Назвали культурну столицю Європи цього року

Назвали культурну столицю Європи цього року
Офіційною культурною столицею Європи вибрали шведське місто Умео, яке розташовано в провінції Вестерботтен.

Це почесне звання в 2014 році він носить разом зі столицею Латвії Ригою, - пише Gazeta.ua.

Найбільший центр півночі Скандинавії, "місто беріз" Умео часто називають "воротами в Лапландію". Тут проживають 118 тис. осіб.

Один з його найвідоміших уродженців міста - автор відомої детективної трилогії "Міленіум" Стіг Ларссон. Центр міста в ці дні перетворився на величезну сцену, тут пройшли концерти та виступи. Всі заходи культурної столиці згруповані по 8 порам року календаря саамів - корінної народності шведської півночі.

Жителі Умео і туристи зможуть познайомитися з народними костюмами і промислами, традиціями і звичаями, які своїм корінням йдуть в далеке минуле.

Одним з головних подій став 12-годинний марафон ораторів, які, безперервно змінюючи один одного, висловлювалися з приводу наболілих тем, які хвилюють мешканців міста.

Багатьом туристам була цікава екскурсія "По слідам Стіга Ларссона" - місцях, пов'язаних з юністю письменника, частина з яких описана в трилогії "Міленіум".

Програма 2014 року розрахована на поціновувачів культури, вона включає концерти класичної та сучасної музики, 30 фестивалів танцю і світла, виставки дизайну і театральні постановки.

У місті відкрився центр документальної фотографії і найбільший в Європі приватний музей гітар. Тут з'явиться новий культурний центр і музей історії жінок.

У театральній афіші культурної столиці - балетна трупа з Монте-Карло "Трокадеро", "Євгеній Онєгін" Чайковського у постановці Норрландской опери і багато іншого.

Церемонія відкриття культурної року називалася "Гарячий сніг". Темою цього світлового шоу, що проходив на льоду річки Умео, стали стали пейзажі півночі Швеції.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Назвали культурну столицю Європи цього року
04 лютий, 2014, 11:38