Паб з дивним післясмаком. Смачного Луцька!

Паб з дивним післясмаком. Смачного Луцька!
В палітрі луцьких закладів з національними кухнями поповнення: до нас прийшла мода на ...публічні доми.

Чесно. Не вірите? Public house з англійської – «публічний дім». Тобто «місце збору людей».

А скорочено – Pub. Паб. Я саме про них.

До когорти кількох таких закладів («Честер», «Горище») додався ще один, в ірландському стилі: на Київському майдані, 3. Зветься «Laphroaig» (чит. Лафройг).

Відкрився він нещодавно, а це не може не викликати особливого інтересу.

* * *

Знайомство з людиною починається з імені. З пабом – з назви.

«Л-А-Ф-Р-О-Й-Г»… Вимовив на п’ятий раз, але списую на неідеальну дикцію. Хоча, думаю, йому цілком може приліпитися назва «Паб на Київській». Назва все ж складна.

Але чому такий «вишуканий» вибір назви? Може власники люблять віскі «Лафройг»? До речі воно шотландське, а не ірландське. Хоча до ХV століття європейці не знали різниці між шотландцями та ірландцями.

А може господарі – фанати творчості Бориса Гребенщикова? «Я пил в Петебурге и я пил в Москве, я пил в Костроме и в Рязани. Я пил Лагавулин и я пил Лафройг. Закусывал травой и грибами».

Або ж все простіше: назвали, аби заінтригувати. Щоб такі, як я, запитували. Такий собі маркетинговий хід.

* * *

Запросив знайому до свого «інспекторського» товариства. Заходимо – я мало не падаю, послизнувшись на слизьких східцях.

Цегляна стіна з ірландським прапором. Направо-наліво – входи.

І відразу опиняємося в «ненашенській» атмосфері: велике приміщення з балконами. По периметру під стінами – широкі дивани, столики.



Барна стійка, місце біля бару – як в традиційному пабі.

Посередині – два довгих столи. За кожним може розміститись 16-18 людей.



Сцена теж прикрашена ірландським прапором, на ній – барабанна установка.



Все декоровано деревом. Барна стійка взагалі вражає: добротна, масивна, з різьбленням. Цілком може бути автентичною барною стійкою десь з глибин Великобританії.



У куточку сховався справжній музичний автомат. Правда, не працював.



* * *

Нас зустрів чи то офіціант, чи то адміністратор. Каже: «Місць немає».

Не на того напали! Тут я вже не вперше і вивчив розміщення столиків. Узрів кілька можливих місць дислокації, перепитую, тицяючи пальцем: «А там?», «А тут?», «А ондечки?»

Логістично-географічний метод дав результат: всілися за довжелезним столом перед сценою.

Тут же юна компанія святкує день народження. Між нами і ними – не менше 4 вільних місць. Чого ж казали, що місць немає?..

* * *

Просимо меню і карту напоїв. Попереджаємо: хочемо чогось ірландського. Питаємо про якусь програму на вечір (була субота). Відповіді так і не дочекалися.

Які в кого асоціації з ірландською кухнею? Картопля. Баранина. Пиво.

Не густо... Ірландська кухня невибаглива, проста. Та все ж деякі ірландські страви та напої стали еталонними. Та ж кава по-ірландськи чи ірландське рагу.

* * *

Меню в «Лафройгу» неприємно вразило. Заклад щойно відкрився, а книжечка була вкрай затерта.



Більше того: замість карти напоїв принесли ксерокопію карти напоїв. Може, частина концепції? В пабах пропозиції страв взагалі повинні писати на дошках крейдою.

Було прохолодно і ми попросили 2 по 25 віскі «Лафройг». Офіціант Юля попередила: всім, хто пробував, не сподобалось. От тобі й на...

Ми вирішили ризикнути. Оскільки до візиту я готувався, то знав, що віскі – острівне. Сама назва перекладається як «мальовнича долина на березі широкої бухти».



Цікавий факт: віскі «Лафройг» має характерний запах йоду. Тому його під час сухого закону в США провозили через кордон як медичний препарат.

* * *

Трошки зігрівшись і насолодившись смаком хорошого віскі з дивним післясмаком (нам сподобалося), робимо замовлення: пиріг пастуха, ірландська тушонка з баранини, пиво «Гінесс».

Нас розчаровують: «Гінесс» закінчився!».

Добре. Якесь інше пиво?

Нам перераховують якісь слов’янсько-германські назви. Жодного ірландського пива більше немає!

У моєї знайомої – шок. Вона ж мусила терпіти мою 20-хвилинну розповідь про Ірландію заради частування ірландським пивом...

Ну тоді дайте нам ще трохи віскі. Для дами – ще коли (а то скаже, що я експериментую над нею).

* * *

Настрій зіпсований. Пройдусь залою. Всі столики дійсно зайняті. Гості не схожі на традиційних відвідувачів пабу. Модна луцька публіка.

Так завжди в новому закладі: спочатку приходить а) «золота молодь»; б) ті, хто запрошує друзів і знайомих на ювілеї, аби «козирнути»; в) чоловіки, які ведуть боротьбу з проявами кризи середнього віку, демонструючи свою значимість; г) агенти конкурентів; д) ті, хто виходить «у світ» двічі на рік, коли приїжджають гості з інших міст.

Не менш як за три місяці (а то й за всі шість) заклад напрацює свою постійну аудиторію.

* * *

В куточку над сходами, які ведуть в кухню, – три туалети. Я спочатку потрапив у радикально червоний. Жіночий! (Просторий!.. Але втік, щоб ніхто не помітив).

Зліва два туалети з дверима, що відкриваються в середину. Доводиться тупцятися, «розминаючись» із дверима і коли заходиш, і коли виходиш. Смішно. І незручно.

* * *

Повертаюся за стіл. Замовлення ще немає. Хоч минуло не менш як 25 хвилин.

Випиваємо другу порцію віскі. Знайома скаржиться: холодно. Втішаю: у традиційних пабах так прийнято, щоб більше пили. Повірила. ;-) Вдягнула дублянку, стала попивати віскі з колою.

Огляд меню навіть робити не захотілось. Складене дуже непрофесійно. Такий собі мікс української кухні і уявлень повара про ірландську кухню.

Як вам таке: салат по-ірландськи (куряча печінка, болгарський перець, помідори черрі, пармезан, заправка медова) – 24 грн. Уявіть країни походження кожного з цих інгредієнтів і спробуйте все це втиснути в поняття «по-ірландськи». Або: суп «Гуляш» по-ірландськи – 24 грн. Гуляш – традиційна угорська страва!

* * *

Принесли ірландську тушонку з баранини. В горщику. Як чанахи.

Ірландська тушонка з баранини
Ірландська тушонка з баранини


Чому ця страва називається «тушонкою», я так і не зрозумів. М’яса замало. Скоріше варіації на тему ірландського рагу. Зрештою страва гостра і смачна, хоч і не виправдала очікувань.

Ірландська тушонка з баранини
Ірландська тушонка з баранини


Пиріг пастуха виявився картопляним пюре на подушці з курячого фаршу. Добре, просто, по-ірландськи.

Пиріг пастуха
Пиріг пастуха


Загалом кухня сподобалась. Хоча чекали довго.

Просимо рахунок. Дорого. Віскі – 55 грн за 50 гр. Хоча воно того вартувало.

Пиріг пастуха – 45 грн. Ірландська тушонка - 58 грн.

* * *

Атмосфера, особливо після віскі – таки пабова. Гамірно. Телевізор, який десь там щось наспівував над столиком, я не помічав. На жаль, музичної програми так і не було.

І чомусь, попри те. що довго чекали страви, трохи розчарувалися в кухні і не попили ірландського пива – було цікаво.

Можливо, через первинну естетику? Інтер’єр навіював асоціації з далеким смарагдовим островом Святого Патріка.

От би ще покращити обслуговування та вдосконалити меню. Ну або хоча б додати «правильної» фонової музики і кілька видів ірландського пива…

Петро ВЕРЗУН

P. S. За кілька днів в обідню пору завітав сюди ще раз. Зайняті 2-3 столики. Офіціант після мого питання «що таке «тутхен»?» (страва в меню) зникла і більше не прийшла. За п’ять хвилин я обурений мусив робити замовлення іншій офіціантці...

Картопляний «крем-суп» (15 грн) і суп «Дублін» (14 грн) були чудові.

А пива «Гінесс» так і не було.

Суп «Дублін»
Суп «Дублін»
Картопляний «крем-суп»
Картопляний «крем-суп»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 41
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Була в цьому закладі...і більше не піду! Було дуже холодно, я і мої друзі сиділи у верхньому одязі. Туалет жахливий (враховуючи ціни у меню), могли б і щось краще зробити. Саме меню нецікаве, хвилин 30 не могла підібрати щось до смаку. Дуже люблю чай з ромашкою, точніше любила доки не замовила його там... ще бридкішого чаю в житті не пила! Офіціантки справлялися добре...напевно через те, що людей майже не було. В самому пабі темнувато... Не раджу!
Відповісти
Катя, а ти в якому закладі працюєш?
Відповісти
Ваш дослівний переклад англійського виразу абсолютно недолугий. "Public house". - громадське місце, будівля з доступом для кожного громадянина. В українській мові "публічний дім" інакше сприймається. На майбутнє, якщо захочеться похизуватись знаннями іноземної мови- запитайте у людей які орієнуються в даному питанні
Відповісти
На балконі (не знаю, як правильно назвати бокове підвищення) дуже незручно розміщені ліхтарі над столиками. Коли горить світло, то неможливо бачити людину навпроти. Засліплює. Просили, щоб вимкнули, бо було некомфортно.
Відповісти
Ну то через пiвроку буде добрий генделик.
Відповісти
Особисто мені подобається,ходжу майже щодня. Віскі не дороге (у меню є різні види а саме віскі Лафройг одне з найдорожчих тому коментар щодо ціни вважаю несправедливим)їжу приносять довго згідна,але особисто мене опереджали перед замовленням скільки доведеться чекати.
Заклад чудовий!Раджу всім відвідати
Відповісти
А навіщо на обід замовляти два супи одночасно?
Відповісти
Гуляш в Угорщині називають "бограчем".
Відповісти
Мадяри і Словаки кажуть гуляш,А ти хлопче побував в Закарпатті де бограч це мадярська страва......
Відповісти
А мені там дуже сподобалось!!! Дя косяки і недоробки там є! Але думаю з часом це виправлять!
Відповісти
Не має чим похвалитись цей паб... окрім інтер'єру!
Відповісти
Була. Знаю. Недоліків чимало, але знаю, що заклад відкрився поки лише технічно, офіційного відкриття ще не було. Люди ходять/задоволені-незадоволені/все аналізується і до офіційного відкриття буде вдосконалюватись.Подивимось...
Відповісти
Антиреклама- теж реклама
Відповісти
цікавий огляд!
Відповісти
завтра схожу на виски
Відповісти
Ревізор по Луцьки
Відповісти
На мою думку обслуговування нормальне,для початку.Добра і мила дівчина Лена,яка мене обслуговувала)порекомендувала багато всього і те що замовили все смачно.Також бармени (Макар і Іра)дуже гарні і швидко роблять дуже смачні коктейлі)
Відповісти
Сьогодні побував у цьому пабі вперше. Не згідний із висновками автора, хоча поважую думку Петра і з нетерпінням чекаю кожного разу нову статтю! Пане Верзун, Ви дуже цікаво та з неперевершенним тонким гумором пишете! Дякую Вам за це!

Щодо закладу: атмосфера неймовірна! Подібного в Луцьку немає. Були невеликою компанією, прийшли о 20.00. Одразу підійшов офіціант та приніс меню (меню на вигляд могло бути набагато краще, тут я з Вами солідарний). Ціни трохи вище середнього, але кухня смачна! пиво якісне! Попри те що замовлення несли трохи довго, наш офіціант Юля, завжди була "поруч". Протягом усього вечору неодноразово підходила і запитувалась чи у нас все добре! Насправді рівень обслуговування нічим не гірший ніж у GP, принаймні у цієї офіціантки! Напевно просто кухня тупить) О 20.30 розпочалась вечірня програма, луцького гурту Freedom. Якраз та музика, яка й потрібна закладу такого типу!
Враження після ВІДПОЧИНКУ лише ПОЗИТИВНІ, і я скажу навіть більше: для мене цей паб став номером 2 у моєму списку найкращих місць для відпочинку у Луцьку (звичайно після "кораблика")

P.S. Всім критикам наступна порада:
Не подобається, то ходіть в котищуковсько-хорзовський карабас, де одразу при вході вас зустрічає сморід гнилого хмелю, а в залі ще більший сморід з кухні, де взагалі не знаю чи є кваліфіковані повари (на 100% не знаю, але думаю що в будь якому гуртожитку хлопці-двієшники готують краще! Йдіть сідайте за брудний столик та моліться аби до вас підійшли офіціанти! Успіху вам!
Будьте крепкі!
Відповісти
Дякую,Володимире.На такий діалог я і сподіваюсь, готуючи матеріал.Щодо офіціантки Юлі, то Ви повністю праві.Вона одна перекриває недоліки роботи деяких своїх колег(про це є в тексті).
Відповісти
Паб в Ірландії \ Англії - типова пивнушука, забігти після роботи закинути пива \ глянути футбол.
Тільки для луцьких полішуків - його позиціонують як апупенний ресторан, власне така ж ситуація і з піцеріями та суши-барами.
Отака ..йня малята
Відповісти
Прикольно....от і озвався самий головний луцький полішук. Чому ж у вас такі асоціації виникають щодо луцьких мешканців....ну-й-ну!!!
Відповісти
"одним "майданом" ситим не будеш".
Відповісти
Де мій комент?
Відповісти
лінгвістичні аспекти цього "луцького ревізора" просто вражають! НЕ ПИШІТЬ, чого не знаєте! Є так звані false friends, буквальний переклад яких призводить до спотворення змісту.public house- це якраз пивна,а не те що ви подумали.АЛЕ Ж І ПИСАКА!!!
Відповісти
Денег дали и написал.ето коммерческий ход. Конкуренция была и всегда будет.тот кто нерозбирается в ресторанном сервисе не пишите чуш.
Відповісти
Кожен має право на свою думку, навіть на таку примітивну, як у Вас. Якщо про щось таке подібне на кшталт "денег" заявляти, то треба мати аргументи. А те, що Ви в граматиці "нерозбираетесь"- це факт. Куди ж Ви лізете зі своїм рівнем до ресторанного бізнесу!
Відповісти
Зі статею цілком погоджуюся. У закладі була не раз. Офіціантів чекаєш довго. У меню для себе нічого не знайшла... А те, що є - дорого і не вартує тих грошей. Хоча... Для різноманіття відвідати можна.
Відповісти
якось дивно - барабас заробив у Вас відмінну оцінку при тому, що практично всі писали про поганий запах, неякісну їжу та ДУЖЕ довге обслуговування!!! а лафройг - ні! на мою думку власники хоч вклали в достойний інтер"єр і все таке, іншому навчаться, а там мега круті ресторатори не можуть ради дати! не правильно це якось все!
Відповісти
карабас Вам сподобався не зважаючи на масові негативні відгуки про сморід, їжу та обслуговування!!! а тут з нормальним (суддячи з зовнішнього вигляду) вкладенням в інтер"єр і все таке Вам не сподобалось..... вони навчаться з часом всьому, а от мега ресторатори ради дати не можуть..........дивно все якось.
Відповісти
для чого вся переписка.
Відповісти
''тут лягушка прискакала ,и за горлышко поддержала '' це до тебе петро верзун
Відповісти
Хороше місце з приємною і спокійною музикою. З коханою ходили. Дуже сподобалось. Недоліки є , але все поправимо. Атмосфера чудова. Підем ще.
Відповісти
Мещанство по полной. Был там пару раз и всё понравилось, а кому не нравится Мальвина всегда открыта =)
Відповісти
Ціни не відповідають рівню обслуговування та меню(http://en.wikipedia.org/wiki/Irish_cuisine -це для тих хто сам себе хвалить в коментах).
Відповісти
до ресторатора:цікаво, а які ж ціни у Вашому закладі,і чи вони відповідають рівню обслуговування та меню.похваліться,може чогось навчите,якщо назвали себе таким великим словом'ресторатор' .
Відповісти
Рестора́тор (фр. restaurateur) — создатель, владелец ресторана (сети ресторанов).
Відповісти
завжди дивували люди, які не маючи власного нажитку, бралися когось критикувати...просто цікаво, що ж у вас вийшло б....а краще покажіть на своєму досвіді щось оригінальне, аби всіх уткнути носом)))ото я розумію, то вже діло і можна про щось говорити....Я вважаю, коли місто розвивається, оновлюється і щось таки у ньому примножується - це не лише досягнення власників чи кого там, а й усіх лучан!!! правда ж приємно коли совдепівську чебуречну витісняє сучасний стиль? тим більш, ви критикуєте заклади щойно відкриті, а так не можна, оскільки то масштабна праця і потребує не одного дня та місяця - усе удосконалюється з часом )))
Відповісти
Завжди дивували люди які тикають в когось "нука покажи що ти зробив і чого добився". Критик не має мати власну справу аби написати суб'єктивну думку про той чи інший заклад.
На рахунок закладу, сьогодні невеликою компанією вперше відвідам, і сккладем свою думку та порівняємо з вищеописаною.
Відповісти
Ми та всI майданiвцI постiйно там тусили коли адмiнiстрацiю пiкетували. Там реально круто.
Відповісти