За що проголосували нардепи в Раді

За що проголосували нардепи в Раді
На офіційному сайті Верховної Ради України з’явився текст закону України Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань.

Підготував його нардеп Юрій Мірошниченко, і його підтримав парламент 29 січня, ‒ передає УНН.

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроекту є запровадження чіткого механізму, який з одного боку дозволить забезпечити звільнення від кримінальної відповідальності та покарання осіб, які брали участь у масових акціях протесту, починаючи з 27 грудня 2013 року, а з іншого – дасть змогу вирішити внутрішні конфлікти в державі та забезпечити безперешкодну діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування, розблокування їхньої повсякденної діяльності, а також роботи транспортних комунікацій та інших об’єктів.

Задля того, аби закон вступив у дію і звільнити від кримінальної відповідальності осіб, які є підозрюваними або обвинуваченими (підсудними) у вчиненні в період з 27 грудня 2013 року по день набрання чинності закону злочинів, пов’язаних з масовими акціями протесту, які розпочалися 21 листопада, закон вимагає:

1) звільнення всіх зайнятих в місті Києві та інших населених пунктах України під час акцій протесту будівель чи приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також допуск до своїх робочих місць осіб, які там працюють, та зняття інших перешкод для належного функціонування зазначених об’єктів;
2) розблокування транспортних комунікацій на вулиці Грушевського у місті Києві учасниками масових акцій протесту;
3) розблокування інших вулиць, площ, провулків, бульварів тощо у місті Києві й інших населених пунктах України, крім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту.

Механізм передбачений такий: Генеральний прокурор України здійснює на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури України публікацію повідомлення про фактичне вчинення учасниками масових акцій протесту сукупності дій зазанчених вище лише за умови, що такі дії були вчинені учасниками масових акцій протесту не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня, наступного за днем набрання чинності самим законом.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала законопроект регіонала Юрія Мірошниченка «про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». Згідно з законопроектом мітингувальники мають звільнити адміністративні будівлі в Україні протягом 15 днів. У свою чергу учасники протестів звільняються від кримінального переслідування. При цьому амністія не поширюється на осіб, що вчинили тяжкі злочини, наприклад, побиття журналістів та викрадення людей.

В опозиції заявили, що не будуть виконувати цей закон і готуються до укріплення оборони Майдану.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У тилу «Беркуту». ВІДЕО
30 січень, 2014, 08:50
За що проголосували нардепи в Раді
30 січень, 2014, 08:35