Екс-ректор волинської семінарії відзначив 90-річний ювілей. ФОТО

Екс-ректор волинської семінарії відзначив 90-річний ювілей. ФОТО
Почесний ректор Волинської Духовної семінарії УПЦ МП Петро Влодек відзначив 90-річчя.

Найстаріший клірик Волинської єпархії ювілей святкував десятого січня, - повідомили у прес-службі єпархії.

Батюшка звершив Божественну Літургію у Свято-Покровській кафедральній церкві Луцька, йому співслужив ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз.

Після Літургії був відслужений подячний молебен.

«Протоієрея Петра Влодека дуже добре знають і люблять православні лучани, і тому на виголошене многоліття відгукнулись усі присутні в храмі, співаючи разом з хором «Многая літа!», - повідомили у прес-службі.

Також в єпархії поінформували, що 11 січня, о 11:00 у храмі при семінарії відбудеться подячний молебень.

«Митрополит Ніфонт, єпархіальна рада, викладачі та студенти вітатимуть почесного ректора із ювілеєм, а на 27 січня заплановано ряд урочистостей у Луцькому будинку культури із залученням голови Учбового комітету, студентів випускників духовних шкіл та єпископів УПЦ», - кажуть в прес-службі.

Довідка

Протоієрей Петро Афанасійович Влодек народився 9 січня 1924 року в сім’ї учителя села Оженіно Острозького повіту Волинського воєводства. Нелегке дитинство випало на роки ескалації католицизму у панській Польщі. Сповна пізнав він зі своєю родиною всі утиски православної інтелігенції та щоденні будні скрутного існування. Незважаючи на все, ще у роки юності він вирішив стати православним священнослужителем.

З початком Великої Вітчизняної війни Петро Влодек стає слухачем пастирських курсів при Почаївській Свято-Успенській Лаврі, згодом здає екзамени на священика. Мабуть, сьогодні він єдиний очевидець похоронів насильницьки вбитого митрополита Олексія Громадського та інших страшних подій церковної історії тогочасності.

З 1944 по 1945 він у лавах Радянської Армії бере участь у бойових діях. Велику Вітчизняну закінчив під стінами рейхстагу 9 травня 1945-го року. Він очевидець історичної зустрічі на Ельбі. За відвагу нагороджений багатьма орденами та медалями.

З 1946-го по 1948 — студент Волинської духовної семінарії, а з 1948 по 1952 у Московській духовній академії здобуває вищу богословську освіту та ступінь кандидата наук. Після закінчення МДА направлений викладачем у ВДС, згодом стає інспектором. З 1962 по 1964 — ректор семінарії. Обороняв волинську пастирську школу від закриттям радянською владою.

Опісля протоієрей Петро несе пастирські труди за кордоном — 6 років у Берлінському кафедральному соборі та 8 років настоятелем Едмонтонської парафії у Канаді. Напередодні святкувань тисячоліття Хрещення Русі повертається у Київ і протягом декількох років виконує обов’язки керуючого справами Українського Екзархату. З 1989 року він перший ректор відновленої Київської духовної семінарії. У 1991-му повертається на Волинь і через рік очолює Волинську духовну семінарію, яка після захоплення її приміщень бойовиками Київського Патріархату розміщувалася у одній кімнаті. Очолюючи духовну школу у такому критичний момент, він повністю відновлює учбовий процес (з 1993-го ВДС отримала у тимчасове користування напівзруйноване приміщення).

Протоієрей Петро Влодек відомий в нашій державі як перший автор “Закону Божого”, написаного на українській мові. У 2003-му році ним упорядковано новий підручник для дітей молодших класів, багато конспектів та посібників з історії Церкви, що сьогодні використовуються у духовних школах УПЦ.

Петро Влодек
Петро Влодек

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Бойовики Київського Патріархату" сьогодні з народом, а не з бантитами, як дехто.
Відповісти
Миллионы малороссов благодатно окормляются в Московской Патриархии зело. Батюшке Петру - многая лета!
Відповісти
Останні новини
Екс-ректор волинської семінарії відзначив 90-річний ювілей. ФОТО
11 січень, 2014, 10:26