Помер останній президент УНР

Помер останній президент УНР
Десятого березня помер голова Проводу Українських Націоналістів Микола Плав'юк – останній президент УНР у вигнанні, який у 1992 році передав першому президенту незалежної України Леоніду Кравчуку клейноди УНР і грамоту про правонаступництво.

Про е повідомляє Українська правда.

Плав'юк народився в 1925 році на Прикарпатті. Ще в школі приєднався до Організації Українських націоналістів (ОУН). З 1946 року – на еміграції, спершу в Німеччині, потім у Канаді.

З 1979-го – голова Проводу Українських націоналістів. В 1988 році на сесії Державного Центру (ДЦ) УНР – легітимного продовжувача уряду Української Народної Республіки – Миколу Плав'юка обрано п'ятим президентом УНР у вигнанні.

У березні 1992 року за ініціативою Плав'юка уряд УНР вирішив припинити діяльність еміграційних інституцій УНР і передати повноваження ДЦ УНР владі незалежної України.

У серпні 1992-го Микола Плав'юк на чолі делегації ДЦ УНР під час урочистого засідання Верховної Ради України передав грамоту ДЦ УНР президентові України Кравчуку із взаємоузгодженим формулюванням, що проголошена в 1991 році республіка Україна є правонаступницею Української Народної Республіки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Помер останній президент УНР
12 березень, 2012, 11:10