Що заборонили українцям? Коротко і чітко

У четвер депутати з Партії регіонів, КПУ та позафракційні ухвалили резонансний закон з не менш резонансною процедурою голосування.

Йдеться про проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян", щодо якого навіть не було надано висновок профільного комітету та експертизу науково-експертного управління Верховної Ради, пише BBC.Україна.

Документ авторства депутатів фракції Партії регіонів Вадима Колесниченка та Володимира Олійника зареєстрували в парламенті 14 січня.

Законопроект містить низку нових обмежень, а також посилює відповідальності за деякі вже передбачені законодавством порушення, багато з яких стосується участі в акціях протесту.

Ось лише деякі з них:

Більше п’яти не їхати

За порушення заборони на рух у колонах більше п’яти автомобілів без узгодження з міліцією запроваджений штраф до 850 гривень або позбавлення права керувати автомобілем на термін від одного до двох років з можливим оплатним вилученням автомобіля.

Обмеження ЗМІ

Передбачене покарання за здійснення діяльності інформаційного агентства без державної реєстрації, "після припинення його діяльності або з ухиленням від перереєстрації".

За таку інформаційну діяльність передбачається штраф у розмірі до тисячі неоподаткованих мінімумів (17 тисяч гривен) з конфіскацією "виготовленої продукції та знарядь виробництва".

Арешт за порушення на мітингу

Порушення встановленого законом порядку - без дозволу влади - організації проведення зборів, мітингів, вуличних походів та демонстрацій біля органів влади, установ, підприємств, житла і іншого володіння осіб карається штрафом до 3400 гривень або арештом на строк до десяти діб.

До в’язниці за захисний шолом

Документ встановлює відповідальність за участь у мітингах чи зборах в шоломах і масці, а також за участь у протестах в одязі, схожому на форму правоохоронних органів.

За такі дії передбачається штраф у розмірі понад чотири тисячі гривень або арешт на строк до 15 діб.

15 діб за встановлений намет

Встановлення без дозволу міліції для проведення мітингу наметів чи інших малих архітектурних форм або конструкцій, що використовуються як сцена, відтепер каратиметься штрафом у п’ять тисяч гривень або арештом на строк до 15 діб.

Дозвіл на встановлення наметів й інших архітектурних форм видає міліція.

Арешт за допомогу протестам

Згідно з документом, будь-яка особа, яка надала для проведення недозволених протестів приміщення, транспорт, технічні засоби чи будь-яку іншу допомогу, буде покарана штрафом до 10200 гривень або арештом на десять діб.

Раніше за це був передбачений лише штраф, а його максимальний розмір був меншим.

Ув’язнення за неповагу до суду

Вияв неповаги до суду після набуття чинності даним законом буде тягнути за собою більший штраф або арешт на строк до 15 діб.

Раніше за це був передбачений лише штраф, а його максимальний розмір був меншим.

Відключення інтернету

Нова норма про невиконання провайдером вимог державного органу щодо відключення інтернету тягне за собою штраф до 6800 гривень.

Непослух СБУ

Нова норма про невиконання вказівок працівників Служби безпеки України й створення перешкод для виконання ними своїх обов’язків передбачає штраф у розмірі до 1700 гривень, у разі повторної дії – до 2500 грн.

Протоколи не тільки під розписку

Запроваджується нова норма про протокол про адміністративне правопорушення. Раніше закон містив лише норму про те, що протокол має під розписку вручатися людині, яку притягують до відповідальності, тепер з'являється нова норма про те, як діяти, якщо людина відмовляється розписуватися за протокол: засвідчити його вручення "поясненнями свідків такої відмови та вручення протоколу або відеозаписом цих фактів".

Екстремістська діяльність та наклеп

Документ запроваджує нові статті про екстремістську діяльність та наклеп, які поширюються зокрема і через інтернет, та запроваджує покарання за це.

Виготовлення та розповсюдження екстремістських матеріалів у ЗМІ чи мережі інтернет відтепер каратиметься штрафом у розмірі до майже 14 тисяч гривень штрафу або обмеженням волі чи ув’язненням на строк до трьох років.

За поширення недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність особи, передбачений штраф у розмірі до 850 гривень.

За наклеп, який прозвучав у засобах масової інформації, передбачений штраф у розмірі понад п’ять тисяч гривень. За наклеп зі звинуваченням у вчиненні тяжкого злочину можна отримати громадські роботи або до 2 років обмеження волі.

За блокування - шість років

В законодавстві запроваджується нова норма про покарання за блокування доступу до житла чи іншого володіння особи. За це, за умови, якщо блокування здійснюється групою осіб, передбачено до шести років ув’язнення.
Два роки за груповий протест

За участь в груповому порушенні громадського порядку посилюється покарання. За це тепер можуть засудити не лише до штрафу чи арешту на строк до півроку, але й до позбавлення волі на строк до двох років.

За перешкоджання роботі - п’ять років

Запроваджується новий вид покарання – за блокування споруд, що забезпечують діяльність органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян з метою перешкоджання нормальній роботі. За ці дії передбачене покаранні у вигляді обмеження волі або ув’язнення на строк до п’яти років.

Інформація про міліцію та суддів

Посилюються обмеження на збирання та поширення інформації про працівників правоохоронних органів та їхніх родичів. Посилюється також покарання за це: наприклад, максимальний арешт тепер становитиме не три місяці, а шість.

Так само посилюється відповідальність за розповсюдження інформації про суддів та членів їхніх родин, що носять образливий характер.

Податок з іноземних агентів

До Податкового кодексу вводиться поняття громадських об’єднань, які виконують функції іноземних агентів. Йдеться про ті, які отримують кошти з-за кордону та беруть участь у політичній діяльності. Відтепер вони мають платити податок на прибуток.

Церкві заборонили екстремізм

Відповідно до поправок у законі про свободу совісті та віросповідання, церкві заборонили займатися екстремістською діяльністю.

Зйомки з повітря - ускладнені

Законом передбачається ліцензування ввезення в Україну, торгівлі та використання безпілотних повітряних суден, які підлягають реєстрації в Державному реєстрі цивільних повітряних суден.

Під це визначення можуть потрапити дрони, за допомогою яких активісти останнім часом знімали з повітря будинки чиновників.

SIM-карта - за паспортом

Запроваджується поняття ідентифікаційної телекомунікаційної картки (SIM-картка, USIM-картка тощо).

Надання телекомунікаційних послуг з використанням такої картки здійснюється на підставі договору, укладеного між оператором телекомунікацій та споживачем.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 51
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Молодцы Януковичи...
Пора наводить порядок в стране...
Відповісти
Дивний народець отакі Залупельні. Завжди думають , що " їх пронесе " . Ось інший наступить на граблі і отримає по лобі , а ми не такі, у нас все нормально буде ! Я це до чого ? Тоді нагадаю , чому всі в Росії говорять , в основному , про репресії 37 -го року. А говорять про них тому , що саме в 37 - м під сталінську сокиру пішла керівна верхівка . Що , хіба не стріляли і не садили в 29 або 46 ? І у воєнні роки садили й стріляли. Але згадують про 37 -му, і кажуть , і пишуть саме ті , хто сам був в ці роки біля керма . Ось вони і запам'ятали , як по довбешці від пахана отримали. Але дурневі наука не йде, нерозумно сподіватися на те , що їх " мине чаша сія" . Однак , із завзятістю мазохіста , " дорогі залупельні " підставляють свою шию під ярмо . Із завзятістю , гідною кращого застосування , закликають " сильного царя" . Хочеться вам в ГУЛАГ , ой як хочеться , прямо до сверблячки і тремтіння в колінах
Відповісти
взагалі вже подуріли ПРидурки.
Відповісти
бандити знають лише бандитські методи наводити "порядок". ще навевно путіняга щось нашептав...
Відповісти
А что вам не нравится: будьте законопослушны и вам ничего не грозит....
Законы нужно исполнять...
Слава Украине!
Відповісти
дурню слава може кричати тильки вильна людина а раб такому як ти тильки цукерка вид господаря або ...кнут за погану службу
Відповісти
Нечего устраивать тут Сомали...
Янукович наш президент!
Відповісти
Ліпіни за тобою плачуть
Відповісти
нам таких не треба.
Відповісти
Собрались мы с друзяками, 8-мь семей, жены, дети, все такое – большая компания, по машине на семью, поехали в лес, что бы не пачкать одежду – одели камуфляжную робу, в лесу поставили палатки, разожги костер, Димчик в нете завис, я ему говорю – отключи интернет, а он мне в ответ анекдот про продажного судью… Пока домой приехали – всем уже по 15-ть лет выписали…
Відповісти
Все правильно, костры в лесу разживаться нельзя...
Законы надо соблюдать..
Тогда и сидеть не придется.
Відповісти
в лісі на охоті чогось регіоналам не везе, своїх мочать?
Відповісти
иди к другу - врачу-психиатру - он тебе поможет
Відповісти
шкода що тобі вже ніхто не допоможе
Відповісти
Що, придурку, списав коментар на Мейл.ру і видаєш з себе розумника? Ще й російською мовою...
Відповісти
списав, але суті це не міняє )
Відповісти
Злочинний бюджет став лише завісою для того, щоб сьогодні було протягнуто через парламент зухвалий законопроект 3879, прийнятий всупереч усіх парламентських та законних норм. Цей документ є неконституційним, тому не повинен набрати чинності! Зазіхання на права і свободи громадян, порушення засадничих норм Конституції, знищення свободи слова, громадського сектору – це заколот купки можновладців проти держави Україна. Переконаний, узурпація призведе до повалення злочинної влади. Вільних і свідомих українців в нашій державі набагато більше ніж 239 спільника злочину. Поки залишається бодай одна можливість вплинути на процес щодо недопущення вступу в силу цього проекту – слід впливати. Це те, що потрібно зараз робити, тому я буду це робити. Потім буде набагато складніше... Щодо позиції демократичних країн світу, то порушення Конституції України – Основного закону держави - є неприпустимим кроком, на якій сьогодні пішла провладна більшість. Цивілізований світ не сприйме такого волюнтаризму.
Відповісти
Більше Яценюка слухайте, він вам ще й не таке скаже!:)
Відповісти
о - запели про "законы" и "цивилизацию" ! ))))
Відповісти
А в Європі і США ще суворіше закони! Так що не потрібно тут локшину вішати!
Відповісти
Давай список з назвами суворіших законів. Або ти балабол.
Відповісти
тільки там з дантистів у мільярдерів не перетворюються за рік.
Відповісти
і з вязнів-рецидивістів в президенти
Відповісти
да ладно - какая разница, какая судьба у куклы - главное, чтобы слушала кукловода ))) с любителем шапок всё понятно и позорно, но как в 24 года, не имея экономического образования Моисеня Яценюк стал министром экономики Крыма - и с тех пор всё за народ мучается, переживает, бедолага - вот вопрос для пытливого исследователя ....... ))))
Відповісти
клоуни знов на манежі...
Відповісти
Балабол!!!
Відповісти
в США за такі б закони вже на електричний стілець посадили б
Відповісти
чергові пакращення
Відповісти
Спасибо скажите Майдану..
Відповісти
Юрко Залупельний, непоганий у вас тут підзаробіток виходить)
Відповісти
...стала Окраїна в 21-му столітті!!!
Відповісти
чи таврувати, як скот скоро будуть. Да здравствуєт Зімбабве !!!
Відповісти
что вы своим дебильным майданным шабашем показали, что вы есть БЫДЛО. А быдло нужно держать в стойле.
Відповісти
В законодательстве США - существуют все вышеперечисленные нормы, правда сроки там пожёстче - и что? - "Империя Добра" от этого хуже не стала)))))

Про "иностранных агентов" - давно пора было упорядочить отношения "пятой колонны" и тех, кто их спонсирует )))
Відповісти
КИНЬ ПОСИЛАННЯ на оффіційний сайт з подібними нормами закону де є взагалі такі норми, тим більще з "сроками пожёстче", або ти БАЛАБОЛ!

П.С. сайт в допомогу - http://www. gpo.gov/
Відповісти
балабол, это тот, кто уже 2 месяца дрючит мозги собравшимся на майдане доверчивому украинцу с целью остаться на политическом горизонте и переизбраться в следующий раз на депутата)))

Об "иностранных агентах" в США первый соответствующий закон был принят в 1938 году под названием «Акт о регистрации иностранных агентов» (Foreign Agents Registration Act, FARA). Закон требует, чтобы иностранные агенты, представляющие в американской политике иностранные правительства, а также зарубежные физические и юридические лица, раскрывали свои занятия и источники финансирования и т.п.

Попроси своих балаболов с "майдана" пусть они вам проведут бесплатный курс лекций на эту тему и больше не обманывают, что такого нигде больше нет )))

И не давай ссылок с иностранными буквами, которые сам прочитать не можешь)))
Відповісти
В свете вчерашнего законотворчества очень не хватает некоторых нормативных актов: - о запрете лицам в спортивной форме собираться в количестве более 5 человек за пределами спортивных сооружений; - об усилении уголовной ответственности за нецелевое использование зеленки; - об организации при управлениях ГАИ отдела по выдаче разрешений на передвижение свадебных кортежей: думаю 100$ с каждого автомобиля (начиная с 6-го) это недорого. В комментариях убедительно прошу не клеветать!
Відповісти
клоунів знов випустили на манеж
Відповісти
не стала - 4 рейх потерпел неудачу с "майданом" - без танков и концлагеря эти славяне никак не хотят "евроипеизироваться" ))))
Відповісти
Україна стала Північна Корея в центрі Європи
Відповісти
- Можно ли бороться со злом путем насилия?
- Можно, но страшно представить, что потом сделает изнасилованное зло!
Відповісти
накаляється, поки що це підготовка, проте Українці терпіти не стануть того, що влада зробить використовуючи ці нові закони. Особисто я думаю що межа є, і влада натягує тятиву, і коли перейде межу- буде постріл.
Відповісти
заблокувати соцмережі, і відключити 2 канали. і замість мільйонів у випадку повторного розгону вийдуть тисячі, проте, здається мені, що навіть такі діїї не допоможуть, останні 2 місяці стали хорошим плацдармом, і досвідом для українців, і самоорганізовані учасники майдану зможуть зв'язатися між собою, а також донести правду до решти народу, закликавши до спротиву. Україна все ж таки спільна, і дух свободи ще живий, ще не вмерла в Україні ні слава ні воля!!!
Відповісти
Нема нашої демократії... Померла наша демократія... Пхинь-пхинь...
Відповісти
диктатура - ціна украденого у народу
Відповісти
Всі "ЗАЛУПА"ельні за Януковича!
Відповісти
Що можна сказати про людей які хвалять законтаченого зека? ))
Відповісти
страна дибілів
Відповісти
до прихильників діючої влади:ви хоч усвідомлюєте, що жертвою цих так званих законів може стати КОЖЕН, в тому числі ви та ваші близькі?
Відповісти
Коли вже тІ владні удоти виздихають...
Відповісти
пипец нема слів((
Відповісти
Останні новини
Що заборонили українцям? Коротко і чітко
16 січень, 2014, 21:22