В Україні змінився закон про вибори

В Україні змінився закон про вибори
Президент Віктор Янукович підписав закон, який змінює виборче законодавство та наближає його до європейських норм.

Так, закон збільшує термін, який відводиться Центральній виборчої комісії для формування виборчих округів і встановлення їх меж, з 175 днів до 360 днів до дня виборів, - пише Lb.ua з посиланням на прес-службі глави держави.

Також закон зменшив максимальну кількість виборців, закріплених за виборчою дільницею, і кількість членів окружної виборчої комісії до 18 осіб замість 24.

Крім того, посилено покарання за порушення у сфері фінансування виборчої кампанії, зменшено розмір обов'язкової грошової застави для реєстрації списку кандидатів, висунутих політичною партією (з 2 тис. до 1 тис. мінімальних заробітних плат), і кандидатів в одномандатному окрузі (з 12 до 10 мінімальних зарплат).

Законом також передбачається створення єдиного закордонного виборчого округу, який включав би в себе всі закордонні виборчі дільниці, а функції окружної комісії в такому окрузі покладаються на ЦВК.

Крім того, встановлено, що виборець, якому в день виборів буде тимчасово змінено місце голосування на інший виборчу дільницю за рамками одномандатного виборчого округу, в якому він прописаний, зможе проголосувати лише за партійними списками.

У свою чергу обсяг виборчого фонду кандидата в депутати в одномандатному окрузі не зможе перевищувати 4000 розмірів мінімальних заробітних плат

Закон набирає чинності з 1 лютого 2014 року.

Удосконалення виборчого законодавства є однією з вимог для євроінтеграції України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Янукович
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.