Без емоцій. НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ. ФОТО

Без емоцій. НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ. ФОТО
Суглоби крутять, м'язи болять, нога пече, бо щось таки поцілило в ногу, - прийшла ввечері додому, сиджу на дивані, думаю, як сказати, що на роботі мене завтра не буде. Взяла телефон, а там - Ричук: як там, що там, чи на роботу прийдеш, дякую, що попередила півдругої ночі. Пиши щось емоційно!

Я, звичайно, заснула. З нетбуком і телефоном в руках. Десь надранок прокинулася, прочитала про обстріляних будівельників і точно усвідомила: мої емоції скінчилися.

Можна довго аналізувати, що правильно, як правильно: танцювати цілодобово, мирно протестувати, всім усміхатися, їсти макарони про народний уряд і народну раду (а ті де подінуться?) чи кидати коктейлі молотова в правоохоронців, палити їхні автобуси, позбуватися в бою кінцівок.

Мені здається правильної відповіді тут немає.

Це не була провокація кількох людей, як хоче виставити це опозиція (тільки не треба починати тут писати анонімні коменти на захист). Випадково стала свідком суперечки майданівця, який тримав плакат з написом: "Або дайте план дій, або йдіть звідси" з чоловіком, який намагався переконати, що не треба гнати опозицію. У відповідь почув: "Тобі добре приїхати сюди раз в тиждень, постояти дві години. Ти спиш вдома, в ліжку, а я вже другий місяць тут живу і не маю сили вислуховувати цю маячню".

Просто терпіння людей досягло точки кипіння, закипіло і, як молоко, збігло.

Хтось в мережі писав: "Приходьте, там зовсім не страшно, як це показують по телевізору".

Брехня. Страшно.

Страшно від того, що люди по той бік щитів - панічно бояться, а по цей бік - втратили будь-який страх. Страшно бачити, як у хлопця півноги перетворилося на криваве місиво (і усвідомлювати при цьому, що мене навіть не нудить від побаченого. Думаю, пізніше знудить. Комплексно.) Страшно бачити голову молодої людини обстріляну гумовими кулями (і його при цьому теж не нудить. Він дається, щоб йому перемотали рани і знову йде в бій). Страшно бачити, як палає автобус, який будь-якої миті може вибухнути, а біля нього теж стоять люди. І мені байдуже, що вони зі щитами (тільки не треба починати тут писати анонімні коменти проти).

Страшно від того, що там іде бійня, а за кількасот метрів на сцені виконавці гімну "Брат за брата" виспівують "Шабля". Так хто за кого і де ж та шабля?

"Шабля" - вибух гранати - "Шабля" - ще два вибухи.

Страшно від кількості людей "на горбочку" (якраз там, де точно не зачепить і де дуже зручно можна кричати: "Разом сила!") і користувачів, які переглядали це все онлайн на Громадському - 115 тисяч.

У мене вже немає емоцій. Я випотрошена, як курка перед бульйоном. Я бачу людей з усіх боків барикад. І я бачу єдину НЕлюдину, відповідальну і винну у всьому, що зараз відбувається. І не можу зрозуміти, як, як так трапилося і до такого дійшло? І задаюся питанням, як батьки дітей-наркоманів: "Як ми змогли пропустити той момент?"
***
Боже,
бачиш дим і вибухи в моїй країні?
Чуєш багатоголосу молитву матерів тих, хто зі щитами, і матерів тих, хто без них?
Ти стежиш за нашими рухами, Ти підписаний на наші оновлення?
Якщо я зараз правильно сформулюю свою молитву,
Ти можеш нам допомогти?
Боже,
чи вмієш Ти допомагати містам, країнам та іншим територіальним одиницям,
чи лиш маленькій людині,
комашці,
всередині якої — всесвіт?
Не Ти допомагав вояку хрестових походів убивати невірного іменем Сина Твого.
Не Ти допомагав людині з іменем татарин різати людину з іменем козак, а людині з іменем козак стинати голову людині з іменем татарин.
Не Ти допомагав одній дитині своїй лити кров іншої дитини своєї. Винну чи безневинну.
Лиш давав Ти людям мудрість і гідність.
Силу не впадати у відчай.
Силу любити ближнього як самого себе
і пам’ятати, що Ти — набагато ближче, ніж на небі.
Боже,
бачиш нас, мурашок моєї країни?
Просто поглянь на нас. І хай буде воля Твоя (Віта Литвак)


Оля Дацюк (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Олечко, респект і дякуємо за репортаж!
Відповісти
Оля, молодец!
Відповісти
Сильно!
Відповісти
ВАЖНО! Прямо сейчас на связи со СТАРШИМИ ОФИЦЕРАМИ спецназа. Есть люди, готовые не только "отойти в сторону", но и "отвести своих ребят". У них есть ясное видение ситуации, жены, дети, внуки. Это случится ТОЛЬКО после того, как они получат ГАРАНТИИ неприкосновенности. Они НЕ ЗНАЮТ, кто способен их дать. Не обещать, а ГАРАНТИРОВАТЬ! В том числе от имени РАДИКАЛЬНОГО крыла.
Відповісти
Оля! ти герой!
Відповісти
Перечитал еще раз, внимательно, первый раз читал урывками, не мог оторваться от работы. Вопрос у меня к редактору, Вы ее туда посылаете или она от Вас туда удирает? Посмотрел на ФБ, Оля Дацюк - рост 160 в прыжке, вес на вскидку килограмм 40. А мужиков здоровых, для того чтобы делать снимки в гуще событий, нюхать газ и увертываться от гранат у Вас нет? Как фестивали вареников и песен, концерты и дискотеки, так у Вас мужики снимают, а как военные, подчеркиваю военные действия, так девочка в весовой категории воробья. Еще и писать при этом умудряется. Спасибо Вите Литвак за "Молитву" и Оле за мужество.
Відповісти
Найкращими партизанами були або дрібні, або підлітки чи діти.
На них увагу не звертали, їм і сховатись легше, і жалість викликають.
Навіть у тебе, безжалісного.
Відповісти
ціхо, бо більше не пустить :)
Відповісти
Дякую.
Відповісти
емоційно, професійно, сміливо. Це - справжня журналістика, а не копіювання в офісі чужих матеріалів!
Відповісти
Оля, ти - більше ніж молодець. Захоплююсь твоім героізмом.
Відповісти
бачиш дим і вибухи в моїй країні?
Ти підписаний на наші оновлення?Ти можеш нам допомогти?чи вмієш Ти допомагати містам, країнам та іншим територіальним одиницям,...

"Шоколадный канал"-самый чеснейший, такие "молитвы" от разных абамковских сект транслирует чуть-ли ни ежедневно.И униатам с пейсатыми на Майдании они впору.




Відповісти
дякую за щирість.....
Відповісти
як хто, але я повірив
Відповісти
Оля, ти профі!
Віта, дякую....кожне слово - в серце!
Відповісти
Останні новини
У Києві палять суди
20 січень, 2014, 15:29
Без емоцій. НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ. ФОТО
20 січень, 2014, 15:26