Вступив у силу закон про амністію учасників Євромайдану

Вступив у силу закон про амністію учасників Євромайдану
Набув чинності закон, який звільняє від відповідальності євромайданівців.

Закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб щодо подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" набув чинності в четвер, 26 грудня, - пише Дзеркало тижня.

19 грудня Верховна Рада прийняла цей закон, 23 грудня стало відомо, що президент України Віктор Янукович підписав його.

Закон звільняє від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту і масових заходів, щодо їхніх дій і рішень у період з 21 листопада до дня набуття чинності закону.

Закон також визначає, що всі кримінальні провадження і провадження щодо здійснення адміністративних правопорушень, відкриті у зв'язку з подіями в період з 21 листопада і до дня набрання чинності закону, підлягають закриттю.

Згідно зі ст.3 закону, нові кримінальні провадження і провадження щодо здійснення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті у зв'язку з подіями у період з 21 листопада до дня набрання чинності цього закону.

Стаття 4 свідчить, що особи, яких притягнуто до кримінальної відповідальності, відповідальності за адміністративні правопорушення в період з 21 листопада до дня набрання чинності закону, підлягають звільненню від відповідальності визнаються такими, що не мають судимості.

Згідно зі ст.4, уповноваженим органам доручено здійснити відповідні законом рішення не пізніше 10 днів з дня набрання чинності цього закону.

Колишній міністр юстиції Роман Зварич заявив, що цей закон є юридично нікчемним, оскільки в ньому чітко не прописано, кого слід розуміти під "учасниками акцій протесту і масових заходів".

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко і народний депутат Анатолій Гриценко вважають, що дана амністія буде поширюватися також на бійців "Беркута", які брали участь у розгоні мирних демонстрацій.

У Партії регіонів також вважають, що закон для учасників акцій протесту буде поширюватися і на співробітників правоохоронних органів, які розганяли демонстрації.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Беркут на свободі. весело хоть сиди і плач...
Відповісти
Останні новини
Вступив у силу закон про амністію учасників Євромайдану
26 грудень, 2013, 09:37