У Луцьку говорили про голокост

У Луцьку говорили про голокост
У Луцьку говорили про голокост під час історичної години у Волинському краєзнавчому музеї.

Під час заходу розгорнули фотодокументальну виставку «Історичний огляд Голокосту на Волині», - повідомили у музеї.

До уваги відвідувачів були представлені документи, світлини, матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею що стосуються теми Голокосту на Волині, зокрема: фото з відкриття Меморіалу жертвам Голокосту у Луцьку (1990 р.), карта-схема розташувань гетто на території м. Луцька, розпорядження окупаційної влади відносно єврейського населення на Волині, карта місць наймасовіших розстрілів єврейського населення Волині, фото розстрілу євреїв біля Луцького замку 26 червня 1941 р., копії протоколів допиту свідків, котрі були очевидцями масових розстрілів на Волині.

Багато українців, ризикуючи життям, рятували євреїв від знищення. Єврейському меморіальному музеєві Яд-Вашем вдалося встановити 2363 прізвища рятівників-українців, які одержали звання «Праведник народів Світу».

На виставці експонуються почесні грамоти деяких волинян, які удостоєні цього високого звання, а саме: Віра Каспрук, Ядвіга Скубікіна, Микола та Марія Ваврисевичі. Також на виставці представлені матеріали про діяльність Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму по виявленню місць масових розстрілів. Під час Голокосту на Волині загинуло 110 тис. євреїв, з них: 25 658 у Луцьку. На Волині встановлено 56 пам’ятних знаків цієї трагедії.


«Голокост, що призвів до винищення однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших національних меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість» - йдеться у резолюції.

Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами – ще понад 90 держав.

На заході виступили: голова Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський, член громади Шольхетман Дон Давидович. Вони поділились із присутніми – учнями Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою – спогадами про воєнний Луцьк.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.