про самозбереження. Вони, слуги народу і чинуші, свято впевнені у власній безкарності та безвідповідальності за бездіяльність.
Відповісти
Прочитав комент від "привєт" і одразу стало зрозуміло що більшість коментів (негативних) очевидно пишуть курсанти "бездуховної" семінарії МП. Ну стільки злоби і ненависті у нормальній людині просто не вміститься.
Відповісти
Це не закон, а повний маразм, і Осіпов, як юрист, це добре розуміє, але розповідає зовсім інше!!!

А це сам закон...

ЗАКОН УКРАЇНИ
Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань

Стаття 1. Звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів щодо їхніх дій і рішень у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності цим Законом.

Стаття 2. Всі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, підлягають закриттю.

Стаття 3. Нові кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону.

Стаття 4. Особи, притягнуті до кримінальної відповідальності, відповідальності за адміністративні правопорушення з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, підлягають звільненню від відповідальності та визнаються такими, що не мають судимості, відповідальності за адміністративні правопорушення. Уповноваженим органам прийняти рішення, що випливають з цього Закону, протягом 10 днів з дня набрання чинності цим Закону.

Стаття 5. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.


Голова Верховної Ради України
Відповісти
Посіпаки Януковича і Пшьонки фальшували справи на євромайданівців, за якими їх саджали і катували. Чому не виловили і не сидить ? Час іде...
Відповісти
Останні новини
Слідчим, які готували кримінал на євромайданівців, «світить» звинувачення в перевищенні повноважень, - юрист
19 грудень, 2013, 19:24