У луцькій мерії пояснили, чому «Санрайз» даремно протестує

У луцькій мерії пояснили, чому «Санрайз» даремно протестує
У луцькій мерії кажуть, що фірма-перевізник «Санрайз» використовує своїх працівників у нечесній боротьбі за маршрути №16 і №25.

Про це ВолиньPost 7 березня заявив міський голова Луцька Микола Романюк.

За його словами, водії фірми «Санрайз», які ще 1 березня розпочали акцію протесту під міською радою, не усвідомлюють, що ними маніпулюють, переконуючи, що міська рада безпричинно не хоче укладати договір на обслуговування цим перевізником маршрутів №16 і №25.

У «Санрайзі» кажуть, що маршрути №16 та №25 – їхні

Суть протесту – мітингувальники вимагають виконання міською радою постанови суду, яка нібито зобов’язує віддати обслуговування маршрутів №16 та №25 фірмі «Санрайз». Нині ж ці маршрути тимчасово обслуговує Луцьке підприємство електротранспорту.

За словами директора «Санрайзу» Юрія Девіцького, 5 березня Миколі Романюку вручили постанову суду, яка нібито підтверджує право «Санрайзу» обслуговувати маршрути №16 та №25. Але вже 6 березня працівники фірми «Санрайз» планували зустрітись з луцьким мером, аби почути його думку з цього приводу.

Втім, за їхніми словами, міський голова проігнорував акцію – не просто не вийшов до них, аби пояснити позицію мерії у цій справі, а й навіть не привітався з мітингувальниками.

Нагадаємо, у коментарі ВолиньPost депутат міської ради і керівник депутатської транспортної комісії Олена Голєва, яка є власником фірми «Санрайз», розповідала про ситуацію із маршрутами №16 та №25.

За її словами, у 2010 році був проведений конкурс серед перевізників, у якому ПрАТ «Луцьке АТП-10701» зайняло перше місце, а ТзОВ «Санрайз» – друге. Тобто 16-й і 25-й маршрути мав обслуговувати той, хто зайняв перше місце.

Але, за словами Голєвої, Львівський апеляційний адміністративний суд скасував рішення конкурсного комітету, оскільки «Луцьке АТП 10701» надало неправдиві свідчення на конкурс. Тож маршрути у такому разі мав обслуговувати той, хто зайняв друге місце, тобто «Санрайз».

Оскільки виконком зволікав із оголошенням переможцем «Санрайзу», а натомість на 20 січня 2012-го прийняв рішення оголосити новий конкурс, то «Санрайз» подав до суду. Як результат – 23 січня суд заборонив проводити конкурс.

Думка мерії: «Санрайз» намагається обвести всіх навколо пальця

Втім з таким трактуванням категорично не погоджуються у луцькій мерії. Як розповів начальник відділу транспорту і зв’язку Луцької міської ради, депутат Рустам Дячук, у «Санрайзі» використовують юридичну колізію, яка склалась, так, як вигідно перевізнику, а не так, як насправді каже закон.

«Рішенням конкурсного комітету від 30 листопада 2010 року переможцем конкурсу на обслуговування маршруту №16 визнали «Луцьке АТП 10701» (яке очолює Вадим Вітинський, найбільший конкурент «Санрайзу», – ред.). Це ж підприємство здобуло право обслуговувати маршрут №25 8 грудня 2010 року», – розповів посадовець.

«Не погоджуючись із такими рішеннями конкурсного комітету, «Санрайз» подав до суду. Наприкінці 2011 року Львівський апеляційний суд вказав, що рішення конкурсного комітету в частині визначення переможця було незаконним. Було неправильно підраховано бали. Наголошую: в частині визначення переможцем. Тобто не все рішення, а тільки цей пункт підлягає скасуванню», – пояснив Дячук.

Тобто виходить так, що переможця немає, але є перевізник, який зайняв друге місце. За словами начальника транспортного відділу мерії, урядові постанови вказують, що організатор конкурсу підписує договір виключно з переможцем конкурсу. Закон же каже, що укласти угоду з перевізником, який зайняв друге місце, можна у двох випадках: коли перший відмовився або коли договір розірвано через певні порушення.

«У давнішій постанові Кабміну, яка, до речі, діяла на момент проведення конкурсів, але яка була змінена на момент оголошення результатів, було сказано, що якщо рішення скасовано повністю або частково, то відбувається новий конкурс. Але у новій постанові законодавець не врегулював дане питання», – розповів Дячук.

Також він зауважив, що у кожному з цих конкурсів було по п’ять претендентів, втім у рішенні конкурсного комітету вказується тільки переможець і той, хто посів друге місце.

«Ну, от суд сказав, що «Луцьке АТП 10701» не може бути переможцем. Лишається «Санрайз». Припустімо, мерія підписала з цим перевізником договір, але «Санрайз» потім відмовиться від маршруту або мерія скасує цей договір через якісь порушення. В такому разі треба знову проводити конкурс. Тому ми вирішили відразу оголосити новий конкурс, оскільки той, який проводився по маршрутах №16 і №25, юридично визначається таким, який не відбувся, бо немає переможця. До речі, усім учасникам конкурсу ми повернемо кошти за участь у конкурсі. А це 1 600 гривень», – пояснив чиновник.

До того ж, мерія не має права укладати договір із фірмою Олени Голєвої ще й тому, що «Луцьке АТП 10701» нині у суді першої інстанції оскаржує нарахування балів «Санрайзу», бо інакше посадовим особам міськради світитиме кримінальна відповідальність.

«Це нормально, що «Луцьке АТП 10701» оскаржує нарахування балів «Санрайзу» у цьому конкурсі. Це їхнє право. Якщо у конкурсі знайшли недоліки, якщо бали неправильно нарахували «Луцькому АТП 10701», то, можливо, і «Санрайзу» не все правильно порахували», – міркує рустам Дячук.

Романюк впевнений: Голєва на нього тисне

Сам міський голова Луцька Микола Романюк дивується, чому «Санрайз» не погоджується з позицією мерії і вириває з юридичного контексту окремі факти, будуючи на цьому свої аргументи.

«Коли критика справедлива, то я ніколи не ображаюсь, але коли виривають з юридичного контексту окремі факти і безпідставно звинувачують, то я цього не розумію. Так, я усвідомлюю, що «Санрайз» хоче мати якомога більше маршрутів. Але є правила гри, прописані у законі. Чому «Санрайз» боїться брати участь у новому конкурсі?» – каже мер.

«Мені особисто образливо за вчорашній день. Вранці, коли я їхав на сесію обласної ради, підійшов до людей і сказав, що зараз до вас підійдуть і роз’яснять ситуацію. Там було п’ять чоловік», – каже він у відповідь на закиди мітингувальників, які переконували, що Романюк з ними навіть не привітався.

«Потім, коли я приїхав із сесії обласної ради, я знову підійшов до людей. А їх було більше 50 чоловік. Це було близько четвертої години. Я й сказав їм: мені дуже шкода, що пані Голєва вас просто водить за носа для досягнення своєї мети», – розповів очільник міста.

Крім того, мер повідомив, що з обуреними водіями двічі спілкувався Рустам Дячук. Це підтвердив і сам начальник відділу транспорту і зв’язку.

Натомість директор фірми «Санрайз» Юрій Девіцький 7 березня розповів, що Романюк 6 березня таки спілкувався з мітингувальниками, але тільки близько четвертої години дня.

«Він підійшов до нас, пояснив свою позицію. Але наша думка незмінна: або його юристи неправильно підносять інформацію, або ще не розібрались до кінця», – сказав Девіцький.

Також Романюк розповів, що 5 березня представники фірми «Санрайз» передали мерії не оригінал, а копію судового рішення, яке забороняє міській раді проводити новий конкурс на право обслуговувати маршрути №16 та №25.

«Ознайомившись з ним, ми прийняли рішення, що подаватимемо апеляцію… Це просто тиск на мене, на виконком, на конкурсний комітет. Але так не буде», – впевнений Микола Романюк.

Нагадаємо, луцький мер і раніше говорив про те, що цим протестом Голєва намагається на нього натиснути.

ВолиньPost також поцікавився у мера, чи не пов’язана така принципова позиція власниці «Санрайзу» Олени Голєвої із похолоданням стосунків між Романюком і її батьками, про що вона розповідала у нещодавньому інтерв’ю виданню.

«Мені дуже шкода, що Олена Василівна використовує стосунки з родиною в досягненні своїх бізнесових інтересів. Я до сьогоднішнього дня спілкуюся з Василем Сергійовичем, з її татом, з Галиною Іванівною, її мамою. І буду завтра телефонувати й вітати її зі святом 8 Березня. Ми з ними спілкуємося. Я вважаю, що з боку Олени Голєвої використовувати стосунки з її батьками не зовсім етично», – прокоментував Микола Романюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тут вже пішло на принцип. І дії міськради я повністю підтримую. Сімейство привикло все купляти і багатіти на простих людях. А тут не так то було.
Відповісти
Люди втомились від постійного присвоєння результатів суспільної праці тими, хто їх не заробив, з гидкими плебейськими проявами хамської демонстрації свого багатства, дорогих автомобілів. І це в державі, де працюючі сімї не мають засобів для лікування смертельно хворих дітей, пенсіонери - простих харчів і ліків, ветерани живуть в бараках, що не опалюються. На фоні цього Голєви викликають алергію і відторгнення суспільства. Може б менше їм тут уваги?



Відповісти
Пора ставити питання націоналізації надприбуткових підприємств.
Відповісти
Що це таке, що за вимагання від міської ради. Взагалі позбути всіх маршрутів, може вже досить на мажорів працювати?
Відповісти
Взагалі провести новий конкурс і все
А те що працівників використовують то і дурному ясно. Луцьк це мале село, всі один одного знають і говорять. І те що водії вдома не сидять всі ми знаємо, всі працюють на маршрутах. Олена Г. здає деякі маршрути приватним підприємцям, які платять за оренду вдень по 300 грн. з автобуса. То якщо вам шановні нехватає роботи то не здавайте в оренду, а не брешете і не червонієте. Все це вже надоїло.
Відповісти
Требую проведення нових конкурсів.
Відповісти
Голєвих на мило.
Відповісти
Останні новини
У луцькій мерії пояснили, чому «Санрайз» даремно протестує
07 березень, 2012, 13:15