Лучанка «воює» із забудовником, який звів будинок з «браком». ФОТО

Лучанка «воює» із забудовником, який звів будинок з «браком». ФОТО
Мешканка багатоповерхівки у центрі Луцька «воює» з будівельною фірмою, яка, з її слів, звела будинок з порушеннями.

Про це йдеться в статті «На будівельників надійся, але стіни переміряй» в газеті «ВолиньPost».

У редакцію видання звернулася лучанка Ірина Кулагіна, яка придбала квартиру у багатоповерхівці на вулиці Івана Франка, 44б декілька років тому. Будинок зводило приватне підприємство «ВВС», яке очолює Василь Савчук.

ПРОБЛЕМИ ПОЧАЛИСЯ ПІСЛЯ КУПІВЛІ КВАРТИРИ

Коли Кулагіна купувала квартиру у новобудові, в угоді із забудовником було написано, що житло відповідає проектно-технічній документації і будівельним нормам. Це було підкріплено і висновком Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Волинській області за підписом її начальника Тараса Шнита.




У відповідь на інформаційний запит ВолиньPost’у в Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Волинській області повідомили, що видали «сертифікат відповідності закінченого будівництвом об’єкта» щодо житлового будинку на вулиці І. Франка, 44б, 29 листопада 2010 року на підставі акту готовності об’єкта до експлуатації від 26 листопада 2010 року.

«Підсумковою перевіркою відповідності збудованого об’єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил та готовності його до експлуатації від 29.11.2010 року встановлено що будівництво об’єкта виконано з дотриманням вимог, встановлених законодавством, стандартами, нормами, правилами ЗУ «Про планування та забудову територій», «Про архітектурну діяльність», «Про основи містобудування», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та проектній документації», – йдеться у документі за підписом першого заступника начальника Держархбудінспекції Волині Андрія Пирога.

Утім, після того, як жінка вселилася і детальніше вивчила проектно-технічну документацію, яку не без проблем вдалося отримати від забудовника, жінка з’ясувала, що є багато невідповідностей і з проектом будівництва, і з загальноприйнятими будівельними нормами.

БУДІВЕЛЬНИКИ «ЗАБУЛИ» ПРО УТЕПЛЕННЯ СТІН

По-перше, будинок був неутепленим, каже Ірина Кулагіна.



«Зовнішня стіна не відповідає будівельним нормам щодо теплозбереження. Лоджія перепроектована в частину квартири. Зовнішня стіна – лише 27 сантиметрів, я вимірювала», – додала вона.

Коли ж жінка сказала про це будівельникам. Однак піноспласт, який стали клеїти, виявився затонким. Ірина Кулагіна мусила переконувати будівельників додати ще шар пінопласту. Це їй вдалося. Проте і до нового пінопласту були претензії: той виявився горючим. «Сама перевіряла, взяла шматок того пінопласту, підпалила - а він горить», – переконує Ірина Кулагіна.



«В мене є підтвердження від пожежної служби (ДСНС, або Державна служба з надзвичайних ситуацій - ред.), що для зовнішнього утеплення неправомірним є застосування горючого матеріалу замість негорючого. Адже під час пожежі він виділяє дуже токсичний дим», – зазначила лучанка.



Окрім того, за словами Ірини Кулагіної, представник ДСНС приходив до неї і теж підтвердив, що матеріал, який використали для утеплення будинку, – горючий. Але виправити цього, мовляв, уже не вдасться.

«У ДСНС пояснили, що санкції мають право застосовувати лише до того, як будинок здали в експлуатацію, а в нас з Держархбудконролю є вже документ, що будинок повністю всьому відповідає», – пояснила жінка.

В управлінні ДСНС України у Волинській області ВолиньPost’у повідомили, що для того, аби дати відповідь на запитання, чи відповідає пожежним нормам матеріал і спосіб утеплення будинку на вулиці Франка, 44б, потрібно зробити відповідну перевірку.

Окрім того, у ДСНС зазначили, що інформацію про реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт, що стосуються реконструкції фасаду чи влаштування теплоізоляції будинку на вулиці Франка, 44б до управління ДСНС України у Волинській області не надходила. Також зазначена інформація відсутня на офіційному веб-сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Таким чином підстав для проведення перевірки щодо правильності влаштування утеплення багатоповерхівки немає, – стверджують рятувальники.

«Провести перевірку можливо за поданням балансоутримувача будинку письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду за його бажанням», – додали у ДСНС. Але такої не надходило.

Рятувальники кажуть, що згідно з проектною документацією, яку розробило підприємство «АДК» у 2008 році, зовнішнє утеплення цієї багатоповерхівки передбачалось для 1-6 поверхів.

«Для 7-9 поверхів зовнішній фасад виконувався з облицювальної цегли з внутрішнім утепленням», – зазначили у ДСНС.

«Влаштування зовнішнього утеплення будинку має виконуватись згідно з вимогами відповідного ДБН: хоч утеплення матеріалами певних груп горючості допускаються, але у випадку, коли будинок вище 15 метрів, необхідно обов’язково виконувати пояси через кожні три поверхи та обрамлення віконних та балконних прорізів тепловою ізоляцією із негорючих матеріалів завширшки не менше двох товщин використаної ізоляції», – йдеться у відповіді ДСНС за підписом заступника начальника управління Миколи Кревського.

Директор фірми-забудовника «ВВС» Василь Савчук каже, що утеплені стіни повністю відповідають нормам.

ЗЕКОНОМИЛИ НА ПІШОХОДАХ?

Жінка переймається не лише цим. З її слів, з-поміж купи інших, є питання і щодо благоустрою прилеглої до високоповерхівки території, зокрема, відсутність тротуару для пішоходів.



«Є припис ДАІ, що при в’їзді в двір, де є дорога, має бути пішохідний тротуар. Його немає», – розповіла Ірина Кулагіна.



Питання лучанка намагалася вирішити у Держархбудконролі, куди писала відповідного листа. «Відповіді від інспекції немає, а вже минуло більше місяця з того часу, як я туди зверталася», – додала вона.



Щодо пішохідного тротуару Василь Савчук розповів, що проблема із тротуаром виникла через «сусідів». Мовляв, будівництво житлового комплексу, де знаходиться «проблемний» будинок, почали вже тоді, коли сусідню новобудову, де було й КПП, яке завадило зробити нормальний тротуар, вже завершили зводити.

Тож, саме через сусідство КПП дорогу для пішоходів зробили вужчою приблизно на 40 сантиметрів, що, зі слів Савчука, погодили із мешканцями будинків із житлового комплексу.

ЗАБУДОВНИК ОБІЦЯЄ ВИПРАВИТИ «НЕДОЛІКИ»

Як стверджує Василь Савчук, «недоліки» новобудови, якщо їх наявність підтвердиться, будуть виправляти. Так, перелік зауважень до будівництва уже дало йому керівництво ОСББ, яке, до слова, раніше очолювала Ірина Кулагіна.

Забудовник зауважив, що має виправити усі зазначені недоліки, або ж підтвердити документально, що недоліків немає.

Також Василь Савчук додав, що Ірина Кулагіна свого часу підписала акт купівлі-продажу квартири у зведеному його підприємством будинку і ніяких претензій тоді у неї не було. А той факт, що будинок зведений згідно з усіма нормами, підтверджено й у документах з відповідних служб.

ВИРІШИТИ ПИТАННЯ ХОЧУТЬ ЧЕРЕЗ ПРОКУРАТУРУ І СУД

Якщо ж у жінки є питання до забудовника, то, за словами Василя Савчука, вона повинна вирішувати їх через прокуратуру і через суд.

А Ірина Кулагіна від такої ідеї не відмовляється. Каже, що звертатиметься у прокуратуру, повторно у Держархбудконтроль та писати листи «на Київ».

«Ми всі кажемо, що живемо в поганій країні, той самий забудовник постійно повторює цю фразу. Але треба починати з себе. Вивчати як мінімум свої права і обов’язки і навколо себе хоч декілька сантиметрів простору очистити. Він далі буде будувати і робити те ж саме. Куди ми не підемо в нашій країні, скрізь одне й те ж. Я вважаю, що треба щось міняти і починати з себе», – підсумувала лучанка.

* * *

Чи вдасться жінці довести свою правоту і змусити забудовника якось компенсувати незручності? Пасивність решти мешканців і навіть той факт, що будинок зданий в експлуатацію понад три роки тому, не надто вселяють у це віру. Та все ж, справа лучанки не повинна стати черговою «битвою з вітряками». Бо ситуація хоча б нагадує забудовникам: ніхто не убезпечить їх від клієнтів, які заплатять гроші, а потім захочуть перевірити, чи не витратили їх даремно...

Юлія Шрамко (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 30
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
здоровя та наснаги в подоланні бракоробів...
Відповісти
Нічого, що пройшло три роки. Термін позовної давності по недоліках будівництва - десять років. Тримайтеся, пані Ірино!
Відповісти
для чого її триматися?
Відповісти
Ця жінка "дістала" не лише забудовника, а й жильців будинку, сама живу в цьому будинку тому знаю як ніхто інший, якщо це буде продовжуватись і надалі ми її просто виселимо, її не влаштовує абсолютно все(куріня на площадках,хоча сама курить поміж гуляючих мам з візочками, гучна музика, колір фарби будинку, який мав би бути на тон інший, газони ,і ще дуже багато чого),якщо вам її дуже шкода- заберіть її до себе(ваш будинок теж виявиться не придатним до життя), а речі ми поможем перевезти.
Відповісти
Уявляю мам з візочками, яких обкурила))))))))))))))))))
Відповісти
Коментар під номером444, дуже дивний. І пише її, агресивна людина, яка не бажає змін в своєму житті. Це ваш будинок, і ви в ньому живете і платите гроші, і забудовник ЗОБОВ"ЯЗАНИЙ здати жильцям будинок, а не каліку,яку потрібно постійно ремонтувати. А ПАНІ ІРИНУ, я знаю особисто. Це розумна і мила жінка, і в неї хороші відносини з сусідами.(крім 444). ІРОЧКА, бажаю вам, успіхів!!!
Відповісти
Ирина, даже если жильцы не понимают, вы на правильном пути!!! Только поймут они это лет через 10, но тогда застройщика уже просто не будет. А если понимают, что застройщик обворовал всех, а все равно продолжают мириться с этим, то это либо страх бороться, либо они играют на одном поле с застройщиками, т.е. В доле??? Вопрос!!!
Відповісти
Все вони розуміють, але кілька сусідів активно захищають забудовника від мене))
Відповісти
Ірина! Ви молодець!
Відповісти
Сто відсотків, що деякі жильці в долі з забудовником,і захищають його інтереси, а не свої.
Відповісти
Якщо є недоліки, забудовник повинен їх усунути, і не псувати свою репутацію.
Відповісти
Я, подивилась на фото, і вжахнулась. Дорога для авто є,а для пішехода виділили вузесенький прохід. Де двом дорослим людям не розминутись. А мамі, з каляскою де можна йти? По вузькому проході не проїде. Вихід який,їхати з каляскою по проїзжій частині. А, якщо машина вискочить із-за угла і не побачить їх,станеться аварія. Хто буде відповідати???
Відповісти
підтримую що в нашого будинку є один великий недолік-кулагіна ірина,погоджуюсь із 444- дістала всіх, навіть мешканців сусіднього будинку,постійно перешкоджає усуненню тих недоліків,які забудовник виправляє, нехай би купила квартирутам, де люди роками чекають здачі будинку
Відповісти
Про таких кажуть мужик-Баба. Молодець. Треба всіх тикати носом, як в дитинстві, щоб не гадили, тоді будуть знати і не паскудити.
Відповісти
а чому при купівлі не перевірили всього?? Чи на вартість повелись?? Це українська натура- спочатку з"їм пігулку, а тоді почитаю інструкцію... Через одне місце все робиться
Відповісти
Пінопласт увесь горючий. Не існує негорючого пінопласту!. Негорючий матеріал для зовнішнього утеплення - це мінвата. Вона десь в 3-4 рази дорожча за пінопласт. При товщині стіни 27 см, мінвати треба давати десь 15-20 см. А пінопласту 25-30 см.
Відповісти
По проекту мав бути ROCKWOOL FASROCK, але не на тій стіні. В проектно-технічну документацію постійно вносили зміни і з самого початку мала бути дахова котельня. На лоджіях встановили газовиі котли, лічильники і батареї, в техпаспортах БТІ написали, що то частина кухні, а не лоджія (така штука є в кожній квартирі того будинку), але на товщину стіни забули звернути увагу. В сусідньому будинку в проектній документації такі лоджії зазначені лоджіями, а в техпаспортах вони не зазначені...
Відповісти
В цій статті описано тільки два порушення, але в наших трьох будинках є і інші значні порушення будівельних норм і відхиленя від проекту. Про усунення деяких важливих проблеми вдалось домовитись. Але то все неймовірно важко давалось...
Відповісти
будь ласка,ті люди,які тільки знайомі з цією ситуацією по словах Кулагіної-не лізьте з коментарями.тому що одних фото не достатньо щоб робити висновки.Кулагіна-неадекватна людина.і процес нормального спілкування з забудовником вона перетворила в собачу лайку.99% її сусідів знають її вже дуже добре-для неї абсолютно все погано!!!недоліки дійсно є-але спілкування з людьми не треба перетворювати в собачу лайку.все могло вирішитись добре.якщо б не знаходились такі активістки,в яких немає ні дітей,ні чоловіка і тому вони всім портять життя. а всіх,хто на боці Кулагіної-попрошу поспілкуватись з нею подовше,щоб вона вам мозги навиворіт викрутила-тоді ви заспіваєте по-іншому.
Відповісти
От завдяки таким як Олена, у ваших трьох будинках, недоліки не поспішають виправляти. Ви на стороні забудовника. А більшість адекватних жильців, хочуть виправлень, які необхідно зробити. І не тільки зі слів пані Ірини, відомо про недоліки які потрібно усунути. В ваших будинках живуть грамотні люди, які добре усвідомлюють, що насправді відбувається. Більшість вдячні Ірині, за її пророблену роботу, і схвалюють її дії. А пані Олені, потрібно бути менш агресивною. Не всі жильці ДУМАЮТЬ так як ви.
Відповісти
Погоджуюсь із Оленою, як можна коментувати щось із фото та із слів не фахівця, а просто жінки "яка намагається розібратись у будівельних нормах"??.... По-друге, шановна Ірино, якщо Вам не подобається будинок та квартира, віддайте її забудовнику та заберіть кошти. Знайдіть собі квартиру без проблем... Тільки напишіть про це, я з радістю куплю квартиру у цьому будинку.
Відповісти
Погоджуюсь із Оленою, як можна коментувати щось із фото та із слів не фахівця, а просто жінки "яка намагається розібратись у будівельних нормах"??.... По-друге, шановна Ірино, якщо Вам не подобається будинок та квартира, віддайте її забудовнику та заберіть кошти. Знайдіть собі квартиру без проблем... Тільки напишіть про це, я з радістю куплю квартиру у цьому будинку.
Відповісти
пані О.Л.-спочатку читайте уважно то,що написано!я не писала,що недоліків немає і що люди не хотять їх виправлень.деякі недоліки дійсно є і забудовник їх виправляв,але не завдяки сварливій Ірині!!! вона тільки заважає нормальній співрозмові!!!але якщо десь в якихось новобудовах немає недоліків-повідомте де це ви такі знайшли...і якщо знайшли то йдіть туда-вас ніхто не тримає в такому поганому і проблемному будинку.я,наприклад,перед покупкою передивилась дома всіх інших забудовників Луцька-кращого варіанта немає!!!а чому ви не пішли в той кращий неіснуючий будинок?
а то що Кулагіна-сварлива,невихована і некультурна особа-це цілковита правда!!!тільки на початку здається як красиво і правильно вона говорить,а потім від неї волосся дибом встає!!!
Відповісти
1000 % погоджуюся!!!
Відповісти
доречі,пані О.Л. а в чому цікаво ви побачили мою агресивність? ))) в тому що я написала правду,яка вам не подобається? ))) ну вже вибачайте...
і то що більшість вдячні Кулагіній за її склоки-це абсолютна брехня!!! і це підтверджується тим,що вона була переізбрана з посади голови правління АБСОЛЮТНОЮ БІЛЬШІСТЮ ГОЛОСІВ!!!і не треба думати,що всі жильці такі тупі,що не знають що роблять.просто вони вже встигли розкусити Кулагіну.так що якщо не знаєте-не пишіть,а брехати цілеспрямовано не треба.це не порядно-якщо це слово вам знайомо!люди не дуракі-вони знають що,як і чому насправді відбувається.
Відповісти
Пані Олено! Я написала, що ви агресивні, вибачте я, помилилась. Вас, потрібно лікувати.Моя вам порада, терміново підлікуйте свої нерви, поки не пізно. Ви, кидаєтесь на людей, мов собака, якій не подобається, що інші думають інакше, не так як ви. Ви, в коментарях, нападаєте на мене, хоча ніколи мене не бачили.Співчуваю пані Ірині,і вашим сусідам. Як вони вас витримують? З вами не можливо спокійно спілкуватись, ви все перевертаєте з ніг на голову. Вибачте, що думала, то написала.
Відповісти
А у нас теж були такі "голови правління" ОСББ, які хотіли лише зайняти посаду та, чомусь, думали, що після цього можуть всім мешканцям "виїдати мозок" .... та й іншим людям заважати жити (в т.ч. і забудовникам). Правильно зробили, що переобрали. Я була у Вашому будинку, і можу точно сказати, що на такий будинок можна іншим будівельникам лише рівнятися. Однак, якщо у людини є пробеми у житті, то вона у всьому буде шукати негатив, як би не складалися обставини...
Відповісти
Ось прочитав коментарі і згадав свою сусідку, яка живе знизу. Їй постійно все не так: влітку у мене капає кондиціонер (можна подумати, що у неї він веде себе по-іншому), моя дружина ходить по квартирі так, що це її нервує та, як виявляється - дуже шумно. Дружина намагалася їй пояснити, що літати ще ми не навчилися, то, вибачте, у власній квартирі поки що змушені ходити. На що отримали відповідь: "Купуйте будинок і виїзджайте, тому що мене усе нервує". Ось і я би рекомендував, от кому щось і не подобається, у Вас же є вибір - продайте та купіть у зразковому будинку собі квартиру своєї мрії. Не потрібно нікому псувати життя, насамперед, сусідам.... А на місці забудовника, на пані Ірину я давно би уже в суд подав за поширення недостовірної інформації, що порушує немайнові права юридичної особи із відшкодуванням моральної шкоди.
Відповісти
паны Ірина, наш будинок знаходиться в такій же ситуації, чи не могли б Ви поділитися інформацією куди і як треба дієво писати. Дякую.
Відповісти
Знайдіть мене в Фейсбуці та розкажу, як не дивно, є кілька варіантів, куди варто звертатись за допомогою.
Відповісти