Назвали найгучніші звільнення 2013-го

Назвали найгучніші звільнення 2013-го
У 2013 році несподівано пішли у відставку кілька високопосадовців з гучними скандалами.

ТСН продовжує публікувати підсумки 2013 року.

Ректор-утікач

Однією з найбільш гучних історій звільнення цього року стала втрата крісла ректором Податкової академії Петром Мельником. Його затримали наприкінці липня під час отримання хабара у розмірі 120 тис. грн – ці гроші він вимагав за вступ. Ректор міг отримати до 10 років в'язниці.

Але до суду справа не дійшла. Навколо Мельника розгорнулась справжня драма із ним у головній ролі. Спочатку він раптово захворів, через що суд зміг обрати для нього міру запобіжного заходу лише з третього разу.

Та й то тому, що виніс рішення про його примусову доставку до суду. На останньому засіданні Мельник і повідомив - написав заяву на звільнення з посади ректора.

Судді змилостивились і відпустили ректора під домашній арешт. Закінчилось його домашнє ув'язнення швидко - екс-ректор якимось чином зняв електронний браслет і втік. Його оголосили у міжнародний розшук.

Знайшовся Мельник у США - там живе його донька. Поки Штати не ухвалили ніякого рішення щодо долі екс-ректора, він гріється на каліфорнійському сонечку. За повідомленням ЗМІ, Мельник навіть звідти підтримав Євромайдан.

Раптове звільнення Онищенка

Геннадій Онищенко, хоч і російський чиновник, став добре відомим в Україні. Голова Росспоживнагляду був "обличчям" Росії у торгових війнах з Україною (хоча росіяни факт самих цих воєн і не визнали) в останні роки.

З його "легкої руки" був закритий кордон Росії для українських сирів, а потім – для кондитерських виробів фабрики Roshen. "Постраждали" також у різний час грузинське вино і "Боржомі", литовська і білоруська молочна продукція, таджицькі горіхи і фрукти.

Причиною заборони Онищенко називав їхню шкідливість чи невідповідність російським стандартам. Але оскільки часто вони співпадали із загостренням проблем у стосунках між країнами, у це мало хто вірив.

Запам'ятався Онищенко і росіянам – не тільки неординарними заборонами, а й ще більш неординарними цитатами. Такими як "Ворони - це пернаті вовки і їх треба нещадно знищувати", "Якщо боїтеся знівечити собі талію, то дозуйте споживання млинців", "Коли дівчинка біжить в коротенькій спідничці з голими ніжками, уявляєте, який масив тіла охолоджується одночасно!" та інші.

Після звільнення (офіційно – через завершення строку договору, неофіційно – через конфлікт з Россільгоспнаглядом чи з віце-прем'єром Ольгою Голодець і прем'єром через відданість Володимиру Путіну), без роботи він не залишився. Відправлений у відставку прем'єром Дмитром Медведєвим, він одразу отримав іншу посаду – помічника того ж таки Медведєва.

Незручний дядько

Відставку зі смертельним фіналом влаштував своєму дядьку лідер КНДР Кім Чен Ин. Чан Сон Тхека, який очолював "регентську раду" при молодому правителі, називали другою за впливовістю людиною в країні після його племінника. Смертний вирок був приведений у виконання після спеціального засідання військового трибуналу.

"Обвинувачений Чан згуртував шкідливі сили, сформував фракцію і в якості ватажка такого угруповання намагався вчинити жахливий злочин - повалити державний лад", - повідомили північнокорейські ЗМІ. Звинувачувався опальний функціонер також у фінансових зловживаннях і моральному розкладанні.

Його арешт показали в прямому ефірі, після чого повідомили про звільнення з усіх посад.

За кілька днів у країні пройшла урочиста церемонія з нагоди другої річниці смерті Кім Чен Іра. Спостерігачі та експерти звернули увагу на те, що поруч з лідером КНДР Кім Чен Ина не було його тітки Кім Ген Хі - дружини страченого Чан Сон Тхека.

Звільнення за підтримку Євромайдану

Генконсул України у Стамбулі Богдан Яременко (на фото) втратив свою посаду через заяву щодо розгону "Беркутом" Євромайдану.

"Я не можу робити політичні заяви. Тому скажу про "Беркут"… Мирну демонстрацію не розганяли, а ліквідували… Так діють карателі і окупанти. Так діяли фашисти ", - написав консул на власній сторінці в мережі Facebook. Яременко вважає, що правоохоронці, котрі виявили немотивовану жорстокість, зганьбили офіцерську честь і пам'ять батьків і дідів, при цьому принизивши правоохоронні органи і всю українську владу, чим дуже ускладнили обстановку в країні.

"Кожен з нас може зробити помилку. Але не кожну ганьбу можна змити без крові. Мені відомо, що командному складу загонів "Беркута" перед відрядженням до Києва видали табельну зброю. Застосуйте її правильно!", - закликав міліціонерів консул.

За кілька днів після цієї заяви він написав, що міністр закордонних справ Леонід Кожара відкликав його зі Стамбула.

"Повідомляю, що ваше закордонне відрядження на посаді генерального консула України в Стамбулі завершено. Прошу здійснити необхідні формальності та прибути в Україну до 7 грудня цього року", - йдеться у листі Кожари, який Яременко опублікував на своїй сторінці у Facebook. Наступним повідомленням Яременка було: "Додому!!! Розпакувати речі і на майдан!!! А далі - шукати роботу!".

Напередодні в ефірі ТСН.Тижня Кожара заявив, що Яременко порушив присягу державного службовця.

"Жертви" Євромайдану

Минуло кілька тижнів з часу того самого розгону Євромайдану, який засудив Яременко, як генпрокурор Віктор Пшонка оголосив прізвища трьох підозрюваних, яких у відомстві вважають причетними до цього. Ними виявились голова КМДА Олександр Попов, заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і голова МВС Києва Валерій Коряк.

Коряка ще раніше відсторонив від посади його шеф – міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, Сівковича і Попова відсторонив своїм указом президент. Співробітники ГПУ вручили чиновникам повідомлення про підозру у перевищенні влади.

Їхній допит у ГПУ став початком нового скандалу. У ЗМІ з'явилась частина протоколів допиту Сівковича, Коряка і Попова. У протоколі допиту Валерія Коряка йдеться про те, що йому зателефонував Захарченко і наказав виконувати всі команди Сівковича. А Попов начебто назвав секретаря РНБО Андрія Клюєва замовником розгону Євромайдану.

Клюєв обурився, назвавши це провокацією. І сам прийшов до ГПУ "відповісти на всі запитання". Після чого у відомстві одразу ж заявили – Клюєв до розгону протестувальників не має ніякого стосунку.

А щодо Попова, то вони з'ясували, що він сам же і "злив" ці протоколи. Через що слідчі навіть засумнівались у правдивості його свідчень. Які він, щоправда, підтвердив їх на наступному допиті.

***

Також у цьому році були і менш гучні, але також важливі "перестановки" у владній верхівці. Так, після скандалу із лідером партії "Родина" Ігорем Марковим пішов у відставку мер Одеси Олексій Костусєв. Були звільнені президентом губернатори Одещини, Львівщини і Сумщини. Окрім того, Янукович змінив голову міністерства юстиції, замінивши Олександра Лавриновича на Олену Лукаш та звільнив міністра культури Михайла Кулиняка.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Назвали найгучніші звільнення 2013-го
24 грудень, 2013, 16:10