У Росії та Білорусі арештовують за підтримку Майдану

У Росії та Білорусі арештовують за підтримку Майдану
У Росії та Білорусі міліція розганяє та арештовує місцевих жителів за спроби висловити підтримку протестувальникам Майдану у Києві.

Так, у Білорусі влада регулярно арештовує та штрафує активістів-опозиціонерів, які намагаються проводити акції солідарності з київським Майданом, - пише Тиждень.ua.

30 листопада минулого року активісти «Європейської Білорусі», «Альтернативи» і руху «Разам» зібралися біля стін посольства України в Білорусі, аби висловити солідарність Євромайдану. Вони запалили свічки і розгорнули прапори України, Білорусі та Євросоюзу.

А 10 грудня активіст Ілля Добротвор, який брав участь в акції, отримав повістку, згідно з якою він мав з'явитися до місцевого райвідділку міліції для складання протоколу за фактом маніфестації.

11 грудня, під час візиту до міліції Добротвора заарештували. Наступного дня його оштрафували на 1 мільйон 40 рублів (приблизно 850 гривень). Суддя Вікторія Шабуня визнала його винним у несанкціонованому пікетуванні посольства.

20 грудня ще одного учасника маніфестації, Максима Вінярського, засудили до 15 діб адмінарешту за пікетування посольства України у Мінську 30 листопада.

8 грудня екс-кандидат у президенти Білорусі, лідер громадської кампанії «Говори правду» Володимир Нєкляєв заявив про арешт білоруських активістів, які прямували до Києва на Майдан.

Він зазначив, що активісти орендували автобус для поїздки з Мінська до Києва. Проте проблеми у людей почалися ще на території Білорусі. Машина була зупинена співробітниками КДБ, транспортної міліції та ДАІ. Автобус заарештували, але частина людей своїми силами змогла дістатися до Гомеля і купити квитки на рейсовий автобус до Чернігова. При цьому, як повідомив активіст громадянської кампанії "Європейська Білорусь" Максим Вінярський, у всіх пасажирів переписали дані паспортів.

Після перетину білорусько-українського кордону, українські прикордонники допитали всіх білорусів, які перебували в автобусі. Допити знімали на камеру, в активістів вимагали розписку про неучасть у масових заходах. Коли ця процедура завершилася, до автобусу підійшов наряд з собакою. Під одним з сидінь, міліцейський пес виявив пакетик з наркотиками. Пасажирів автобуса затримали.

22 січня білоруська міліція у столиці країни переписувала особисті дані людей, які брали участь у вшануванні пам’яті загиблих під час сутичок у Києві.

За інформацією активістів, троє міліціонерів зупиняли всіх, хто підходив покласти квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку в Мінську. Саме таким чином активісти вирішили вшановувати пам’ять загиблих в Україні після того, як покладанню квітів перед будинком українського посольства в Білорусі стали перешкоджати працівники посольства. За повідомленнями, вони забирали квіти, які приносили туди люди, що відгукнулися на заклик у соціальних мережах.

23 січня у Мінську біля посольства України місцевий ОМОН затримав 12 активістів, які прийшли висловити свою солідарність українцям. Згодом затриманих відпустили, протоколи про вчинення правопорушення не складали.

3 лютого стало відомо, що 23 білоруським футбольним фанатам, які взяли участь у підтримці українського Майдану,винесені судові постанови про адміністративний арешт. Фанів, які сфотографувалися з національним прапором і плакатами на підтримку Євромайдану, вирахували за допомогою камер відеоспостереження.

Крім того, працівники міліції викликали представників всіх основних фанрухів з'явитися для бесіди. Дзвінки вже надійшли фанатам мінського "Динамо", БАТЕ, "Немана", "Мінська" та інших команд.

Між тим, у Росії влада традиційно жорстко реагувала на мирні акції. Так, на початку грудня російські активісти провели біля посольства України мирну маніфестацію. Як розповів один з її учасників, опозиціонер Боріс Нємцов, протестувальники тримали у руках плакат "Україно, ми з тобою!". Втім, маніфестантів затримала поліція. Близько 11 людей доставили у відділки.

7 грудня там же, біля українського посольства у Москві, відбулася подібна акція. Цього разу протест не розганяли. Втім, на акцію прийшли представники казаков, які закликали українців відмовлятися від євроінтеграції й об’єднуватися з Білоруссю та Росією. Поряд чергували три автозаки.

24 січня у Москві біля будівлі посольства України близько 200 людей провели маніфестацію. Протестувальники співали Гімн України та тримали в руках банер «Україно! Ми з тобою!» Крім того, вони запалили свічки у пам’ять про загиблих у сутичках з міліцією на Грушевського активістах. Учасників акції розігнали працівники поліції.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Росії та Білорусі арештовують за підтримку Майдану
03 лютий, 2014, 17:25