Прокурор Волині нагадав, до коли мітингарі повинні звільнити адмінбудівлі

 Прокурор Волині нагадав, до коли мітингарі повинні звільнити адмінбудівлі
Прокурор Волині Андрій Парака звернувся до мешканців області з тим, аби нагадати, що кримінальні справи проти активістів скасують за умови звільнення адмінбудівель.

Час у мітингарів є до 17 лютого, ‒ повідомляють у прес-службі прокуратури Волині.

За словами Параки, «першочерговим завданням українського суспільства сьогодні є стабілізація ситуації в державі. Останнім часом під час акцій протесту в країні відбувалися численні грубі порушення законів та вчинялися очевидні злочини радикально налаштованими громадянами. Це породило помилкове враження безкарності».

Результатом цього, як ідеться в повідомленні, стали порушення громадського порядку, масові заворушення, захоплення приміщень органів влади, спроби створення нелегітимних органів державного управління.

На переконання прокурора, пошук компромісу задля нормалізації ситуації в країні отримав свій розвиток у Верховній Раді.

2 лютого набрав чинності Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

Законом передбачено звільнення від відповідальності та від відбування покарання осіб, які з 27 грудня минулого по 2 лютого поточного року вчинили злочини та адміністративні правопорушення, пов’язані з акціями протесту, ‒ зазначають в повідомленні.

Підлягають закриттю і відповідні кримінальні провадження, підозри в яких ще не оголошено.

«Саме виконання цього Закону може стати для усіх сторін кроком назустріч. У всіх нас єдина мета ‒ не допустити подальшої ескалації насильства та продовжити рух у напрямку мирного врегулювання конфлікту», ‒ переконаний Парака.

«Обов’язок виконання Закону покладено на суди та органи прокуратури. Проте відповідальність за реалізацію Закону – спільна. Вона у рівній мірі залежить як від учасників акцій протесту, так і від правоохоронних та судових органів», ‒ написано у зверненні.

Тож, Парака підкреслює, що «можливість застосування Закону та його виконання залежить від конкретних дій громадян, у тому числі і наших краян, які на сьогоднішній день займають будівлі та приміщення органів державної влади, місцевого самоврядування, перешкоджають їх належному функціонуванню, блокують вулиці, площі в місті Луцьку чи інших населених пунктах України».

«Лише за умови припинення таких протиправних дій на всій території нашої держави правоохоронні органи та суди зможуть виконати всі процесуальні обов’язки – звільнити осіб від відповідальності та закрити кримінальні провадження», ‒ зазначає він.

Разом із тим прокурор переконує, що органи прокуратури «наразі готові виконати всі можливі законні дії, щоб прискорити процес повернення держави у правове поле».

«Але ще раз наголошую ‒ відповідальність за виконання вимог цього Закону – спільна. І якщо до 17 лютого учасники акцій протесту не виконають вимог Закону, то уже 18 лютого він втратить чинність», ‒ йдеться у зверненні прокурора Волині.

Через це, за його словами, будуть втрачені усі правові підстави та механізми звільнення від відповідальності осіб, які вчиняли злочини під час масових акцій протесту.

«Отож прошу усіх волинян проявити правову свідомість і громадянську позицію, посприяти негайному звільненню усіх зайнятих під час акцій протесту будівель та приміщень, не перешкоджати належному функціонуванню цих об’єктів, розблокувати транспортні комунікації. Зрозумійте – не виконання хоча б частини положень Закону може звести нанівець усі досягнуті позитивні результати й завадити поверненню суспільних відносин у правову площину», ‒ резюмує Парака.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Закон больших чисел - — совместное действие большого числа одинаковых и независимых случайных факторов приводит к результату, в пределе не зависящему от случая.
Закон причины и следствия - мысли и желания человека рождают поступки, которые оказывают влияние на последующую судьбу.
Закон термодинамики - со временем все распадается и разрушается, нет ничего вечного, все изменяется и хаос усиливается.
Співвідношення права і закону

PS:Зміст зв'язку права і закону полягає в тому, що закон як відображення державної волі має бути адекватним формулюванням права, яке об'єктивно виникає в суспільстві. Коли говориться про відповідність закону праву, під останнім розуміється передусім так зване "природне право" - мораль, свобода, справедливість, рівність. Саме воно (як ідеал) і служить критерієм для оцінки діючого позитивного права, закону.
Відповісти
Останні новини
Прокурор Волині нагадав, до коли мітингарі повинні звільнити адмінбудівлі
05 лютий, 2014, 13:37