У Володимирі-Волинському люди платять за поїздки на ліфтах

У Володимирі-Волинському люди платять за поїздки на ліфтах
У Володимирі-Волинському запровадили досвід платних поїздок на ліфтах, завдяки чому значно скоротилися витрати на ремонт ліфтів.

Про це пишуть Відомості.UA.

Спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство «Володимирліфт» обслуговує 92 ліфти у Володимирі-Волинському і Нововолинську. Із них 23 експлуатуються понад 25 років, тобто це потенційно небезпечні об’єкти.

«Люди стали менше їздити «вниз-вгору». Тому що кожна поїздка – це їхні гроші. Відповідно, ліфти стали менше «зношуватися» і потребувати ремонту, скоротилися експлуатаційні витрати, – зазначив директор підприємства Віктор Матишейко. – А головне – люди знають, за що і скільки платять. Якщо говорити про цифри, то в середньому користування ліфтами жителі міста скоротили на одну третину».

Одна поїздка на ліфті у Володимирі-Волинському коштує 15 копійок. Процедура така: людина щороку купує карточку вартістю 20 гривень, одноразове поповнення – 15 гривень. За цю суму можна 100 разів проїхатися у ліфті.

Пенсіонерка Віра Степанівна проживає на третьому поверсі. Каже, що ліфтом після введення картки користуватися стала менше. Вниз сходить пішки.

«Зате ліфт не треба чекати довго, – сказала жінка. – А то часто траплялося, що зайти не можеш – діти катаються».

Серед незручностей карткової системи – гостей треба зустрічати на першому поверсі. Інакше їм доведеться йти пішки.

«Введення карткової системи з відповідним виключенням вартості ліфтів зі складу квартирної плати дало можливість встановити економічно обґрунтовану ціну саме за користування ліфтом, тобто сплачувати за проїзд у ліфті, а не за кількість квадратних метрів у квартирі, – зазначив перший заступник міського голови Микола Веремчук. – Коли ми у 2005 році почали вводити карткову систему, то проводили побудинкові громадські слухання».

Однією з головних проблем наразі залишається відсутність на законодавчому рівні можливості забезпечувати соціальний захист пільгових категорій громадян, зокрема надавати пільги і субсидії в оплаті за ліфтові картки.

Якщо говорити про ліфтове господарство області, то найбільше воно, звичайно, у Луцьку. За даними підприємства «Волиньліфт», на обслуговуванні в обласному центрі знаходиться 894 ліфти. Тут вводити карткову систему не збираються.

«У нас тариф на обслуговування ліфтів закладено у плату за утримання будинку, – зазначив директор підприємства Тарас Рудчук. – На підставі укладених із ЖЕКами договорів щомісячна плата за диспетчеризований ліфт становить 553 гривні 62 копійки, а недиспетчеризований – 549 гривень 69 копійок. Якщо ми введемо карткову систему, то впевнений, що плата буде меншою, адже мешканці економитимуть. А це ставить під загрозу повноцінне утримання ліфта».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У понеділок – сніг з дощем
11 березень, 2012, 17:02
У Володимирі-Волинському люди платять за поїздки на ліфтах
11 березень, 2012, 15:14