Майстер з Луцька створив льодову скульптуру. ФОТО

Майстер з Луцька створив льодову скульптуру. ФОТО
У Львові відкрили виставку льодових скульптур видатних людей. Серед робіт є скульптура лучанина, присвячена Василеві Стусу.

Так, 14 льодових скульптур створили майстри зі Львова, Луцька, Вінниці, Запоріжжя, Харкова і Луганська, - пише Zaxid.net.

Виставку «Душа України» відкрили у Будинку льодових скульптур.

Над експонатами працювали 10 скульпторів. Роботи присвятили письменникам Іванові Франку, Василеві Стусу, Миколі Гоголю, художникам Олександру Архипенку, Марії Приймаченко, творцеві Львівської опери Зигмунду Горголевському, вченим-винахідникам Юрію Кондратюку, Віктору Глушкову, січовому стрільцю Михайлу Гаврилюку, журналісту Георгію Гонгадзе, актору Іванові Миколайчуку та скульптору Михайлу Дзиндрі.

Центральна скульптура присвячена Іванові Франку. Скульптор Мирослав Дедишин розповів, що робота називається «Ангел революції», а надихнув його вірш «Вічний революціонер».

«Тут зображений ангел, що тримає прапор, а його крила – окремі прапорці. Також написані назви міст, які беруть активну участь у Майдані. Я знімав на Майдані прапори, які люди принесли з собою, і потім відтворив їх у скульптурі», - сказав Мирослав Дедишин.

Майстер з Луцька Денис Шиманський присвятив свою роботу Василеві Стусу.

«Ідея була така, що людина померла, але пам'ять про неї залишилася. Лід, який з часом розтане, символізує тілесне. Залишиться стержень», - додав він. Крім цього, на льодовому стовпі написав вірші Василя Стуса.

Сергій Жолудь із Запоріжжя створив дві скульптури. Одну присвятив Олександру Архипенку, який був революціонером у скульптурі, та відомій народній майстрині Марії Приймаченко. За його словами, для створення однієї скульптури потрібно 5-6 днів.

Львів’янин Гордій Старух також присвятив свою роботу Іванові Франку.

«В повісті «Захар Беркут» було описане знамено, що символізувало їхню громаду. Тому й вирішив його втілити у льоді. Там на ланцюзі, що символізував єдність, були металеві обрамлення, що означали закони, які тримають громаду. Це – скульптура єдності», - розповів скульптор.

Інша його робота присвячена Георгію Гонгадзе: «Це стіна байдужості. Ти або стаєш і замерзаєш, або починаєш її топити», - додав Гордій Старух.

Будинок льодових скульптур, розташований у півкулі на проспекті Свободи, працюватиме до середини березня. Вартість квитка – 10 гривень.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: мистецтво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Респект! Дуже гарно. Хоч щось позитивне в світлі останніх подій.
Відповісти
Останні новини
Майстер з Луцька створив льодову скульптуру. ФОТО
06 лютий, 2014, 13:53