У Луцька – мільярдний бюджет

У Луцька – мільярдний бюджет
Бюджет Луцька на 2014 рік становить понад 1 мільярд гривень.

Про це розповіла начальник управління фінансів та бюджету Лілія Єлова під час засідання виконкому Луцькради у четвер, 30 січня.

За словами Єлової, цього року видатки на різні сфери збільшуються. Допомогло цьому, зокрема, й те, що Луцьк розрахувався з усіма боргами.

«ОСВІТНІ» ГРОШІ

Так, приблизно 300 мільйонів гривень витратять на сферу освіти: як із загального фонду бюджету, так і з бюджету розвитку. Зокрема, планують зайнятися капітальним ремонтом дитячих садочків, їх дахів та інженерних мереж. З-поміж іншого займуться капітальним ремонтом ДНЗ №9 та приміщення для відкриття додаткових груп у ДНЗ №38. Окрім того, планують ремонт системи водопостачання ДНЗ №10, №31, системи опалення ДНЗ №37, ремонт покрівлі ДНЗ №38.

Займуться ремонтом фасаду ЗОШ №2, встановленням системи очищення та циркуляції води в басейні ЗОШ №20, капітальним ремонтом покрівлі табору «Ровесник». Ще у декількох закладах освіти планують впровадити енергозберігаючі заходи.

Майже 3 мільйони гривень субвенції з державного та обласного бюджетів виділили на сніданки учням 5-11 класів загальноосвітніх шкіл.

ЯК ФІНАНСУВАТИМУТЬ КУЛЬТУРУ

На сферу культури виділять 27 мільйонів гривень із загального фонду бюджету. За гроші з фонду розвитку мають зробити капітальний ремонт музичної школи №3, на що виділили 50 тисяч гривень. Ще 9 тисяч гривень дадуть на придбання музичних інструментів.

На придбання звукового обладнання та «одягу» сцени будинку культури мікрорайону Вересневе спрямували 140 тисяч гривень.

Капітальний ремонт внутрішнього фасаду і даху 2-ого корпусу Палацу культури обійдеться у 34 тисячі гривень. На капітальний ремонт покрівлі музичної школи №1 дадуть 160 тисяч гривень.

КОШТИ НА ПРОЕКТИ

Виділять ще 800 тисяч гривень на співфінансування проекту реконструкції луцького зоопарку. Ще 52 тисячі гривень спрямують на придбання вольєрів для зоопарку з бюджету розвитку.

Нагадаємо, з міського бюджету співфінансуватимуть й інші проекти: закупівлю нових тролейбусів (1,67 мільйона), будівництво інженерних мереж на Малоомелянівському масиві (175 тисяч гривень) та мереж водовідведення мікрорайону Вересневе (100 тисяч гривень).

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Приблизно 282 мільйони гривень із загального фонду бюджету планують спрямувати на сферу охорони здоров’я. До того ж, передбачаються і субвенційні гроші на гемодіаліз, відділення інтенсивної терапії, програму «Волинькард» (14,7 мільйона гривень), витратні матеріали для інгаляційної анестезії (1,1 мільйона гривень).

З бюджету розвитку спрямують гроші на мобільний цифровий рентгенодіагностичний апарат (1,2 мільйона гривень). Ще 155 тисяч витратять на придбання ліфта для харчоблоку у Луцьку міську клінічну лікарню. Луцький міський голова Микола Романюк нагадав, що під час минулорічної зливи медичний заклад дуже підтопило.

Капітальний ремонт електрообладнання електрощитових Луцької міської лікарні обійдеться у півмільйона гривень, ще стільки ж спрямують на ремонт підвально-цокольного приміщення поліклініки №2.

Щодо поліклініки №3, то на ремонт даху у медзакладі виділили 60 тисяч гривень.

СКІЛЬКИ ДАЛИ НА «КОМУНАЛКУ» ТА «СОЦІАЛКУ»

Щодо комунальної сфери, то з фонду розвитку виділять 4 мільйони гривень на ремонт житлового фонду. Приблизно 2,5 мільйона спрямують на ремонт ліфтів. Ще 1,2 мільйона гривень дадуть на розвиток ОСББ у Луцьку.

На благоустрій Луцька дадуть 11 мільйонів гривень із загального фонду. З бюджету розвитку на ці цілі піде 3,2 мільйон гривень, 2 з яких виділять на реконструкцію фонтану напроти головного корпусу СНУ у Луцьку.

На придбання контейнерів для збору побутового сміття виділять 200 тисяч гривень, урн для сміття – 100 тисяч.

Капітальний ремонт прибудинкових територій обійдеться у 5,8 мільйона гривень з бюджету розвитку. На реконструкцію, ремонт та утримання доріг витратять понад 29 мільйонів гривень зі спеціального фонду, 20 з яких – субвенція з обласного бюджету. Ще 1 мільйон гривень спрямують на капітальний ремонт мостів і доріг із бюджету розвитку.

На встановлення нових ліхтарів на вулицях Луцька виділять 600 тисяч гривень із бюджету розвитку, а ще мільйон піде на реконструкцію уже існуючих. У 2014-ому хочуть встановити у місті нові світлофори, на що витратять 800 тисяч гривень, капітальний ремонт тих, що уже є, обійдеться у 300 тисяч гривень.

На будівництво нового полігону сміття в селі Брище виділять 4,4 мільйона гривень.

На розчищення річки Сапалаївка від вулиці Теремнівської до вулиці Ніла Хасевича цього року спрямують 730 тисяч гривень. А капітальний ремонт водовідвідної мережі для ліквідації підтоплень земель парку імені Лесі Українки обійдеться у майже 95 тисяч гривень.

Щодо витрат на соціальну сферу, то на ці цілі виділять понад 330 мільйонів гривень. Зокрема, їх спрямують на видатки, пов’язані із соціальним захистом населення, пільги, компенсації.

НА ЧОМУ ЗАРОБИТЬ ЛУЦЬК

Щодо доходів бюджету, то, за словами Лілії Єлової, очікується отримати 1 мільярд 414,6 тисячі гривень.

Приблизно 80% від доходів загального фонду бюджету – податок на додану вартість (295 мільйонів гривень).

Як зауважила посадовець, майже на 6 мільйонів зменшаться надходження від податку на прибуток. Адже два найбільші підприємства – «Луцьктепло» і «Луцькводоканал», які забезпечували цю статтю доходів цьогоріч, не отримають значних надходжень у вигляді субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах. Тож, очікують лише 1 мільйон гривень податку на прибуток. Від податку на землю отримають ще 44 мільйони.

* * *

За словами мера Луцька, за кожною цифрою, названою Лілією Єловою, стоїть величезна робота з аналізом, перспективами і з врахуванням плану соціально-економічного розвитку.

Як зазначив Микола Романюк, під час розробки бюджету в першу чергу намагалися спрямувати гроші на соціальний блок, а «все, що лишилося, використовували на інші речі».

Окрім того, мер Луцька дав завдання працювати над дохідною частиною бюджету: створювати нові робочі місця, залучати інвестиції, розвивати малий і середній бізнес, звернути увагу на збільшення надходжень від єдиного податку.

Розглядати питання бюджету будуть під час сесії міськради 7 лютого.

Детальніше із проектом бюджету Луцька можна ознайомитися на сайті Луцької міськради.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.