Компартія хоче федералізації України

Компартія хоче федералізації України
Скасувати в Україні інститут президентства і закріпити в Конституції її федеративний устрій пропонує Комуністична партія України.

Про це йдеться у відповідних пропозиціях КПУ, опублікованих у парламентській газеті "Голос України", - пише Газета.ua.

Зокрема, частину другу статті 2 Конституції пропонується сформулювати у такій редакції: "Україна є федеративною державою у складі регіонів та Автономної Республіки Крим". Порядок переходу до федеративного устрою держави має бути визначений у Перехідних положеннях.

В КПУ вважають, що за більше ніж 20 років існування інститут президентства не лише не сприяв консолідації українського суспільства, а навпаки часто ставав джерелом нестабільності і провокував боротьбу за владні повноваження.

"Щодо організації державної влади, компартія виходить з того, що на даному етапі магістральним напрямом має бути розвиток парламентаризму, недопущення зосередження влади в руках однієї особи або групи осіб, забезпечення підконтрольності всіх владних структур народу", - йдеться у пропозиціях.

Компартія пропонує, аби Верховна Рада складалася з двох палат - Палати депутатів і Ради регіонів. Передбачається також, що Палата депутатів складатиметься з 350 осіб, обраних за пропорційною системою з відкритими списками, а до Ради регіонів входитимуть по три члени від кожного регіону.

Регіональні адміністрації в регіонах буде ліквідовано у зв'язку з відмовою від інституту президентства, а виконавчу владу в областях, районах, містах Києві та Севастополі мають здійснювати виконавчі комітети відповідних рад.

Російській мові пропонується надати статус державної, Конституційний Суд перенести з Києва до Харкова, розширити способи народного волевиявлення опитуванням (плебісцитом).

В частині правосуддя передбачається закріпити статус Верховного Суду України як найвищого судового органу в системі судів загальної юрисдикції, запровадити вибори народних суддів, інститут народних засідателів.

Нагадаємо, раніше "регіонал" Вадим Колесніченко заявив, що Україна повинна стати федерацією, щоб зняти напруженість між різними своїми частинами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: КПУ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
говорив і Чорновіл в 90-х... Для того щоб обєднатись - треба РОЗМЕЖУВАТИСЬ!
Відповісти
бред якийсь
Відповісти
а може одну штуку їм на палочці? невже ці ізгої-старпери-пердуни будуть вказувати як жити?
Відповісти
в них рефлексія до слова федерація!
Відповісти