Волинських фермерів вчитимуть працювати «по-європейськи»

Волинських фермерів вчитимуть працювати «по-європейськи»
У Луцьку презентували проект «Час для бізнесу», спрямований на навчання сільськогосподарських виробників Волинської області та Люблінського воєводства Польщі.

Дводенна конференція, присвячена презентації проекту, розпочалася в четвер, 16 січня.

На відкриття заходу крім аграріїв завітали представники органів влади Волині та Генерального консульства Республіки Польща.

Головний спеціаліст з навчання проекту Наталія Козак розповіла про його основні завдання: "Це підвищення рівня доходів сільських жителів Волині і Люблінського воєводства, диверсифікація джерел їх доходу (надання можливості заробити на вирощуванні різних видів продукції, - ред.), підвищення рівня знань виробників, розвиток транскордонної системи інформування".

За її словами, проект стартував 1 вересня 2013 року і буде тривати 20 місяців.

Проект орієнтований на «сільськогосподарських товаровиробників Горохівського, Локачинського, Луцького, Рожищенського і Турійського районів Волинської області, Бяльско-Подляського, Хелмсько-Замойського, Люблінського субрегіонів Люблінського воєводства», - зазначається у матеріалах конференції.

Наталія Козак розповіла, що а ході проекту планують провести 15 тематичних семінарів на українській території (на тему овочівництва на відкритому та закритому ґрунті, ягідництва, садівництва з використанням крапельного зрошення і екологічного сільського господарства).

На території Польщі проект передбачає 10 семінарів на тему продажу та переробки сільськогосподарської продукції. З обох сторін навчання пройдуть близько 800 людей.

Також організатори планують створити веб-сайт і надрукувати брошури з рекомендаціями щодо підвищення ефективності сільського господарства.



Голова Горохівської районної ради Леонід Андрійчук зазначив, що реалізація проекту "Час для бізнесу" є дуже важливою для його району.

"Сьогодні (протягом років незалежності, - ред.) багато людей на території Волинської області одержали земельні ділянки, хтось їх здав в оренду, хтось не знає, як їх правильно використовувати, в когось вони заростають", - пояснив Андрійчук.

"Ви подивіться на наш Горохівський район. У нас дуже мало садків, дуже мало ягідників, дуже мало займаються суницями, хоча за якістю ґрунтів це все можна використовувати. І от сьогодні основна ціль - це навчити. А потім ефект буде однозначно", - додав він.

Голова Люблінської аграрної палати Роберт Якубєц розповів, що польські виробники готові давати поради українським колегам щоб підвищити якість продукції.

"Я тут щоб показати, що треба робити, щоб продукція була якісною, щоб її можна було збути. Потрібно виконувати ряд умов, щоб споживачі зі всього світу могли споживати цю продукцію", - зазначив він.

Якубєц додав, що перед вступом у Євросоюз у Польщі були побоювання, що її сільськогосподарські виробники не зможуть конкурувати із французькими чи німецькими( такі самі побоювання є в деяких українців щодо польських виробників).

"Перед вступом до ЄС в Польщі була думка що ми будем конкурувати з Німеччиною, Францією. Але насправді виявилося, що кожен має свій ринок збуту і може продати продукцію, якщо вона справді якісна", - запевнив він.

Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи запевнила, що реалізація проекту "Час для бізнесу" допоможе підвищити якість продукції українських та польських аграріїв.

"Зараз виробники мають деякі проблеми із вирощуванням продукції, зі збутом, і я думаю, що завдяки цьому міжнародному проекту ми зможем вирішити ці проблеми. Поляки та українці насправді не повинні бути конкурентами на ринку збуту сільськогосподарської продукції", - запевнила вона.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: АПК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Де тут представники фермерства? Тут самі пикаті чиновники, які смокчуть соки зі всіх українців.
Відповісти
О, і ця посол сидить, яку чоловік олкишній пиз....ив, а тепер вона боїться, і не вірить чоловікам.....)
Відповісти
Она не сидит, она - работает - для польского правительства, которая поддерживает своего сельхозпроизводителя, работа по убийству украинского сельского хозяйства - наивысший приоритет - за последние 20 лет эта работа дала ТАКОЙ ЭФФЕКТ для Польши и ТАКОЙ УЩЕРБ экономике УКРАИНЫ, по сравнению с которым клептомания нынешней власти - детский лепет на лужайке.

Поляки потому и поддерживают "майдан", т.к. искренне надеются как можно дольше не дать украинскому с/х товаропроизводителю встать на ноги - УКРАИНА - главный конкурент полякам на рынке России и один из основных потребителей польской с/х продукции.
Поэтому и дальше поддерживают политику дробления крупного с/х товаропроизводителя в т.ч. и такими "семинарами".
Відповісти
А може ці семінари це реакція Польщі на невступ України до ЄС? Може на цих семінарах вони будуть промивати мізки нашим с/г виробникам і диктувати свої, ЄВРОПЕЙСЬКО вигідні і Україноневигідні умови?
Відповісти
Останні новини
Волинських фермерів вчитимуть працювати «по-європейськи»
16 січень, 2014, 13:57