У Луцьку збирають книги для українців Білорусі та Польщі

У Луцьку збирають книги для українців Білорусі та Польщі
У Луцьку розпочалася благодійна акція, яку зорганізувало Волинське громадсько-культурне товариство «Холмщина».

Потреба в українських книжках в української діаспори в Білорусі та особливо – Польщі існувала завжди, - пише День з посилання на голову організації Миколу Онуфрійчука.

Хоча й діаспорою нинішніх українців Польщі називати неправильно, адже в Холмщині, на Підляшші та інших землях українці жили віками, будучи основною етнічною групою.

Наразі на території Холмщини мешкає дуже мало українців, бо після операції «Вісла» та примусового виселення в Радянський Союз 530 тисяч етнічних українців назад їм сюди забороняли повертатися. Ще майже 150 тисяч було виселено 1947 року під німецький кордон, і саме тут збереглися компактні місця проживання українців.

Саме в містечках вдалося згуртувати українську громаду, яка має і свої школи, і свої церкви, і свої культурні товариства. Із однією такою українською громадою – із містечка Білопілля колишнього Кошалінського воєводства – волинське товариство «Холмщина» має багаторічну співпрацю.

Чверть століття тому делегація українців із Білопілля поверталася через Луцьк із Полтави, де відзначали 175-у річницю від дня народження Тараса Шевченка, і Микола Онуфрійчук, який тоді очолював обласний Фонд культури, запросив їх до себе.

Тоді, пригадує він, українці з Білопілля зробили дві пожертви: на пам’ятник Тарасові Шевченку в Луцьку, про який тоді йшла мова, і на програму «Леся Українка і Волинь». І вже тоді вони потребували українських книжок для своїх дітей, зокрема художньої літератури для найменших.

Бо хоч важко, але їм вдається зберігати національну приналежність уже в кількох поколіннях виселених з прадідівських земель українців, і тому, як вони це роблять, треба повчитися й українцям, в Україні сущим, вважає Микола Онуфрійчук.

Люблін, Щецин, Ольштин, Брест, Варшава стануть містами, в які поїдуть українські книжки, зібрані небайдужими людьми в Луцьку.

Якщо ви хочете долучитися до акції зверніться в товариство «Холмщина». Адреса: Луцьк, вулиця Богдана Хмельницького, 40б, телефон +38(0332)722475

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: книги
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку збирають книги для українців Білорусі та Польщі
09 січень, 2014, 11:52