У Луцьку на Євромайдані покажуть кіно

У Луцьку на Євромайдані покажуть кіно
Народний депутат-свободівець презентував луцькому Євромайдану фільм Романа Коваля «Стеком і шаблею»

У Луцьку покажуть документальний фільм «Стеком і шаблею» про начальника штабу Сірої дивізії Армії УНР, повстанського отамана Михайла Гаврилка.

Показ відбудеться на місцевому Євромайдані, а диск активістам передав народний депутат України від ВО «Свобода» Валерій Черняков, - повідомили у партійній прес-службі.

Фільм створений за мотивами історичного нарису очільника історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля.

В ньому розповідається про скульптора, автора першої Шевченкіани, легендарного січового стрільця, начальника штабу Сірої дивізії Армії УНР, повстанського отамана Михайла Гаврилка.

Зі слів депутата-свободівця, після демонстрації цього фільму на Євромайдані в Києві волиняни звернулися до нього з проханням передати оригінальний диск цього фільму луцькому Євромайдану.

Бо в ньому розповідається про людину, яка у 1916 році, перебуваючи в статусі військового комісара Луцького, а згодом ще й Ковельського комісаріатів, дуже багато зробила задля просвіти, відродження національних шкіл та культурних традицій на Волині; проте абсолютній більшості волинян досі не відоме його прізвище.

Скориставшись особистим знайомством із Романом Ковалем, Валерій Черняков задовольнив прохання своїх земляків.

«Волиняни мають знати славні сторінки своєї історії та своїх героїв, одним із яких був командир Січових стрільців Михайло Гаврилко. Під час літнього наступу 1915 року німецькі та автро-угорські війська зайняли Львів, Володимир-Волинський, Ковель, Луцьк. Австрійське командування дозволило Січовим стрільцям створити комісаріати у Луцьку, Ковелі та Володимирі-Волинському», – розповів Валерій Черняков.

«Луцький комісаріат очолив Михайло Гаврилко. Він захищав селянство від свавілля інтендантських служб та військової жандармерії. Їхні незаконні дії Гаврилко оскаржував у звітах, скріплюючи свій підпис власноруч виготовлено печаткою. Але головним завданням Січових стрільців була просвіта. За рік Січові Стрільці відкрили 150 українських шкіл, утримуючи їх власним коштом. Згодом Михайло Гаврилко очолив ще й Ковельський комісаріат, де продовжував свою правозахисну та просвітницьку роботу», – додав він.

Зі слів коменданта наметового містечка в Луцьку, свободівця Миколи Собуцького, вже найближчим часом на сцені Євромайдану в Луцьку буде налагоджена безкоштовна демонстрація фільмів про українських патріотів, чиї імена незаслужено забуті.

Демонстрація фільму про Михайла Гаврилка стане дебютною, тож цей фільм незабаром зможуть побачити всі бажаючі волиняни.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кіно і німці.
Відповісти
Файна новина.
Відповісти
Про показ цього фільму на столичному Майдані: http://www.volynpost.com/blogs/941-majdan-povertaie-zabuti-imena-i-blagoslovliaie
Відповісти