П'ять міфів про Євромайдан

П'ять міфів про Євромайдан
Волинські журналісти розвіяли п'ять міфів про київський Євромайдан.

Яких тільки чуток не порушують нині про події в Києві, - пише Волинь-нова.

Проте переконався: щоб мати реальну картину Євромайдану - варто побувати там самому, причому не вдень, а вночі.

Саме в цей час Майдан живе особливим життям, відбуваються найгарячіші баталії. Саме тоді міфи, які поширюються в інтернеті, спростовуються самі собою

МІФ ПЕРШИЙ: НА МАЙДАНІ, ЗОКРЕМА НА БАРИКАДАХ, ПЕРЕБУВАЮТЬ ЛИШЕ ЖИТЕЛІ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Майдан Незалежності та Хрещатик заповнені наметами, кожний з яких представляє міста, райони, області держави від заходу до сходу. Але насамперед варто побувати на вулиці Грушевського, де за останньою барикадою чути здебільшого російську мову.

Зустрів там і нашого земляка, який підтвердив, що тут є хлопці з усієї України, але переважають усе ж жителі… Києва.

МІФ ДРУГИЙ: ВОНИ ТАМ ПОСТІЙНО П'ЮТЬ ГОРІЛКУ, ІНАКШЕ Б ПОЗАМЕРЗАЛИ

Не п'ють, інакше дійсно замерзли б. Я не чув запаху спиртного від жодної людини, не бачив жодної порожньої пляшки. Щоправда, моєму колезі якийсь «бізнесмен» пропонував 25 грамів горілки за 10 гривень. І це в той час, коли за якихось 20—30 метрів відбувався штурм приміщення «Українського дому», лунали вибухи та дзвін розбитого скла. Найпопулярніший напій на Майдані — гарячий чай.

Особливі цілющі властивості має з промовистою назвою — «Бандерівський». Складники, які туди входять, зберігають у секреті, але у відрі я бачив шишки, шипшину та якісь трави. Хлопці з намету, де п'ють цей чай, стверджують, що в них за два місяці ніхто не застудився.

МІФ ТРЕТІЙ (ДО РЕЧІ, ЙОГО ОЗВУЧИЛА НАВІТЬ ЕКС-МІНІСТР БОГАТИРЬОВА): ЛІКАРІ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ У КМДА, — ЦЕ МЕДИКИ НИЗЬКОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ

Неправда. Лікарі тут професійні. На моїх очах хлопцеві стало погано. Я бачив, як злагоджено діяли лікарі. Головний медик оглянув його, дав команду, які препарати набрати в шприц. Далі вправним рухом зробив ін'єкцію у вену. Через декілька хвилин хлопець прийшов до тями, пересів зі сходів у підготовлене для нього інвалідне крісло.

МІФ ЧЕТВЕРТИЙ: ЛЮДИ НА МАЙДАНІ СТОЯТЬ ЗА ГРОШІ. ТАМ ОДНІ БЕЗРОБІТНІ, БОМЖІ, НАРКОМАНИ

Брехня! Жодна людина не погодилася б стояти на Євромайдані за гроші в таких умовах. Холод страшенний, умови польові, постійний ризик потрапити під кулю снайпера чи бути атакованим беркутівцями. Хоча кияни стверджують, що не так страшно на барикадах, як при виході з метро в місто, де підлі тітушки визначають їх за запахом диму, ловлять та передають міліції. Розмовами про гроші можна лише образити майданівців. А щодо безробітних, то вони є.

Це люди, які втратили роботу саме завдяки «пакращенням» влади. Поряд з наметами стоять шикарні автомобілі, які можуть придбати лише багаті громадяни. Вони стоять пліч-о-пліч із безробітними вже протягом двох місяців. А це не теж саме, що один день побути за триста гривень на антимайдані під охороною міліції.

МІФ П'ЯТИЙ: УСІ ВОНИ ЕКСТРЕМІСТИ

Щоб спростувати подібні заяви, потрібно подивитись в очі юнакам на барикадах, поспілкуватись із людьми на Євромайдані. Один із таких «екстремістів» по телефону відповідав комусь із товаришів: «Що значить — сплю? Я борюсь за волю України». Чомусь ці страшні «екстремісти» досі не увірвались у приміщення численних комерційних банків, розташованих на Хрещатику, не грабують бари та ресторани, що цілодобово там працюють.

Екстреміст — це людина, яка не сприймає діючі правові норми та загальноприйняті правила поведінки. Дійсно, майданівці не визнають законів, прийнятих народними депутатами з грубим порушенням Конституції. Так, вони не визнають ту владу, яка віддає наказ вбивати та калічити мирних громадян. Але хіба це екстремізм, а не спосіб захисту своїх прав та свобод? А ще я бачив, як дівчина «екстреміста» стояла поруч зі своїм хлопцем на барикаді, відмовившись йти без нього в безпечне місце. На барикадах є все: справжня дружба, взаємоповага і навіть кохання.

Зрештою хіба можуть екстремісти складати такі зворушливі вірші:

Мамо, я — «екстреміст»!
Нас вчора труїли газом,
Та я не боявся впасти –
У мене тепер є вісь.

Мамо, я — «екстреміст»!
Бо брат мій,
що прагнув волі,
Стояв на морозі голим,
Та поглядом линув
увись.

Мамо, я — «екстреміст»!
Вдихаю дими Майдану,
Життя своє, Богом
дане,
Гартую під кулі свист.

Мамо, я — «екстреміст»!
І шляху назад не буде.
Бо в моїх пробитих
грудях
Гуркоче, мов грім, –
«Борись!».

Мамо, я — «екстреміст»!
Я кров’ю скропив
землицю,
Вірю – мені проститься
Завтра, а чи колись.

Мамо, я — «екстреміст»!
Я вже не боюся смерті.
Війна потребує
жертви…
Рідна моя, молись!!!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
придумуємо міфи, самі ж і розвінчуєм
Відповісти
С точностью до наоборот. Гебельс отдыхает
Відповісти