Помер керівник донбаської ОУН

Помер керівник донбаської ОУН
Помер Євген Стахів ‒ діяч націоналістичного підпілля на Східній Україні в роки Другої Світової війни.

Про це повідомила представник Стахова в Україні, ‒ пише Історична правда.

Ветеран помер у Нью-Йорку 26 січня у віці 95 років. До останніх днів свого життя він зберігав ясний розум і завжди цікавився подіями в Україні. Стахів регулярно телефонував в редакцію ІП, щоб обговорити новини, і завершував розмову побажанням «Тримайте вище прапори!»

Євген Стахів народився в 1918 році в Перемишлі (нині Польща). Член Організації українських націоналістів з 1934-го.

В 1938 році брав участь в обороні Карпатської України. В 1941-1943 роках ‒ член Південної похідної групи ОУН, організатор націоналістичного підпілля у Східній Україні (Кривий Ріг, Дніпропетровськ, Маріуполь).

«Я дуже вдячний мешканцям Донбасу, ‒ згадував ветеран. ‒ Два роки нас ховали та годували, ризикуючи життям. Ще раз повторюю, що це були не лише українці. Український підпільник на Донбасі потребував допомоги греків, євреїв, росіян, татар».

В 1944 році Стахів став одним із засновників Української Головної Визвольної Ради (УГВР) ‒ багатопартійного передпарламенту й уряду воюючої України.

З 1949 року мешкав у США. Керівник Товариства українсько-єврейських зв’язків. Кавалер орденів України «За заслуги (1997)» і «Ярослава Мудрого» (2006).

На еміграції Стахів став одним із активістів «двійкарів» ‒ демократичного крила в ОУН, яке найуспішніше здійснювало ідеологічну боротьбу проти СРСР. Його брат Володимир був міністром в уряді Ярослава Стецька, його син Євген-Зенон ‒ лауреат Нобелівської премії.

Провідна частина біографії Євгена Стахіва ‒ зміна світогляду націоналістів під час Другої Світової війни, коли похідні групи ОУН прийшли на Схід. Саме під впливом «філософії східняків» ОУН змінила програму з тоталітарної на демократичну, перетворившись з регіональної партії на загальноукраїнську політичну силу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: смерть
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
казав, що в кожній хаті - своя правда... А у нас - свої герої!
Відповісти
Останні новини
Олімпійські фотожаби
08 лютий, 2014, 09:38
Помер керівник донбаської ОУН
08 лютий, 2014, 08:53