Закинута садиба магнатів на Ковельщині. ФОТО

Закинута садиба магнатів на Ковельщині. ФОТО
У Ковельському районі в селищі Голоби розташована колишня садиба Вільгів, яка нині «лежить в руїнах».

Життя цього місця починається з 1711 року з родини Ярузельських, а згодом Голоби передавались у власність родин Вільгів, Потоцьких, Підгороденських і Ронікерів, - пише Access Denied.

Садиба складалася із декількох будинків, господарських споруд, в’їзної брами та парку з водоймою.

Часом на просторах інтернету помічаємо до фото сучасних руїн підпис «Палац Вільгів», що в принципі є неправильним. Насправді, все, що лишилось від розкішного двоповерхового палацу на сьогоднішній день – це залишки фундаменту. На малюнку Наполеона Орди бачимо, що вже у 1870 року він був у напівзруйнованому стані.

Власники ж переїхали у будинок поруч, який виконував роль флігеля. За часів Вільгів до цієї споруди була прибудована частина з концертною залою для оркестру та оранжереєю, але і цей корпус вже до кінця 19 ст. був розібраний. Тож на фундаменті концертної зали була добудована інша частина задля збільшення площі будівлі, яка тепер стала помешканням господарів. Саме балкон і колони цієї добудови ми можемо спостерігати і сьогодні.

Після Другої світової війни садиба пережила не одну реінкарнацію: тут були і будинок культури, і військовий шпиталь, і лікарня. Місцеві жителі поділились, що на території колись функціонував дитячий будинок, який згодом перенесли, а споруди віддали у власність колгоспу «Дружба». Із розпадом Радянського Союзу маєток стали розбирати і розграбовувати. Зараз же людей лише годують обіцянками реконструювати, тим часом як будівля перетворюється на сміттєзвалище.

Тим не менше, місцеві активісти роблять усе можливе, щоб садиба не страждала від безгосподарності, періодично чистять територію і привертають увагу до цієї проблеми.


Old ruined house in Ukraine

Серед містечка височіє червоною цегляною баштою Михайлівський костел, ровесник садиби, про яку йдеться вище.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Віддати якомусь підприємцю за грн.Під гарантію реконструкція(готель-ресторан).Бо пропаде.....
Відповісти
у європу
Відповісти
Варвари....У мене в селі є місце де колись була корчма.Назва села пішла від назви тієї корчми.Навряд чи зараз хтось з односельчан знає про те місце..вгадайте,що там лишили по собі *вдячні* нащадки?Правильно-купи побутового сміття...
Відповісти
Соромно...Показали "найяскравіші" об'єкти рідного селища...Шкода що ніхто так і не взявся за реконструкцію цього маєтку, а тепер він у такому стані, що навряд чи хто захоче ним займатися((((((((
Відповісти
Останні новини
Закинута садиба магнатів на Ковельщині. ФОТО
03 лютий, 2014, 17:18